Як наша журналістка стала майже поліціянткою нового зразка

Як наша журналістка стала майже поліціянткою нового зразка
Майже п’ятнадцять годин на ногах, патрулювання міста, реагування на виклики, прохання про допомогу – і думка про роботу міліції змінюється. Відсіюються стереотипи. А коли тернополяни ще й дякують міліції, то мимоволі виникає питання: це точно Україна?

Крадіжка, злам, скандал, напад собаки. Повідомлення про це надходять одне за одним. Як від закоханої ревнивої панянки – стабільно, з певною періодичністю. Вони ж усе записують. І за десять хвилин – уже на місці.

Вони – це не американські копи чи київська поліція, а тернопільські групи швидкого реагування. Від поліції їх відрізняє хіба що відсутність спеціальної форми і крутих машин. 

Previous Next

Чим же живе та як працює наша міліція, нам вдалось побачити, як то кажуть, зсередини. Так, у рамках нового проекту «RIA плюс» - «Журналіст змінює професію» - ми на день потрапили у групу швидкого реагування. Такі групи почали працювати у Тернополі із січня 2015 року. Це майже як розпіарена нова поліція. Завдання у них – такі ж, як і у київської поліції: оперативне реагування на повідомлення громадян. Тут і виїзди на сімейні скандали, і на крадіжки. Тобто ситуації різні, а завдання одне – швидко прибути, зібрати інформацію і працювати далі залежно від повідомлення і ситуації. 

Тож починаємо. Понеділок. Мій робочий день починається о 8-й ранку. У моїх «колег» -  двох працівників роти міліції громадської безпеки особливого призначення Олександра та Олега, а також дільничного інспектора міліції Миколи, - набагато раніше. Поки я  налаштовуюсь на свій експеримент, «колеги» уже інструктаж пройшли, засоби захисту отримали, орієнтування і послухали про всі нещастя, які трапились за минулу добу у місті та області. Усі дружно йдемо до авто, напаковане нашими засобами індивідуального захисту. У цьому авто я проживу, скільки витримаю, а «колеги»  – цілу добу. Адже група швидкого реагування заступає на роботу на добу – з 8-ї до 8-ї. 


Робота – є робота
Далі патрулюємо Тернопіль за маршрутом: об’їжджаємо місто і чекаємо на повідомлення від чергового. Невдовзі уже є перше – на „Східному” жінка повідомила про зламаний замок у вхідних дверях. Мчимо туди. Дорогою дізнаюсь, що понеділок – це чи не найспокійніший день, бо тернополяни зазвичай полюблять натворити всілякого у вихідні. Тож якби знала, напросилася б попрацювати у суботу-неділю. Але з іншого боку добре, коли все добре…

Відео дня


-  Ось тут гляньте. Я замок змінювала два тижні тому, - розповідає та показує на вхідні двері розгублена мешканка. – А вчора двері відчинила, а серцевина вилізла. Я її назад вставила. А сьогодні вранці думаю: „Таки треба звернутись у міліцію”. Я не знаю, чи це заводський брак, чи хтось намагався зайти. Всіляке може бути.


Інспектор записує дані жінки, її звернення. Я трохи збентежена. Зрозуміло, що після доби очікування розібратись – зламували чи не зламували ой як буде складно. Колеги ж кажуть, мовляв, робота є робота, повинні реагувати на усі звернення. Невдовзі з’являється наша підмога. Вони ідуть опитувати сусідів. Далі працюватимуть із серцевиною замка, щоби з’ясувати – зламували чи не зламували?
Ледь встигнувши записати розповідь жінки, отримуємо інше повідомлення – на „Новому Світі” скандал в адвокатській конторі. Тож залишаємо колег опитувати сусідів і мчимо рятувати чи то адвокатів, чи то клієнта. На місці виявляється: у конторі драма з назвою «Поверни мої гроші».

Детальніше про те, чому і куди викликали тернополяни міліцію під час нашого експерименту, та що собою представляють групи швидкого реагування - читайте у №32 "RIA плюс" від 5 серпня

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up