Місцева влада відповіла на петицію про термінове очищення озера

Місцева влада відповіла на петицію про термінове очищення озера
У своїй петиції Петрусевич Антон пропонував повністю очистити озеро та зарибити, аби риби допомагали озеру залишатися чистим, оскільки вони їдять водорості, що сприяють його цвітінню та провести повну модернізацію кожної ділянки озера. Дана петиція набрала більше 300 підписів, тому місцева влада розглянула її та опублікувала відповідь на звернення.

"З точки зору екології Тернопільський став – це класична модель штучної внутрішньої водойми в урбанізованому середовищі. За час свого існування він пройшов еволюційний шлях розвитку від штучної водойми до природної екосистеми, яка має здатність до саморегулювання і самоочищення. Об’єктивним процесом для кожної живої системи є проходження етапів створення, розвитку, переродження або відмирання. 

Гідробіологи констатують, що на даний час рівновага системи повністю відновлена, проте ще дуже хитка, про що свідчить періодичний бурхливий розвиток синьо-зелених водоростей, який ми спостерігаємо щоліта, після теплих зливних дощів. В цей період р. Серет приносить у став велику кількість поживних речовин, які вимиваються із сільськогосподарських угідь. З дощовими стоками з території міста у став надходять нафтопродукти, плівка яких перекриває доступ кисню у верхні шари води. Саме такі умови є ідеальними для розвитку синьо-зелених водоростей. Це – природний та закономірний процес. 

Додатково повідомляємо, що явище «цвітіння» води спричиняє як позитивні, так і негативні наслідки. На початку росту водорості сприяють поліпшенню якості води, збагачуючи її киснем та поглинаючи шкідливі мінеральні речовини. 

На даний час з метою більш глибокого вивчення екосистеми Тернопільського ставу та шляхів вирішення питання його відновлення і подальшого збереження спільно з Тернопільським національним педагогічним університетом імені Володимира Гнатюка видано книгу «Екосистема зарегульованої водойми в умовах урбонавантаження (на прикладі Тернопільського водосховища)», в якій викладено пропозиції щодо здійснення по відношенню до даної водойми основних природоохоронних заходів. 

Окрім цього, неодноразово проводилось зарибнення Тернопільського ставу (у 2008р. та у 2015р.) з метою збереження і відновлення екосистеми, покращення якості води, а також збільшення запасів водних живих ресурсів. 

Додатково інформуємо, що на сьогоднішній день триває реконструкція набережної ставу, в рамках якої передбачено заміну огорожі з метою недопущення його засмічення та забезпечення сприятливого режиму даного водного об'єкту", - прокоментували в Тернопільській міській раді. 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Denys Mylyj

    Їм хоч у очі ..., а вони кажуть що то роса Божа :)



    Літом у спеку сморід такий в кутку біля церкви над ставом, що пройти неможливо, блювати тягне. І з року в рік ситуація погіршується. Якщо ставом не займатися - перетвориться на смердюче болото. Люди просять почистити, а вони кажуть "ми вам огорожу поміняємо і бруківочку настелимо". Це все, що вміють робити в міській раді.

    Анонім reply Denys Mylyj

    Простіше лисому на бруківці і парканчиках мутити ,ніж вирішити питання, стосовно якого було звернення.Лишній раз налили словесного поносу людям і як щурі порозбігались мутнячити та приглядатись ,що ще можна спі_приватизувати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up