Методисти заробляють на учнівських робочих зошитах

  • Анонім
Цілу корупційну схему провертають у своїх методичних кабінетах методисти нашої області, заробляючи на учнях та їхніх батьках

Я вчитель початкових класів. Хочу повідомити про такий факт корупції в освіті у Тернопільській області. Мені просто уже соромно перед батьками, що я, як вчитель, немаю права голосу, а виконую вказівки керівництва, що суперечить усім моральним принципам. Отже, у м. Тернопіль методисти, окрім своєї зарплатні, яка є також немалою, прекрасно заробляють на видавничій літературі. Зокрема, наш обласний методист початкових класів Морська Ярослава Федорівна прекрасно розгорнула видавничий бізнес у стінах методкабінету. Усі районні методисти, хочуть вони цього чи не хочуть, мусять їй допомагати. Все відбувається таким чином. Морській Ярославі Федорівні із видавництва привозять літературу (вона при цьому отримує орієнтовно 30% від продажу) , яку вона відправляє на місто та райони. Деяким методистам йде пряма доставка на дім. Районні методисти за таку співпрацю також отримують орієнтовно 15% від суми за літературу, зокрема мова йде про робочі зошити для учнів початкових класів. Потім районні методисти добровільно-примусово роздають ці зошити по підпорядкованих школах, вчителі отримують ці зошити безпосередньо у методкабінеті, або ж їх передають на школи різними способами. Вчитель же повинен оперативно зібрати гроші і передати їх методисту. При цьому вчитель не має права відмовити своєму методисту, так як боїться перевірки чи невдоволення на його адресу, немає права вибору відповідного зошита до навчальної програми та безпосередньо мусить вимагати у батьків гроші за ці зошити. .Я неодноразово вислуховувала невдоволення від батьків, тому що батьки знаходять зошити дешевше, і тоді виходить що я, як вчитель, заробляю на батьках, хоча мені сказали віддати відповідну суму, і я її мушу віддати. Таке діється по всіх районах Тернопільської області, так як я спілкуюся з багатьма вчителями і знаю це. Звертаюся до адміністраторів сайту допомогти подолати хабарництво в освіті в нашій області. Повірте, такі схеми задіяні не лише на початкових класах, а й у старших класах. методистах-предметниках, також.

від редакції:

Департамент освіти і науки Тернопільської ОДА однозначно вивчатиме дане питання, повідомив його директор Любомир Крупа. Але для підтвердження або заперечення інформації, викладеної в дописі, необхідно провести перевірку. Її, як переконує головний освітянин області, можуть зробити лише після офіційного звернення людей. Редакція готує відповідне звернення.

Відео дня

Просимо і авторів новини надіслати таке звернення у департамент. А також відгукнутись педагогів, які стикались з подібною проблемою у своїй роботі.

Контакти редакції: 43-00-50, а тел. 096-709-74-60 (журналіст Світлана Гривас). 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Вітик-Зарічна Аліна

    Розкажу із власного досвіду) Я торгівельний представник видавництва "Навчальна книга Богдан", обслуговую Збаразький, Підволочиський і Лановецький райони. В двох останніх районах, коли підходиш до вчителів та пропонуєш їм навчальні зошити безпосередньо із видавництва та відповідно за видавничими цінами, а також видавництво надає загальну знижку на клас, то в районних школах вчителі кажуть, що можуть взяти лише окремі зошити, решту їм дають із методкабінету. Тобто про це говорять відкрито, так, наче методкабінет - центр для запезпечення шкіл навчальною літературою). Це в районних школах. По селах взагалі історія проста. Відповідь вчителів, яким пропонуєш зошити видавництва приблизно така: "Нам нічого не потрібно, нам все дає методист..." В Збаразькому районі ж методист одразу сказала вчителям, що займатися таким не буде. Таких методистів мало.

    Хоча треба зазначити, що така ситуація не лише в Тернопільській області. Моя подруга вчитель початкових класів в Хмельницькій області у сільській школі. Коли я запропонувала придбати їй зошити по досить лояльних цінах, то вона відмовилась, адже, як пояснює, з методкабінету обов'язково буде передача) Досить цікаво, що передають ці зошити директором школи, а він, ніби так і має бути, радо допомагає) Крім того, як каже подруга, методист же має списки учнів усіх шкіл, тому вона легко підраховує загальну кількість зошитів, а потім лише розподіляє і передає ці зошити на школи. Звичайно, ти протестувати не маєш права. Не подобається якийсь зошит - твоя проблема...

    Дуже би хотілося, щоб таке припинилося і у Тернопільській області, і в Хмельницькій, та й по всій Україні. Адже методист має виконувати свої безпосередні обов'язки, а не продавати літературу. Методкабінет - не книжковий магазин. Дуже хотілося, щоб так і було)

    Анонім reply Вітик-Зарічна Аліна

    Я працюю вчителем уже 20 років. І на початку кожного навчального року постійно повторюється одна й та ж історія. Як бджоли на мед до школи "лізуть" і "лізуть" отакі торгові представники як ви. Пропонують справжнісіньку макулатуру: зайве, непотрібне, просто шкідливе, як кажуть "приший кобилі хвіст". А як нахвалюють своє... Найцікавіше, що після кількох слів розмови стає зрозуміло - жодного уявлення про освітній процес, ні про освіту "представники" не мають. Найбільше "дістають" тернопільські та харківські видавництва...

    Вітик-Зарічна Аліна reply Анонім

    У кожного своя робота. Я теж працювала викладачем у коледжі, проте коли мені дали півставки годин, зарплатня у розмірі 600 грн, то просто не було за що працювати. За освітою я редактор-видавець, тому у видавництві я працюю за спеціальністю. Можливо, вам траплялися непрофесіонали.
  • Анонім

    Якби батьки масово відмовлялися скуповувати ті зошити (у них часто такі завдання дивні) - був би толк. А так - рука руку миє.
  • Анонім

    Підставляти себе з вчителів, називаючи своє прізвище, чи школу в якій працює,  ніхто не буде. Кожен боїться втратити своє робоче місце, а лишитися без роботи на теперішній час - це зашморг на шию. Тому вирішити це питання, на мою думку, можна лише анонімно пишучи звернення у Депертамент освіти і науки Тернопільської ОДА. Шановні вчителі, ми всі прекрасно знаємо, що діється у наших школах. Давайте гуртом скажемо методистам-поборникам - ні!!! Бо сам в полі не воїн, а разом ми  - сила!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up