"І церков в Тернополі забагато, і отці знахабніли"

 "І церков в Тернополі забагато, і отці знахабніли"
Храм, єпархіальне управління, а також житло для отців замість обіцяної семінарії, на 60 сотках будує Київський патріархат. До речі,там лише декілька десятків парафіян. А греко-католики на пр. Злуки брали землю для обслуговування церкви, а зводять житло для отців на 500 квадратів

- Розбудуємо багато церков, перейменуємо Тернопіль на Церквопіль чи Тернова Церква, приїде багато туристів: хто порозважатися, а хто й гріхи замолити. Через 200 років нас внесуть у світову спадщину ЮНЕСКО, - іронізує на нашому сайті читач Василь.
Ще він пропонує запросити буддистів, поставити гідну мечеть і не забути про свідків Єгови. А біля Ставу на "Єлісях" побудувати язичницький рунвірівський центр.
Питали, чи законні церкви
Подібних дописів в обговоренні до статті про Свято-Троїцький духовний центр, яка вийшла в номері №127 від 24 жовтня, чимало. Її в Інтернеті прочитали більше 4000 тернополян, а прокоментували 130 чоловік. Людей обурює, що в місті зводять так багато церков. Також тернополяни цікавляться, чи законними є деякі з будівель.
- І церков забагато, і отці знахабніли, - говорить тернополянин Борис Грак. - Ліплять храми на кожнім кроці. А головне, малим не обмежуються: взяв кусочок землі і розширюється потроху. Хата в пару поверхів і гараж - обов'язковий атрибут церковного подвір'я. А користь громаді з того яка? Де будинки реабілітації? Де харчевні для голодних і нічліги для нужденних? Де поміч отців людям? Майже нема…
Найбільше цікавились читачі будівництвом церкви на розі вулиць Тарнавського і Київської та забудовою території храму Івана Богослова на проспекті Злуки. До речі, на розі Тарнавського і Київської ще нічого немає. Є лише павільйон, який і слугує церквою. На Злуки ж храм уже готовий, за ним зводять іще одну будівлю.
Тож ми написали в міськраду інформаційні запити: що, коли і на якій саме площі збудують на території обох церков і якими документами це дозволено?
Замість семінарії – житло для священика
Ділянка на розі вулиць Тарнавського і Київської обгороджена. Її площа - 60 соток. Будуватиме там православна церква Київського патріархату. Павільйон, у якому служать, діє вже більше трьох років. Однієї неділі ми завітали в церкву та нарахували менше двох десятків парафіян. Ще двоє віруючих заїхали під церкву збоку, аби освятити авто. Один з отців саме кропив у салоні і під капотом.
- Служба з 9-ї години. Людей наразі приходить небагато, всі всередині вміщуються. От побудуємо храм і буде більше парафіян. Ви теж приходьте на службу, - запросив один із працівників церкви.
Тобто службу в церкві, за якою закріплені 60 соток землі, відвідали... менше 20 вірян.
- У ту церкву ходять декілька людей. Навіщо їм тут церква та ще й стільки землі? Тут в який бік не піди - всюди церкви, - каже мешканець вул. Київська, який назвався Олександром Пилипчуком.
Ми звернулися до місцевої єпархії Київського патріархату з запитом, де просимо пояснити, навіщо стільки землі і що саме збудують. Однак протягом двох тижнів єпархія не надала нам відповіді. Телефоном також запитували, чи потрібні такі масштабні будівництва для такої кількості парафіян, проте відповісти нам не змогли, посилаючись на відсутність архієрея.
Тим часом прийшла відповідь із мерії.
"Тернопільській Єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату надано містобудівні умови і обмеження на будівництво єпархіального управління, кафедрального собору з дзвіницею та житлового будинку для духовенства на ділянці площею 0,6 га. Рішення прийняте на підставі наявності в Єпархії в постійному користуванні земельної ділянки, наданої рішенням міської ради від 21 серпня 2009 року".
Цікаво, що Київський патріархат уже має єпархіальне управління на вул. Острозького і частину цього приміщення здає в оренду під приватні офіси.
До речі, у рішенні від 2009 року про надання в постійне користування землі вказано, що дали її для будівництва храму та духовної семінарії. Чомусь Єпархія, коли отримала землю і звернулась за дозволом будувати, про семінарію забула. Натомість замість навчального закладу там з'явиться житловий будинок.
Буде цілий комплекс
Церква Св. Івана Богослова на проспекті Злуки разом із територією належить парафії Української Греко-Католицької Церкви. Загальну площу території у міській раді не кажуть. Натомість повідомили, що будівництво за церквою, яке цікавило наших читачів, ведуть на додатково наданій в оренду ділянці площею більше 13 соток. Найцікавіше, що саму ділянку надавали не для будівництва, а "для розширення території по обслуговуванню церкви та допоміжних споруд". Причому - лише в оренду на п’ять років. Назвати будинок, який невдовзі тут постане, допоміжною спорудою - важко. Окрім того, коли давали землю, про будівництво взагалі не йшлося.
Зараз тут стоїть двоповерхова "коробка”. Вгорі декілька піддонів цегли, тож, вочевидь, на черзі і третій поверх.
- Клуб будуємо, ну і хату для ксьондза, - розповідає один із працівників на будівництві. - То ви не в мене питайте, он отець і прораб.
Будівля на око - метрів з 12 в ширину, а в довжину - з 35. "Клуб", на який вказували робітники, займає менше її третини. Приблизна площа двох збудованих поверхів, не враховуючи майбутнього третього поверху або мансардних приміщень, - 840 метрів. Віднімаємо третину на нежитлові приміщення - виходить приблизно 560 кв. м "житлового” сектора.
- Будівництво ведемо законно, ми до того дуже серйозно ставимось. Церкву, наприклад, уже повністю здали в експлуатацію. У Тернополі право власності на церкву маємо тільки ми, - розповідає настоятель церкви Св. Івана Богослова отець Іван. - У парафіяльному будинку, який зараз зводимо, буде цілий комплекс - квартири для священників, великий конференц-зал, актовий зал, бібліотека.
Обидва зали - актовий та конференц-зал, як запевняє о. Іван, буде використовувати для заходів за участю дітей - концертів, гуртків тощо. А житло даватимуть лише тим отцям, які не мають свого. І то лише на час їхньої служби в цій церкві.
- Священики не прив'язані до парафії. Сьогодні є, а завтра іншого поставлять… Тому в парафіяльних будинках вони будуть, доки служать у нас. Я тут жити не буду, бо маю свою квартиру, - каже настоятель.
Будівництво, за його словами, триватиме декілька років.
До речі, зазвичай у церкві служить четверо-п’ятеро отців. За умови, що всі вони не мають свого житла, кожен отримає в користування більше сотні "квадратів” житлової площі. На ринку нерухомості така квартира коштує не менше ніж півмільйона гривень...
Ми не мали наміру образити у публікації священиків, вірян та конфесії. Якщо представники церков чи єпархій захочуть висловитися, ми опублікуємо їхню думку.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (173)
  • Anonymous

    Друзі, сказати що всі погані - це найлегше. Давайте краще будемо будувати церкви, ніж руйнувати їх. Хтось має будувати церкву, а хтось - магазин, а хтось - житлові будинки. Як будуються 2 останніх це теж окреме питання. Але чомусь про це журналісти бояться так відкрито голосити. Надзвичайно мало у нашій країні людей, які роблять все законно, і дуже багато тих, які готові обманювати інших прикриваючись грішками чи то церкви чи будь-якрї іншої структури.
  • Anonymous

    Я в церкву ходжу щонеділі і у великі свята, коли не працюю. Колись була у відгулі, рішла в будній день на службу - стоїть 8 (!!!) жіночок 60+. Сумно! Як вибрали нового Папу, то влучно сказали, що Європа не має священичого вірування, як Південна Америка, звідки Папа родом. Там на мессу збираються цілими сім'ями, вважають це великим святом... Виникає логічне питання - чи збільшиться в серцяхі душах українців віра до Бога, якщо на кожній вулиці буде церква? Дуже сумніваюсь, так само, як сумніваюсь, що нескромна і загарбницька поведінка окремих священників збільшить кількість парафіян
  • Anonymous

    Привіт друзі зі Львова! У мене таке запитання. За 20 метрів від мого будинку священник - "бізнесмен" побудував трупарню, куди завозять мерців і там відмолюють і т.д.. Все це (гроби з мерцями ,вінки, згорьовані люди)я бачу із своєї кухні, та гостинної кімнати 2-3 рази на тиждень.Дуже гнітюче враження...Настрій пропадає на цілий день, повірте.Мав розмову із цим "отцем" Мені цікаво,Чи можна,чи етично і чи по-санітарним це нормам дозволено таке біля житлових будинків, і хто міг дозволити таке? Буду вдячний за відгуки!
  • Anonymous

    вапрвпрв ане в56гн
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up