Партнер рубрики Події

Ебола: через повітря не передається

Ебола: через повітря не передається
Повідомлення про лихоманку Ебола в Африці стривожило останнім часом увесь світ – статті у пресі й теленовини про вірус лякають навіть тих, хто ніколи не контактував з африканцями чи бачив Африку тільки по телевізору.



Люди побоюються, що вихідці з Африки чи місіонери з Європи та США можуть привезти вірус із собою.

- Паніки немає. І зчиняти паніку передчасно недоцільно, - каже інфекціоніст, професор кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією Василь Копча. - Згадайте попередні сенсації  - пташиний і свинячий грип. Ось зараз чергова - лихоманка Ебола. Вона була поширена і залишиться в Африці, тобто була ендемічною (місцевою – прим. прим.) і залишається такою. Хоча, звичайно, недооцінювати ситуацію не можна. Проте не варто переоцінювати її і панікувати. 

Починається усе з тварин
Геморагічна (це назва загального перебігу деяких вірусних хвороб, для якого характерні підвищення температури тіла до високих цифр - гарячки та геморагічного або геморагійного синдрому – прим. ред.) гарячка Ебола належить до особливо небезпечних інфекційних хвороб. Такі, за словами професора-інфекціоніста, визначають за двома критеріями - або дуже висока смертність, або дуже легкий та ефективний механізм передачі. Обидва види характерні для лихоманки Ебола.

- Хвороба дуже заразна і смертельно небезпечна, - каже він. - Рівень летальності коливається від 50 до 80 відсотків. Та хочу наголосити, що це показник тільки в ендемічному осередку. Тобто в африканських країнах – Нігерії, Ефіопії і ряді інших. При передачі вірусу від людини до людини його здатність уражати організм зменшується. Зокрема, найбільшу небезпеку становить людина, які інфікувалась від мавп, гризунів чи інших диких тварин. Тоді рівень зараження дуже високий - за офіційними даними він наближається до 50%. 

Тобто половина усіх контактів супроводжується інфікуванням здорової людини. Індекс контагіозності (виділення збудника з організму хворого чи носія і його поширення через довкілля та проникнення у сприйнятливий організм – прим. ред.) при зараженні наступної людини падає до 20%. Тож із десяти контактуючих осіб інфікуються тільки двоє. При третьому і четвертому контакті, тобто при третій і четвертій генерації, інфікується лише п’ять-десять відсотків. А після п’ятої-шостої генерації інфікування вже не підтверджене. 

Симптоми – температура, кровотечі, пронос
Гарячку Ебола можна розпізнати за кількома клінічними симптомами. Зокрема, про високу температуру свідчить сама назва – гарячка, лихоманка. І температура дуже висока. З неї все й розпочинається.

- При гарячці Ебола виражені прояви інфекційної інтоксикації – сильний головний біль, невмотивована слабкість, відмова від їжі, - каже Василь Копча. - На другу і третю добу починається діарея. Пронос дуже частий і у великих об’ємах. Усе супроводжується зневодненням організму. 

Крім того, гарячка - геморагічна, тож одним із перших симптомів є кровотеча. Часто кров можна побачити у випорожненнях. Тож на підставі високої гарячки, проносу і зневоднення, крові у випорожненнях, плюс контакт із хворим, або ж повернення людини з осередка потенційних заражень і виникає підозра на захворювання. 

- На відміну від грипу чи інших хвороб, які також супроводжуються гарячкою, при лихоманці Ебола зазвичай не виникає катаральних проявів або вони слабко виражені, - додає пан Копча. - А рівень отруєння організму настільки суттєвий, що часто уражається нервова система. Іноді, десь до тижня, відколи почалась хвороба, може з’явитись висипка на тілі.


Через повітря не передається
Що ж до шляхів зараження, механізму передачі, то здійснюється це через фізичний контакт із хворим або його виділеннями. Можливість зараження повітряно-крапельним шляхом  припускають, але він не підтверджений. 

- Через це переоцінювати заразність лихоманки не варто, - каже Василь Копча. - Фахівці навіть наводять такі приклади: якщо людина перебуває в одному літаку із хворим і сидить не поряд із ним, а за чи перед ним, імовірність інфікування мінімальна. Якщо людина перебуває на другому-третьому сидінні від хворого і не контактує  з ним чи його виділеннями, то імовірність інфікування – нульова. 

Тому, зважаючи на те, що механізм зараження передусім контактний, усі профілактичні заходи слід зводити до уникнення інфекційного контакту з хворим або його виділеннями. Дуже дієвими, та водночас простими заходами, за словами професора, є часте миття рук, уникнення масових зібрань, відмова від вживання екзотичних продуктів, особливо якщо вони доставлені з Африки і їх реалізують не через торговельну мережу.

- Та якщо все-таки, не дай Боже, людина піддалась паніці і запідозрила у себе вищенаведені симптоми, то варто звертатись за медичною допомогою, - підсумовує фахівець. - Але дуже бажано у такому випадку не відвідувати поліклініку, а викликати медиків до себе. У такому разі можливість інфікування інших людей зменшується. А медичний персонал знає, як поводитись при підозрі на особливо небезпечний вірус.

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Sammer

    Ебола - це назва річки. Те, про що ви пишете, це вірус або лихоманка. Заголовок, як завжди, - зачотний!

    лінк reply Sammer

    комент теж зачотний. введіть слово "ебола" в гугл.

    Sammer reply лінк

    Ну, увів ))) Це слово вживається лише у сполученні -"лихоманка Ебола" або "вірус Ебола". Про що я й написав. Окремо вжите слово означає назву річки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up