Партнер рубрики Події

Дітей хочуть забрати з інтернатів

Дітей хочуть забрати з інтернатів
Закриття останнього інтернату в світі до 2035 року – така мета міжнародної благодійної організації "Надія і житло для дітей". Часу багато, але і роботи в цьому плані дуже багато, кажуть представники цієї організації. Їх діяльність спрямована на відмову від інтернатів та забезпечення виховання всіх дітей у сім'ях або в умовах, наближених до сімейних.

Громадську кампанію "Відкриваємо двері дітям" презентувала у Тернополі менеджер зі зв'язків з громадськістю Представництва міжнародної благодійної організації "Надія і житло для дітей" в Україні Катерина Чельцова. Під час засідання прес-клубу 24 листопада, куди запросили представників різних соціальних служб Тернополя, вона розповіла про важливість проблематики. 

- В Україні щороку близько 8 тисяч дітей залишаються без батьківського піклування, - каже вона. - Це не лише ті діти які осиротіли, але й діти, батьків яких позбавили прав чи які просто покинули малечу. Всі ці діти  є кандидатами на потрапляння в інтернати різного типу. 

Як показує досвід, лише близько 10 % випускників інтернатів соціалізуються, продовжує пані Чельцова. Вони можуть влаштуватися на роботу, роблять кар’єру, створюють сім'ї. Всі інші – в групі ризику. Вони потрапляють в тюрми, стають жертвами торгівлі людьми. Відтак 45% дітей в інтернатах мають батьків, які також виховувалися в інтернатах.


- Це ще одна цифра, яка вказує на те, наскільки згубною є виховання в інтернаті, наскільки воно руйнує базові принципи людського існування особистості в суспільстві, - каже Катерина Чельцова. -  Адже дитина в інтернаті позбавлена найголовнішого, що потрібно для її розвитку – це любов і увага, які їй можуть дати батьки, і які не може дати заклад. Адже там виховується 50 дітей і вихователі просто фізично не здатні приділити достатньо уваги кожній дитині. 

Сама система інтернатів, яка дісталася від Союзу, породжує неблагополуччя  та людей, які не здатні адаптуватися до суспільства, зауважує гостя прес-клубу. Вони не мають досвіду виростання в сім'ї і відповідно, народжуючи своїх дітей, не можуть передати їм цей досвід і їх теж віддають їх в інтернати. Тому вже сьогодні потрібні конкретні зміни задля виховання здорового і щасливого молодого покоління. Окрім того, держава витрачає багато коштів на подолання наслідків самої системи інтернатного виховання та підтримання самої системи.

- За нашими підрахунками це близько 5,7 млрд грн щороку які йдуть на фінансування інтернатів, - каже Катерина Чельцова.  - До речі, з тих грошей, які виділяють на дитину лише 10-15 % йде на її потреби, решту йде на утримання інтернату, ком послуги, зарплату персоналу. 

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків Від читача 15:12 На Тернопільщині є робота для більш як півтори сотні працівників медичного напрямку 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up