На Тернопільщині великий потенціал має паломницький туризм

На Тернопільщині великий потенціал має паломницький туризм
Про розвиток туристичної галузі Тернопілля йшлося під час брифінгу "На що може претендувати туристична Тернопільщина" за участю заступника голови ТОДА Леоніда Бицюри та заступника директора департаменту - начальника управління розвитку туристичної інфраструктури, департаменту розвитку інфраструктури транспорту та туризму ТОДА Назара Яворського
Візитівкою Тернопільщини стали кілька уцілілих замків, музеї, печери, духовні центри, Дністровський каньйон, Кременецькі гори, Джуринський та Русилівські водоспади, санаторій „Медобори” та тернопільський Став.

Презентацію Тернопільської області як привабливого туристичного краю представили журналістам на брифінгу заступник голови ОДА Леонід Бицюра та начальник департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму ОДА Назар Яворський.

Всім відомо, що візитівкою Тернопільщини стали кілька уцілілих замків, музеї, печери, духовні центри, Дністровський каньйон, Кременецькі гори, Джуринський та Русилівські водоспади, санаторій „Медобори” та тернопільський Став.

Заступник голови ОДА Леонід Бицюра наголосив, що туристична галузь - одна з пріорітетних для нашої області і має значний потенціал. 

Відео дня

- На Тернопіллі представлено всі види туризму, - зазначив Леонід Бицюра. - Так, основні об'єкти історико-культурного туризму входять до Національного заповідника "Замки Тернопілля" та двох державних історико-архітектурних заповідників - Кременецько-Почаївського та у місті Бережани.

Найпопулярніші серед туристів природні об'єкти знаходяться на території двох національних природних парків "Дністровський каньйон" і "Кременецькі гори", які є лідерами екологічного туризму на Тернопільщині. Лідером курортної сфери в області є санаторій "Медобори". Лідером з розвитку в'їзного туризму залишається Кременецький район, де знаходиться п'ята частина усіх закладів розміщення області, зазначили на брифінгу.

- Великий потенціал має паломницький туризм, - розповідає Леонід Бицюра, - оскільки він пов’язаний зі специфічною аудиторією туристів, які не шукають комфортних шляхів добирання до об’єктів. Це люди, в яких мотивація пошуку мандрівки дещо інша, вони шукають ефекту для душі. Це люди, які готові перебороти якусь не комфортність, і можуть без певних зручностей подорожувати областю.

І ще один напрямок, за словами чиновника, це розвиток патріотичного туризму.

- Розробляємо захід, пов’язаний з останнім боєм УПА. В Україні загалом стає популярна тема УПА, бандерівці, упівці тощо. Тернопільщина в цьому плані може стати туристичною Меккою для тих, хто цікавиться цією тематикою. Ми бачимо, скільки є запитів зі східної України подібного напрямку. В нас наступного року буде кругла дата – 55 років з часу останнього бою УПА. Ми зацікавлені в тому, щоб на всеукраїнському рівні зробити захід з популяризації цієї дати.

Леонід Бицюра каже, що 8 жовтня в Києві мають представити область своєрідною презентацією. Це не суто туристичний ролик – він буде складатися з чотирьох блоків – про сільське господарство, туризм, науку та інвестиційну діяльність. Ці чотири напрямки мають стисло показати потенціал краю. На презентацію запрошені всі на рівні першого віце-прем'єра, міністрів Кабміну, народні депутати від Тернопільщини і понад 60 представників посольств, консульств та міжнародних організацій, акредитованих в Україні. Подібна презентація буде вперше в цьому році. На цей проект виділено 50 тисяч гривень, також будуть залучені позабюджетні кошти. Можливо, після презентації будуть демонструвати коротенький рекламний ролик про Тернопільщину на національних телеканалах. Зараз є велика увага до України і в світі, і в Європі зокрема. Тому треба спозиціонувати цю увагу на Тернопільщину, як частину України, яка має своє туристичне обличчя.

Стосовно питання, скільки ж коштів потрібно, аби зробити Тернопільщину привабливою в плані туризму, то пан Бицюра зазначив, що на відновлення інфраструктури потрібні колосальні гроші. Поки що в області оперують лише відсотками від потреби, але це питання перспективи. До речі, лише на впорядкування доріг області потрібно щонайменше 200 млн гривень. І хоча ресурсів насправді небагато, тому активно залучають кошти з грантів, кошти внутрішнього інвестора.

До речі, за словами пана Бицюри, зараз переглянули підходи для реалізації заходів в туристичній галузі.

 - Ми відходимо від виключно популяризаційних заходів, а орієнтуємося на те, що туризм повинен поєднуватися з підготовкою самих об’єктів. В цьому році ми вперше об’єднали ресурси державного бюджету і місцевого бюджету на реконструкцію ділянок доріг, які пов’язані з туристичними об’єктами. – каже чиновник.

Стосовно замків, то на них не варто робити надто великого акценту, зазначив пан Бицюра, адже збережених замків - одиниці.

-Говорять, що Тернопільщина унікальна замками, але це велике перебільшення, - зазначив він. - В нас багато руїн і кілька замків в нормальному стані. Будь-який італієць, чи француз скаже, що у нас немає замків. Вони будуть праві, бо в них кожному містечку - замок в ідеальному стані. В нас нема об’єктів ЮНЕСКО, замки - в критичному стані. Орієнтувати туристів на замки – це величезний ризик, бо збережених об'єктів -  одиниці. Це Кременець, Теребовля, Вишнівець, Збараж, Коропець – ось і усе.

- Стосовно фестивального туризму – є гарні напрацювання, - зазначив Назар Яворський. - Цього року мало їх відбулося через відомі події в державі, але цей напрямок має право на життя, єдине, якщо говорити про хороший рівень промоції, то треба до кінця року мати чіткий графік фестивалів на наступний рік.

Також за словами пана Яворського в області планують розширювати мережу туристично-інформаційних центрів, яких наразі є лише чотири.

- Туристично-інформаційних центрів має бути більше, адже будь-який іноземний турист шукає інформацію в таких центрах – що йому відвідати, як дістатися до туристичних родзинок.  – зауважує він. - Крім того, закликаємо користуватися сайтом управління розвитку туристичної інфраструктури ternotour.com.ua. Ми хочемо, щоб він був не просто сайтом управління, а туристичним порталом області, де зібрана вся інформація, щоб будь-хто зі світу міг зайти сюди і знайти корисну інформацію, яка допоможе при відвідуванні нашої області. 

Довідка

На території області діють 24 туроператори, а також близько 100 турагентів. Кількість туристичних підприємств щорічно зростає. Мережа закладів ресторанного господарства області налічує близько 1800 одиниць. 

В 2013 році в області відкрили нові готелі у Кременці, Тернополі, Монастириській. Традиційно з'явилися нові заклади розміщення у Почаєві. У 2014 році розпочали роботу заклади у Підволочиську та Микулинцях. 

Послуги з розміщення можна отримати у близько 300 сільських садибах області. Успішно діє Бережанська громадська організація - кластер сільського туризму "Мальовнича Бережанщина", екологічне містечко "Веселка" у с.Савчиці Кременецького району.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up