На учнів та студентів чекають кардинальні зміни

На учнів та студентів чекають кардинальні зміни
Школярі навчатимуться 12 років, професійна освіта стане двоступеневою, а вища освіта передбачатиме три цикли – ці та інші зміни передбачають два законопроекти "Про освіту" і "Про професійну освіту " у разі їх прийняття.


 Про це розповів  Міністр освіти і науки України Сергій Квіт під час громадської презентації вище згадуваних  законопроектів 27 травня 2015 року, повідомляє прес-служба освітнього відомства. 

- «Закон «Про освіту» повинен ставити концептуальні рамки рівнів освіти та встановлювати зв’язки між ними, - наголосив Сергій Квіт.

Проектом закону передбачається, що за видами освіта поділяється на формальну - що потребує  ліцензування, освіту неформальну - тренінги, різноманітні курси та інформальну. Знання, вміння та навички, здобуті у системі неформальної освіти, тобто за організованими програмами, але без ліцензій, акредитації та інших форм державного контролю, можуть бути підтверджені у системі формальної освіти,  яка здобувається на традиційних рівнях - дошкільна, загальна середня, позашкільна, професійна, вища, освіта для дорослих.

Сергій Квіт підкреслив, що принциповою позицією для Міністерства є те, що дошкільна освіта та початкова школа обов’язково повинні бути «прив’язані» до місця проживання дитини. 

- Особливо це стосується сільської місцевості, де є малоформатні школи і там  неможливо забезпечити комплекс освітніх послуг, - пояснив міністр.

 Натомість, старша профільна школа для належного її функціонування вимагає достатньої кількості вчителів та обладнання.  Тому профільну школу з декількох сіл можна об’єднати в одну при належній інфраструктурі та наявності транспорту, що повинні забезпечувати  місцеві органи влади  за державної підтримки.

Також міністр повідомив, що законопроект пропонує встановити тривалість загальної середньої освіти 12 років. Щодо професійної освіти, то, за словами міністра, згідно із законопроектом вона передбачає дуальність. Тобто навчальний процес повинен відбуватись як в закладі освіти, так і частково на підприємстві. Окрім того, професійна освіта стане двоступеневою – можна здобути ступінь кваліфікованого робітника та молодшого спеціаліста. 

Вища ж освіта, за інформацією пана Квіта,  передбачатиме три цикли –  бакалавр, магістр, доктор філософії.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    нинішня освіта в школі придумана не для того щоб дитина була розумною,а щоб закінчила школу морально затурканою калікою,про це зізнаються самі вчителі.Моя дитина закінчила другий клас ,я з нею постійно робила уроки і неодноразово дзвонила до вчительки бо не могла зрозуміти що саме в завданні хочуть від дитини
  • Анонім

    Ось мене добиває та 12 річна освіта ну кому вона потрібна .У дітей зараз в школах таке навантаження ,що це ж....па можна сказати ,що у них рік за два .Раніше була нормальна програма всі всьо встигали ,було 6 уроків ,5 бальна система, в 13.00 вже всі були дома , а зараз вчаться до15.00 уроків задають дох.... і трошки, діти все те не встигають переварити . І взагалі подивіться майже кожен в окулярах ходить це п....ц . Я б тим йо....м реформаторам розказав ,як має виглядати освіта в Україні вони напевне думають ,що зараз програма в школах ,як в 90 - х роках де всьо всіх влаштовувало . Нинішня програма це каторга , а вони ше 12 рік накинули ,що там робити в тій школі 12 років я рахую ,що 9 років це максимум .
  • David Starr

    Повністю зупинити державне фінансування вишів та складання програм міносвіти. ВУЗи самі повинні заробляти на себе і вчити актуальне, а не застаріле. Тоді й рівень їх підніметься і непотріб відсіється.

    Анонім reply David Starr

    Все правильно ви пишете ,що треба зупиняти державне фінансування але я поправлю ,що державне фінансування треба зупиняти на такі спеціальності як педагог ,економіст ,менеджер , бухгалтер ,юрист і таке подібне ,за роки незалежності їх наклепали стільки ,що можна просто ох....ти . Стимулювати державне замовленння треба на технічні спеціальності . Повністю погоджуюсь ,що треба вчити актуальне ,а не програму 70-х років . Ті викладачі просто ліниві і не хочуть вникати в нові технології їм простіше по накатаній схемі прочитати і все ,а те що вони викладають ,то в світі вже ніхто не користується тим більше нікому незрозуміла теорія .Почитайте ті методички ,що пишуть ті викладачі це можна всратися .Всі ті методички це засирання голиви і дурно переведений папір . Тепер пару слів про ЗНО ну чому у нас має бути так ,що всі 100% мають вчитися в інститутах .Я вважаю ,що є діти котрі дійно мають знання і хочуть вчитися ,а є такі котрі воно їм і нах... не потрібно. Має бути відсів тобто набрав мало балів автоматично в ПТУ набрав більше балів ідеш в інститут ,а у нас получається на рівні дійсно відміників опиняються ще ті хто вчився на самий нижчий бал . Це не означає що якщо людина вчилась х.....о і їй треба ставити це клеймо, просто наука це не його стихія ,а в чомусь іншому він профі тобто в школах має бути предмет профорієнтації тоді все стане на свої місця

    David Starr reply Анонім

    Згідний повністю. На 90% робочих місць вища освіта непотрібна, тільки спеціалізована. А держдопомога на навчання повинна будти адресна, конкретній людині.
  • Анонім

    Не з того вони починають бо в першу чергу треба весь шлак шкільний викинути з інститу ,потім викинути всю теорію і вчити студентів суто спеціальності ось це буде реформа ,а то той мініст накропав тут стільки лишнього ,що це п.... всьому . І взагалі мене просто добиває такі ступені як магістр ,і доктор філософії це П.........Ц, де ступінь СПЕЦІАЛІСТ . Ті магістри ні....я не знають бо там стільки теорії що це ж....а ,а толку для держави від них 0 . А доктори філософії ,що будуть тільки язиками чесати .Я просто ох.....ваю від їхніх нововедень .Єдине що нормально це пропорційне навчання в ПТУ тобто ше навчання на підприємствах хоча так і раніше було тут нам америки не відкрили . Я ще розумію ,що якщо було б так ,що 3 роки вчитися на підприємстві ,то це взагалі супер і фахівці ох....ні у нас були б тоді .

    Анонім reply Анонім

    Згідний з тобою. В першу чергу потрібно викинути те, що є лишнім у навчанні, як в шкільному так і в вищому. Багато всесвітньої історії непотрібної, яку ми всеодно не запамятаєм і ні на відсоток вона в житті не пригодиться. Урок історії в школі повинен заохочувати або до вступу на туризм, або до самого ж туризму. Хай буде гурток поглибленого вивчення світової історії. Багато краще знає історію сша чи греції, а ніж україни.

    Анонім reply Анонім

    Та я рахую ,що якщо проводити реформу то треба напевно ,щоб учні самі обирали ті предмети котрі їм більш цікаві . Чесно кажучи скільки я в школі ту історію вчив ну ніяк вона мені в голову не лізла . Ось і зараз замислюсь , а який зміст тої історії це вже пережитки минулого котре і так не повернути ,а якщо навіть і захочеться щось взнати для цього є інтернет . Треба жити сьогоднішньою історією ,а не дивитися на те що вже пройшло .

    Анонім reply Анонім

    Правильно! Викинути історію геть! Ні до чого холопам зайві знання. А література?! Івана Франка і Лесю Українку можна впізнати і за їх портретами на банкнотах. А підписуватись - хрестиком. Навіщо нам всілякі математики-хімії-фізики? ариХметиці навчили - і буде... ну і "нуль" від "фази" відрізняти, аби "струмом сі не в'ї..ало". Резюме: правильна рехформа повинна включати скорочення всієї освіти до 2-3 класів. а далі - вйо працювати.

    Анонім reply Анонім

    Чекайте ніхто не каже ,що зі школи треба викинути історію України ,українську літературу . Тут в першу чергу іде мова про те що в інститутах по другому разу вивчають історію України ,фізику ,хімію , філософію ,соціологію ,історію світової культури,правознавство і таке подібне. В інститутах я вважаю ці предмети шлаком .Вся ця бодяга тянеться 3 курси за ,які можна було вивчити свою спеціалізацію . Ви напевно просто не в курсах ,що на підприємствах треба працювати по спеціальності ,а не розказувати ,як якийсь князь  десь і якогось року з кимось перепихнувся  . В інститутах треба вчити спеціалізацію без шлаку ,без теорії ,і на сучасній програмі . Тепер що стосується школи ну погодьтесь ,що в школі забагато тої історії викладають ,а ще додати всесвітню історію котра і нах... нікому не потрібна . Я погоджуюсь ,що історію треба знати але не до таких деталей . Фактично та історія починається з 5 класу і по 11клас ну кому таке потрібне . В школах треба більше викладати уроки праці щоб привчати дітей до праці ,щоб кожен вмів дома щось поладнати ,а не казати: "у мене дві ліві,і крім історії я нічого не знаю".І взагалі шкільна освіта має заключатися із 9 класів ,потім ПТУ ,потім інститут це світова практика так амерекоси вчаться і нічо мають найкращу економіку ,а у нас вчаться купу років ,потім отримають диплом магістра і все на цьому закінчується . У нас стільки тих магістрів ,а живемо нижче плінтуса , зброю просимо в інших країнах ,бо не можемо самі зробити .Що толку від тих магістрів крім їхньої писанини теорії .Нехай зроблять якись апарат якого немає в світі тоді я скажу ,що це магістр ,а так поки це для мене просто слово . Яка б не була освіта ,а працювати прийдеться ,можна мати і 3 класи освіти але бути при цьому фахівцем у якійсь справі . Має бути баланс певна кількість людей повинна випускати продукцію , хтось вчити дітей , хтось рахувати гроші на зарплату ,але звиняйте якщо у нас 90% всі з вищою освітою і то педагоги ,економісти ,менеджери ,бухгалтера ,а в селі ніхто не хоче працювати бо воно тиче диплома ,що в нього вища освіта і при цьому на біржі стоїть,а держава на нього гроші тратила за його освіту, ну це вже херня получається . В тій самій європі такого б....а з освітою немає там вузів мізер, а у нас їх під 1000 штук .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up