Кістки, знайдені у труні на Привокзальному майдані, можуть належати німецькому солдату

Кістки, знайдені у труні на Привокзальному майдані, можуть належати німецькому солдату
Біля кісток, знайдених на місці скандального будівництва на Привокзальному майдані, був знайдений фрагмент годинника. Фахівці кажуть, що такі годинники спеціально виготовляли для німецьких солдатів Вермахту. Фото - надане Сергієм Грабовим.
Результатів експертизи кісток, знайдених у квітні на місці скандальної будови на Привокзальному майдані, поки що немає. Правоохоронці кажуть, що вони з’являються орієнтовно за місяць.


Почали ж робити експертизу, як запевняють правоохоронці, відразу ж після передачі кісток з місця будівництва. 

Нагадаємо, 17 та 19 березня під час  земельних робіт  на Привокзальному майдані робітники натрапили на людські поховання. Як припустили фахівці, обидва скелети належать до періоду Світових воєн, а точніше – ІІ Світової. Деталі щодо віку та іншу інформацію щодо знайдених кісток обіцяли оприлюднити після експертизи, проведеної правоохоронцями.  

- На сьогодні нової інформації  щодо скелетів нема, - каже співробітник державного підприємства «Подільська Археологія» Сергій Грабовий, що здійснював нагляд на будівництві. – Правоохоронці забрали на експертизу і поки що її результатів нема. Єдине, що можу додати, біля другого скелета, знайденого у труні, був фрагмент годинника. Нам вдалось з’ясувати, завдяки спеціальному шифру на ньому, що годинник мав би належати німецькому солдату. Оскільки такі годинники спеціально виготовляли для німецьких військ Вермахту.


Утім, стверджувати, що похований поблизу залізничного вокзалу  саме німецький солдат, спеціалісти  не беруться. Мовляв, годинник міг бути і трофейним. 

- Перший скелет, знайдений поближче до дороги, належить радянському солдату, - додає пан Грабовий. -  Оскільки знайдені поруч з тілом патрони – радянські. Вочевидь, що тіло похоронено спеціально не було, оскільки скелет не був у позі, притаманній для поховання. Лежав так – і на пів боці,і на спині.

По завершенню експертизи, скелети перепоховають на цивільному кладовищі. Подальших експертиз, якщо підтвердяться здогади фахівців  щодо віку кісток, не проводитимуть. Попередньо було домовлено із забудовником, додає пан Грабовий, що витрати на поховання він візьме на себе.


- Експертизу розпочали відразу після офіційної  передачі кісток, - каже слідчий Тернопільського міського відділу міліції Марія Гав’юк. – Ми ще тоді попереджали, що для проведення її знадобиться немало часу, бо це – великий обсяг роботи. Думаю, до  місяця часу ми матимемо результати.

Відео дня

  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up