Через метр землі – роками у судах

Через метр землі – роками у судах
У мене є свідки, що саме на сусідовій ділянці працював бульдозер і знімав грунт, - каже Владислав Підлісний. – Свої покази вони уже надавали суду
Протягом п’яти років тернополянин відвойовував метр власної приватизованої землі у сусіда. Останньому той шмат, незважаючи на факт приватизації, передала сільрада. Та попри позитивне вирішення справи у суді конфлікт триває

Як метр землі може на роки розсварити сусідів – знають у Підгородньому. Тут один житель на метр «заліз» на сусідню ділянку, зняв шар ґрунту. І хоч суд став на захист сусіда, у якого «відкусили» землю, він досі не може використовувати землю за призначенням.


Сусід, скаржиться тернополянин Владислав Підлісний, зняв шар ґрунту та змінив ландшафт. Тож тепер треба відновити ґрунтовий покрив і побудувати підпірну стіну. Без цього, каже чоловік, на цій «надкушеній» землі неможливо ні щось посадити і виростити, ні навіть заїхати транспортом. 

Змінили ландшафт
Судова тяганина через землю для пана Владислава розпочалась ще на початку 2000-х. Так, у 2005 році він дізнався, що сусіди з допомогою сільради відібрали у нього 45 кв. м землі. Причому чиновників і сусідів не зупинило те, що земля у пана Підлісного була приватизована ще з 1997 року. 

- Перед Новим 2005 роком зустрів у Тернополі сусіда по земельній ділянці у Підгородньому, - розповідає Владислав Підлісний. – А він у мене питає, чи я був у селі. Відповів, що давно. Перепитую: „А що таке?”. Той каже, що нічого. Мовляв, треба буде пізніше у документах нам дещо звірити. У мене тоді закрались сумніви. Почав з’ясовувати, що і до чого, уже після зимових свят.

Виявилось, що у 2004 році сусіди проводили земляні роботи бульдозером у себе на ділянці. І вибрали землю не тільки на своїй території, а й на ділянці пана Підлісного – 1,5 метра завширшки і 30 метрів завдовжки. Внаслідок цього між ділянками утворився перепад висот ґрунту від 0,4 до 1,5 метра. 


- Тобто сусіди самовільно, на підставі незаконного рішення сільради та змін, внесених районною архітектурою в їхній генплан забудови, зайняли частину моєї приватизованої території і зняли шар  покриття, - обурюється Владислав Підлісний. –  У 2005 році архітектори назвали внесення змін у генплан механічною помилкою. Я вже й погодився, що помилка механічна, хоча тут йшлось про підробку документів. А суд у 2006 році скасував рішення сільради про збільшення ділянки сусідів за рахунок моєї території.  

Відео дня


Судились п’ять років
Історія на цьому не закінчилась. Сусіди і далі всіляко намагався довести, що той метр – їхній.  Відтак із 2005-го до 2010-го вони з’ясовували стосунки у судах. Як виявилось, така історія для Підгороднього була не єдиною – проти чиновників сільради у 2005 році навіть завели кримінальну справу. Матеріали пана Владислава мали долучити до справи, однак з певних причин цього так і не зробили.
Потім у Владислава Підлісного виявили онкологічне захворювання і продовжувати боротьбу  він не міг.


- Я звертався до суду і щодо відновлення земельної ділянки до попереднього вигляду, - каже він. – І щодо спорудження підпірної стінки за кошт сусіда. Однак суддя вирішив, що я не довів той факт, що саме сусід зняв шар ґрунту. 

Пан Владислав не мав змоги заїхати транспортом на ділянку через перепади ґрунту. А сусіди, в яких згідно з документами - лише один заїзд, фактично зробили собі два заїзди. Тож змінену ділянку використовували до 2014-го для підвезення будівельних матеріалів.

- У 2015 році я знову звернувся до суду, щоби сусід усунув створені мені перешкоди в користуванні ділянкою, - каже чоловік. – І щоби збудував підпірну стінку. Але зважаючи на досвід попередніх років, є побоювання, що сусід знову використовуватиме різні способи впливу на суд. 


Сусід каже, що сам винен
Сусідом пана Підлісного є Євген Івасенко. Однак власником ділянки, за словами пана Владислава, офіційно він став лише у 2009 році.


- Біля мене будували хату двоє братів Івасенків. І батько допомагав. Але один із братів працював на той час у правоохоронних органах, тому все було записано на іншого брата. І лише тоді, коли Євген вийшов на пенсію, брат переписав на нього його частину.

Чи хоче нарешті закінчити багаторічну сусідську війну пан Євген, ми спробували розпитати у нього самого. Той заявив, що і сам хоче спорудження підпірної стінки. Але він проти того, щоб споруджували її лише на його території і за його кошти. Далі коментувати по телефону він не захотів, мовляв, приїду, тоді і поговоримо, покажу документи. Однак того ж дня зателефонував у редакцію і заявив, що коментувати нічого не буде.


- Якщо ви щось напишете, то я буду скаржитись до  суду, - каже він. – Я порадився з адвокатом, і той сказав, що це – тиск на суд. Тож почекаємо рішення суду, а тоді поговоримо. Про що ви хочете писати? Що там розказав сусід?

Також пан Євген заявив, що він не мав жодного стосунку до земельної ділянки і отримав її значно пізніше, аніж «хтось» зняв сусіду верхній шар. І ландшафт, переконує він, змінив сам пан Підлісний. Той факт, що розповідь пана Підлісного підтверджена рядом судових рішень,  чоловік до уваги не бере. Мовляв, скаржитись для сусіда – справа звична.  

Як юристи, так і, до речі, суддя радять у цій справі зробити повторну експертизу землевпорядної документації, геодезичну зйомку. Однак грошей на експертизу тернополянин-пенсіонер не має.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up