Інваліди працюють старанно і не гірше інших, кажуть роботодавці

Інваліди працюють старанно і не гірше інших, кажуть роботодавці
Не боятися брати на роботу інвалідів закликають тернопільські підприємці.

Напередодні Міжнародного дня інвалідів, який в Україні відзначають 3 грудня, тернопільські підприємці та соцпрацівники зібралися в прес-клубі, аби обговорити цю проблему.
Працівники соцслужб, як ніхто знають, що в наш час і здоровій людині складно знайти роботу, що вже говорити про тих, у кого обмежені фізичні можливості. Однак закликають їх не опускати руки.

- Сьогодні інваліди вже усвідомлювати свої права, вони приходять в органи соцзахисту, стають на облік в центрах зайнятості, хочуть вчитися чомусь новому, якщо їхня освіта не дає можливості себе забезпечити, - розповідає директор обласного Фонду соцзахисту інвалідів Ірина Базилевська. - Це раніше такі люди опинялися на узбіччі суспільства, наодинці зі своїми проблемами. Людей лякало вже навіть саме слово “інтернат”, а зараз ці заклади перейменували, тепер вони називаються центрами ранньої реабілітації. Це здається дрібницею, але для дітей, які там навчаються, це важливо. Вони виходять звідти не “інтернатівськими”, без отого штампу на все життя.
Про бажання інвалідів працювати не гірше здорових людей говорять і тернопільські підприємці.

- Ви не розумієте, як такі люди хочуть бути корисними, - розповідає начальник відділу кадрів “Режанс Полісаж” Тетяна Андраш. - Це здорові люди ходять на роботу, щоб самореалізовуватись і отримувати зарплату, а інваліди ще й тому, щоб відчувати себе потрібними. Наш колектив складається з 116 людей, з них п'ятеро — інваліди. Вони займаються поліруванням деталей до швейцарських годинників. Це люди другої та третьої груп інвалідності. І до їхньої роботи немає жодних зауважень ані від керівництва, ні від самого колективу.

Відео дня

Здорові люди не завжди здатні виконувати монотонну роботу, годинами сидячи в кріслі, а от інваліди з цим справляються без проблем, додала пані Андраш.

- У нас досить великий колектив, близько 300 людей, - каже кадровик заводу “Ремпобуттехніка” Ольга Пальчик. - Інвалідів є шестеро. Але плануємо їх кількість збільшувати. Люди сумлінно виконують свою роботу, тому які до них можуть бути претензії? Ми не проти допомогти їм у працевлаштуванні. Єдине, не можемо брати до себе на роботу незрячих, оскільки робота пов'язана з електронікою.

Окрім того, підприємці закликають не забувати, що через події на Сході України кількість інвалідів різко зростає. І вже зараз варто думати, як допомогти із протезуванням та працевлаштуванням людям, які стають інвалідами, вже маючи певні знання та досвід роботи, але в подальшому можуть не мати можливості ними скористатися.

Довідка

Станом на 1 листопада 2014 року в Тернопільській області зареєстровано більше 58 тисяч інвалідів, з них більше 4,5 тисяч — діти.

 

Ірина НЕБЕСНА, 098-950-56-57

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації 12:50 У маршрутках Тернополя можна безоплатно зарядити гаджети: розповідаємо про умови 11:45 У школі №18 вшанували пам'ять випускників, які загинули у російсько-українській війні 10:57 В ДТП у Тернополі травмувався 62-річний велосипедист 10:30 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт) 10:10 Знов курсує маршрутка №33 до дач біля Тернополя 09:30 Сьогодні, 15 квітня: перша письмова згадка про Тернопіль і день взяття міста радянськими військами
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up