Партнер рубрики Події

Екологи оштрафували водія, який зливав нечистоти в річку у Бірках


Екологи оштрафували водія, який зливав нечистоти в річку у Бірках
На чоловіка склали протоколи за двома статтями і він заплатить штраф 425- 1445 грн. Після аналізу забрудненої землі ще й оплатить нанесені збитки

Активісти «Автомайдану» впіймали водія, який зливав відходи до річки Гнізна, що у Великих Бірках Тернопільського району.

Припускають, що забрав їх у підприємстві, яке виготовляє туалетний папір. Однак, авто зареєстроване на чоловіка, а на фірмі він офіційно не працює, тому сплачуватиме штраф сам.

Previous Next

Відео дня

Зливав, можливо, кислоту

- Я їхав на роботу близько 8.30 30 липня і побачив, як зливають у Гнізну відходи паперового виробництва, - розповів активіст «Автомайдану» Ярослав Махінка. – На місцевій фірмі роблять туалетний папір. Чоловік, ймовірно, зливав у річку кислоту, якою продукт відбілюють.  

Водія, як ретельно не приглядатись, у закутку за високою осокою було майже не видно. Люди там ходять рідко. Тому, стверджує активіст, зливають непотріб там часто і це була неодноразова акція.

  • Я неподалік живу і бачив ту машину не один раз, - каже пан Ярослав. – Того дня викликав екологів. Вони приїхали, обстежили ділянку, взяли проби ураженої землі.

У річку регулярно зливають нечистоти і місцеві комунальники, стверджує активіст. Екологи приїжджають, штрафують їх, а за деякий час історія повторюється. Бо штрафи мінімальні, і заплатити їх виходить дешевше, аніж довести до пуття очисні споруди.  

Екологи підтвердили, що 30 липня на виклик активіста виїжджали до Бірок і відбирали проби землі.

Заплатить штраф і оплатить збитки

  • На водія складено протоколи за двома статтями Кодексу України про адмінпорушення, - каже заступник начальника державної екологічної інспекції в області Едуард ФЕРЕНЦ. - За ст. 52 – за псування та забруднення земель, де штраф  340-1360. І ст. 59 – за забруднення поверхневих вод. Штрафні санкції за цією статтею невеликі - 85 грн.

У той же день екологи винесли постанову. Наразі вивчають, що саме чоловік виливав у річку. Це можливо зробити за результатами аналізу забрудненої землі, а вони будуть за тиждень.

  • Крім того, чоловікові ще порахують збитки за скид 3 м куб. нечистот у водний об’єкт і за забруднення землі, - запевнив пан Едуард.  

Чи причетне до забруднення підприємство з виготовлення туалетного паперу – невідомо. Адже чоловік офіційно у них не працював. Авто також зареєстроване на нього, а не на фірму.

За злив нечистот – 200 грн

Факт зливу нечистот у річку комунальниками екологи також підтвердили.

  • В Бірках є комунальне підприємство, яке займається водопостачанням та водовідведенням, - пояснив пан Ференц. – Воно має мережу каналізаційних очисних споруд. Після цього все потрапляє до річки.

У березні екологи зафіксували аварійний скид, але він тривав 1 день і збитки становили 200 грн. Згодом інспекція неодноразово контролювала роботу очисних споруд і встановила, що скиди – у більшій кількості, ніж допустимо спецдозволом на водокористування.

  • Все тому, що неефективно працюють очисні споруди, - підсумував пан Ференц. - Факти ми фіксуємо, нещодавно провели позапланову перевірку. Далі рахуємо збитки і будемо направляти матеріали до райвідділу міліції. Сума збитків буде встановлена після довідки від КП про кількість скинутих вод. Аби порахувати, скільки забруднюючих речовин понаднормово скинуто у р. Гнізна.

Екологи просять фіксувати подібні порушення і повідомляти їм та міліцію. Бажано фотографувати та знімати відео, або мати докази. Міліцію викликати, аби затримали порушника та взяли пояснення. Екологи кажуть, після цього будуть вживати відповідні заходи впливу.

Довідка 

Якщо ви помітили, як хтось зливає нечистоти у водойми чи забруднює територію, потрібно викликали екологів за телефоном гарячої лінії: 067-370-87-30. Також телефонувати до міліції за номером 102. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Роман Тимочко

    p
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up