Партнер рубрики Події

Йосипу Свинку - 80

Йосипу Свинку - 80
Йосип Свинко з останньою з виданих книжок "Геологія Тернопілля у світлинах". А загалом він є автором 436 публікацій. Деякі з друкованих праць – підручники, посібники, монографії, альбоми світлин, бібліографічний покажчик - можна було побачити 2 жовтня, в день ювілею, на виставці в педагогічному університеті
Видатному тернопільському ученому, природодосліднику, педагогу, громадському діячеві сьогодні виповнилося 80 років.

На святковому зібранні в Тернопільському педагогічному університеті ювіляра вітали керівництво вузу, друзі і колеги з інших вишів, з інших міст України, перші студенти, чиновники, колеги, студенти.

Професор Львівського університету Андрій Богуцький знає ювіляра ще з студентських років.

Відео дня

- Йосип Михайлович - унікальний науковець, - зазначив пан Богуцький. - Він зробив себе сам, без лабораторії, без команди. А вік - то нелюдський лічильник. 80 - це не значить, що треба здаватися. Тому бажаю імениннику усіляких гараздів ще на довгі роки.

- Йосип Михайлович – знакова особистість не лише для університету, а й для міста і України, - зазначив у вітальному слові завідувач кафедри географії, професор Мирослав Сивий. – Він стояв біля основ зародження в області географічної спеціальності, освіти, науки – створив кафедру географії у Тернополі, працівників якої збирав зі всієї України. Є засновником природоохоронної справи в області. Також він є ініціатором створення обласного відділення географічного товариства. Це те, чим він увійшов в історію університету, області, України.

Великим внеском Йосипа Свинка в географічну науку є реєстрація і взяття на облік геологічних пам’яток природи Тернопільщини. Він є одним із ініціаторів створення заповідників Медобори і „Дністровський каньйон”.

Йосип Свинко чимало цікавиться історією. Зокрема, він дослідив внесок західноукраїнських вчених геологів і географів у вивчення рідного краю. Він повернув із забуття імена географів Івана Теслі та Володимира Кубійовича, природодослідника Миколи Мельника та інших. Також професор Свинко видав книгу спогадів про переселенців, про ОУН-УПА, про рідне село. Зараз готує ще одну монографію про історію рідного села Ямна Долішня. Багато уваги приділяє природоохоронній роботі.

Впродовж чисельних експедицій пан Свинко зібрав унікальну колекцію мінералів, скам’янілих утворів, які стали основою організованого ним геологічного музею в університеті. Багато років він поповнював цю колекцію зразками з різних куточків України і світу.

Останніми роками пан Свинко цікавиться травертиновими утворами вздовж Дністра і видає альбоми на цю тематику. 

Довідка
Йосип Свинко - кандидат геолого-мінералогічних наук, професор кафедри фізичної географії ТНПУ. Народився 2 жовтня 1934 р. в с. Ямна Долішня Перемишльського повіту (Польща). У 1958 р. закінчив геологічний факультет Львівського державного університету ім. І. Франка, здобув спеціальність інженера-геолога-розвідника рудних корисних копалин. З 1969 р. працює в педуніверситеті, де пройшов шлях від старшого викладача, доцента до професора.
Почесний член Українського Товариства Охорони Природи, почесний член Українського Географічного Товариства, член Наукового Товариства ім. Т.Шевченка, лауреат всеукраїнської премії імені С. Подолинського. 1994-2008 р.р.- голова Тернопільського обласного суспільно-культурного товариства "Надсяння".

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up