Коли меблі «сиплються», допоможе керосин

Коли меблі «сиплються», допоможе керосин
Дерево, незважаючи на величезну кількість матеріалів, залишається одним з найбільш затребуваних у меблевій сфері. Такі меблі – і красивіші, і дорожчі. Утім, якщо у меблі уже проникли шкідники, то ми можемо лише подовжити термін «життя» дерева

Основними ворогами дерев’яних меблів є пил, подряпини, плями та найстрашніше – комахи — шашіль. Поява цього жука бодай в одному дерев’яному кріслі перетворює його на бомбу уповільненої дії. Вихід один – або періодично проводити профілактику, або просто викинути.


Якщо на початку ще можна врятувати річ самотужки, то згодом допомогти зможе тільки фахівець.

- Батькам на річницю весілля подарували диван, - розповідає тернополянка Світлана Бернадська. - Згодом ми зауважили, що у дивані періодично чутно шум - щось наче скрипить, гризе або тре крилами. Сусідка сказала, що маємо шашіль. Ми не повірили - і дарма.

Уже за рік, за словами Світлани, шашіль розповзся по всіх меблях, що стоять у кімнаті. Під ніжкою стола щоранку з’являються купки жовтої пилюки - того, що залищилося від ходів комах. І  навіть на так званій стінці вже з’явились сліди шкідника - вузькі лабіринти, забиті жовтуватою трухою.

- А про двері годі й говорити, - додає дівчина. - Те, що вони наскрізь з'їдені, чути навіть за звуком, коли по них постукати. Боїмось, що шкідник пошкодить геть усе дерев'яне в домі. Як його подолати - не уявляємо.

Небезпечні не жуки, а личинки
З такою ж проблемою зіткнулась тернополянка Іванна Шевчук. Із шашелем у дерев’яному дивані жінка наполегливо боролась три роки.

- У нас на дачі старі меблі, - каже вона. – Викидати не хотілось, бо, наприклад, софа нам дісталась ще від прабабці. Була і оригінальна етажерка з ніжками у формі пішок. Ну, і ще декілька старовинних речей. Усе це створювало якусь таку таємничу і романтичну атмосферу. Але невдовзі помітили дивний звук у софі, купки під нею.

Звернулась до майстра з деревообробки. Сказав, що оселився шашіль, і вже давно.
Певний час, як і радив майстер, жінка обробляла дірки сумішшю нафталіну і бензину. Згодом закапувала їх рідким парафіном, воском. Робота була копіткою, і на певний час ніби вдалося позбутись проблеми. Та згодом сипатись почала і решта дерев’яних меблів.

- Усе викинула, - каже вона. – Завезла нові меблі й не маю мороки.
Шашіль сам по собі, як пишуть спеціалізовані видання, невеликий - завдовжки 3-4 мм, з подовгастим матово-бурим, покритим шовковистими волосками тілом. Якщо виявили вдома уже дорослих особин, отже, шашіль в оселі уже давно і встиг зіпсувати дерево. Адже небезпечні не самі жуки, а їхні личинки. Вони проїдають ходи в деревині, через це з часом вона перетворюється на труху.

Що цікаво, у народі цих комах називають «годинникарями». Адже для періоду розмноження жуків характерний звук, схожий на цокання годинника. За тим, звідкіля лине звук, можна визначити місце локалізації шкідників.

Меблі протирали керосином
- Якщо у будинок потрапили меблі з шашелем, то це бомба уповільненої дії, - каже антиквар Петро Іваницький. – За якийсь час шашіль може з’явитись у всіх меблях. Звісно, якщо вони не з тирсоплити. Бо шашіль любить тільки екологічно чисте дерево.

Борються із шашелем різними методами. Приміром, за словами пана Іваницького, замочують антисептиком усі отвори, зашпакльовують їх і покривають лаком. Інші періодично протирають антисептичними засобами. Утім, уся ця профілактика тільки подовжує термін експлуатації речей. Адже способів вивести шашіль, якщо він оселився, фактично немає.

- Колись, ще до появи поліролю, меблі протирали нафтою, - додає пан Іваницький. – Нафта чудово справляється з комахами і водночас має антисептичну дію. Маю на увазі керосин для ламп. Тож якщо не покривали меблі лаком, раджу використовувати нафту.

Єдиний мінус такого методу – різкий, не з найприємніших запах. Але часте використання його і «апетит» шашелю зіпсує, і «здоров’я підірве». Щоправда, змащувати слід, не шкодуючи керосину.


- Я радив би звертатись із такою проблемою до майстрів з реставрації, - каже пан Іваницький. – Адже якщо шашіль оселився давно, то боротись із ним дуже важко.

Відео дня

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up