Партнер рубрики Події

На Тернопільщині від призову ховаються цілими селами

На Тернопільщині від призову ховаються цілими селами
Відвідувачів сайту найбільше цікавили питання про виїзд військовозобов'язаних за кордон та відповідальність за ухилення від проходження служби
Питання часткової мобілізації торкнулося чи не кожного жителя не тільки нашого міста, а й громадян усієї країни. Адже фактично на Сході вже кілька місяців поспіль точиться війна.

Як би чиновники не називали військові дії – сепаратизм чи тероризм, ціль наразі єдина – захистити Україну від ворогів. Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла закон про часткову мобілізацію у вівторок, 22 липня. “За” проголосували 232 народних депутати. Це вже третя черга часткової мобілізації у нашій країні.

Кого викликатимуть у військкомати? Хто із призовників поїде в зону АТО? Хто за станом здоров’я не придатний до служби в лавах Збройних Сил України? Яка юридична відповідальність для осіб, які свідомо уникають військової служби? Як психологічно впоратися зі стресовою ситуацією тернополянам, рідні яких воюють на Сході? Відповіді на ці та інші запитання відвідувачі нашого сайту https://te.20minut.ua/ могли отримати під час прямої трансляції чату-дискусії, який відбувся у середу, 30 липня.

Гості, які брали участь в обговоренні, намагалися дати лаконічні та чіткі відповіді на всі поставлені питання до і під час прямої трансляції. Ті ж запитання, які надіслали після завершення програми, не розглядали через відсутність фахівців, котрі дали б на них кваліфіковану відповідь.

Відео дня

Найбільше звернень, безперечно, було до в. о. військового комісара Тернопільського обласного військового комісаріату Володимира Катинського. Тернополяни цікавилися, як відбирають тих, кого найближчим часом покличуть служити.

- У першу чергу, ми проводимо відбір саме за тими військовими обліковими спеціальностями, які наразі є вкрай необхідними в певній військовій частині, - пояснює полковник. – Людей, які не мають потрібної спеціалізації, ніхто нікуди не призиває.

Мобілізовані особи, незалежно від того, які вони мають навички, прибуваючи у військову частину, проходять повномасштабну підготовку, додає Володимир Катинський. Тільки після цього вояки можуть виконувати завдання у складі підрозділу тієї чи іншої частини. Навчання триває від двох тижнів до місяця.

Стосовно того, коли саме призовники поїдуть на Схід, в. о. військового комісара відповів, що ці питання на місцях вирішує командування частини після наказу згори.

- Якщо покликали служити, це ще не означає, що ті чоловіки підуть воювати, - наголошує він. – Навіть у бойових частинах, які зараз перебувають в зоні АТО, є певні підрозділи, які займаються виключно забезпеченням.

На питання, чому мобілізованих оформляють як добровольців, Володимир Катинський відповів, що мобілізація, згідно з Конституцією, передбачає військовий обов’язок. Якщо є добровольці, які самі, без виклику, приходять у військкомати - їм честь і хвала.

- Таких людей потрібно заохочувати, рівнятися на них, - говорить військовий. – Адже вони не ухиляються від служби. На жаль, сьогодні зафіксовані непоодинокі випадки в області, коли від призову ховаються цілими селами. Ось такі у нас «патріоти»!

Гості програми:

В. о. військового комісара Тернопільського обласного військового комісаріату Володимир Катинський

Старший офіцер відділення комплектування та призову, старший лейтенант медичної служби Максим Швець

Юрист Юрій Франків

Офіцер-психолог 2-го стрілецького батальйону, лейтенант Віталій Бурденюк

Координатор уповноваженого з прав людини у ВР у Тернопільській області Володимир Шевченко

 

Найцікавіші відгуки з сайту https://te.20minut.ua/10408644:

_ _ _

Чи викликатимуть до військкомату пенсіонерів МВС до 40 років?

Володимир Катинський

Цими пенсіонерами займається Міністерство внутрішніх справ, навіть якщо вони стоять на обліку у військовому комісаріаті. Адже МВС також має завдання формувати свої підрозділи.

 

Яся

Чи будуть забирати тих, хто був на військовій кафедрі? Ніби і не в армії, але військовий квиток мають.

Володимир Катинський

Ті, хто навчався чи навчаються на військовій кафедрі, також є військовозобов'язаними, які підлягають мобілізації. Для проведення медичного огляду викликатимуть усіх.

 

Бандерівка

Чому зі Сходу втікають здорові чоловіки, а наших хлопців (переважно із сільської місцевості) забирають туди? Чому не йдуть воювати діти чиновників? За що вмирають наші хлопці — за людей, які бігали з триколором, а тепер втікають до „бандерівців”?

Володимир Катинський

Шановна Бандерівка, надайте мені інформацію, хто і де переховується й куди втікає. Я особисто разом з правоохоронними органами з'ясую це питання. А то всі говорять невідомо про що, а реальної інформації ніхто не надає.

 

Тернополянин

Чому не йдуть воювати діти чиновників?

Володимир Катинський

Для мене всі однакові — хоч діти чиновників, хоч ні. Тому, якщо комусь відомі випадки ухилення, будь ласка, звертайтеся. Будемо з'ясовувати всі обставини справи. Тільки прошу: не потрібно робити анонімні заяви. Адже їх, згідно із законом, не розглядають.

 

Свідомий

Ви носили б орден за участь у громадянській війні та вбивстві українців?

Володимир Катинський

Мені ордени не потрібні. Найголовніше — це повага людей і «своє» місце у суспільстві. Не розумію того, як можна носити ордени і пишатися тим чи іншим фактом насилля. Просто зараз ми, українці, вимушені захищати свої терени, державні кордони.

 

Свідомий

Скільки тернополян загинуло і зникло безвісти на Сході?

Володимир Катинський

Наразі є інформація про п'ятеро загиблих з області, які брали участь у проведенні антитерористичних операцій.

 

Свідомий

Що робити українцям, які залишилися без житла?

Юрій Франків

Для того, аби відповісти на це питання, треба бачити повну картину. Можливо, житло застраховане, а тому є можливість отримати компенсацію. Важливо, у якій власності певне помешкання — приватній чи державній. Щоб отримати конкретну відповідь, звертайтеся до мене. Телефон - 097-720-44-29.

 

Свідомий

Чи є якісь права у людей, які перебувають у зоні, де йде громадянська війна?

Володимир Шевченко

Насамперед хочу зазначити, що в Україні зараз триває антитерористична операція, а не громадянська війна. Відмінність потрібно добре розуміти. Окрім того, слід конкретизувати, про яких саме людей іде мова. Якщо це військовослужбовці, то вони виконують наказ. За його невиконання є певна відповідальність. Якщо ж говорити про людей, які живуть на Донеччині чи Луганщині, для них створюють спеціальні коридори. За бажанням вони можуть покинути небезпечну територію.

Від редакції

Якщо командири кидають напризволяще своїх бійців, як їм бути — йти на смерть чи рятувати свої життя? У світлі останніх подій, як ми бачимо, це справді актуальне питання.

Володимир Шевченко

Командир не має права покидати своїх бійців, це неприйнятно. Конкретний випадок потрібно розглядати індивідуально.

Юрій Франків

Якщо є склад злочину, то з цим буде розбиратися військова прокуратура. Вона визначить, чи правомірно військові покинули якусь територію чи ні, що вони могли вдіяти в конкретній ситуації. Окрім того, важливо, які саме накази їм віддавали.

 

Від редакції

Неодноразово в ЗМІ лунала інформація, що без наказу вищого командування місцеві загони військових не можуть вивезти поранених бійців. Як бути у таких ситуаціях?

Юрій Франків

У кожного батальйону є керманич, який може на місці приймати рішення. Тому часто саме старший за званням бере на себе всю відповідальність. Рішення вивезти поранених із небезпечної зони є цілком адекватним. Адже ненадання медичної допомоги також є злочином, причому не меншим.

 

Serg25

Чи можуть звільнити студента училища денної форми навчання, якого мобілізували під час першої хвилі?

Володимир Катинський

Ні, не можуть. Йому мають дати довідку з військкомату, що він проходить військову службу. Його не можуть відрахувати. Студенту надають відпустку на час проходження служби.

Андрій

Якщо прийшла повістка, а призовник працює за кордоном за робочою візою. Чи загрожує йому відповідальність? Якщо так, то яка саме?

Юрій Франків

Для того, щоб притягнути  людину до відповідальності, потрібно з'ясувати, чи отримувала вона повістку в руки. Якщо певна особа стоїть на консульському обліку, їй можуть передати повістку через цю установу. Якщо ж вона ніде не зареєстрована і «висить у повітрі», то як її можна покарати? Загалом за ухилення від військової служби передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. За «косіння» від призову у разі мобілізації законом передбачене позбавлення волі строком від двох до п'яти років.

 

Андрій

У зв'язку з перенесеною хворобою (туберкульоз) є тимчасове посвідчення (взамін військового квитка), у якому написано: «не придатний до військової служби в мирний час, обмежено здатний у воєнний час». За фахом радіотехнік (вища освіта). Чи можуть мене призвати під час часткової мобілізації? Чи призвуть мене до військової служби у випадку повної мобілізації і воєнного стану в державі? Якщо призвуть, то яку роботу я буду виконувати?

Максим Швець

Якщо є формулювання «не придатний у мирний час, обмежено придатний у військовий час», таку особу не призиватимуть.

Рпра

Судимих беруть, якщо тричі судимий?

Володимир Катинський

Ні, навіть якщо має одну судимість.

 

Erhf]yf

За кого і за що туди йти на вірну смерть? За тих олігархів і їхній дерибан? Хай самі туди йдуть. Усі кинули тих бідних хлопців: і держава, і Європа, і весь світ... Зробіть висновки — патріоти чиєї країни?

Володимир Катинський

Точиться війна на території нашої країни, яку ми мусимо захищати. Чоловіків не посилають ні в Афганістан, ні в Ірак, ні деінде. Вони воюють на своїй землі, за збереження незалежності. Наша Батьківщина — це Україна, вся: від півночі до півдня, і зі сходу до заходу. Тому боронити її суверенітет і територіальну цілісність - наш конституційний обов'язок.

 

Лана

Чи можуть не випустити боєздатного чоловіка за кордон? На яких підставах?

Володимир Шевченко

Якщо людину ще не призвали в ЗСУ, то заборони на виїзд за кордон немає. Хіба що є рішення суду. Якщо чоловік отримав повістку, пройшов медичний огляд, то виїзд за кордон матиме певні юридичні наслідки. Адже це — свідоме ухилення від військової служби.

 

Лана

Чи обов’язково тепер отримувати повістку в руки?

Володимир Катинський

Повістку віддають тільки в руки, причому конкретна особа повинна поставити підпис, що отримала повідомлення.

Юрій Франків

Повістку можуть віддавати представники військкомату, жеків, органів місцевого самоврядування або ж працівники консульських установ.

 

Лана

Чи карають дезертирів? Які дії прийнято вважати дезертирством?

Володимир Катинський

Це незаконне покидання військової частини або певного місця служби. Карають такі дії згідно із Кримінальним кодексом України.

 

Оксана Онисько

Чи підлягають під мобілізацію чоловіки, хворі на гепатит С?

Максим Швець

Ні, це вірусне захворювання.

 

Небайдужий

Як сьогодні реально "косять" від армії? Розкажіть про випадки. Як реагують ті, кому приходить повістка? Які причини, аби не служити, найчастіше знаходять?

Максим Швець

Усілякі випадки бувають. Хтось в останній момент знаходить «хвороби», яких раніше не було.

 

Артем Микитишин

Чи потрібен для поїздки за кордон за бізнес-візою дозвіл із військкомату?

Володимир Шевченко

Ні.

Володимир Катинський

Це все — наслідок нашого недосконалого законодавства. Колись для отримання закордонного паспорта потрібно було отримати довідку із військового комісаріату.

 

Міла

Чому до АТО залучають цивільне населення, а не тих, хто відповідно до професійного обов'язку повинен у таких "заходах" брати участь? Чи може вже пора офіційно визнати, що в країні — війна?

Володимир Катинський

Усі військові не можуть одночасно брати участь в АТО. Я також звертався, щоб виїхати туди. Військові, які залишилися на місцях, також мусять виконувати певні обов'язки. Бойові ж частини беруть участь у бойових діях.

 

Від редакції

Як ви розцінюєте дії сепаратистів і терористів (як психолог), які стріляють у мирне населення — жінок, дітей?

Віталій Бурденюк

Насправді можливе використання зомбувальних технік. До того ж не менш важливим аспектом є матеріальна підтримка з Росії або Чечні.

 

Лана

Як пережити перший бій?

Віталій Бурденюк

У Нацгвардії психолог працює з кандидатами ще до їх призову на військову службу. У нас є велика нормативно-правова база. Окрім того, постійно відбуваються спеціальні тренінги та навчання з емоційного розвантаження, які допомагають підготувати бійців до першого бою.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    Доброго дня скажіть той хто лежав у 99 році у психіатричній лікарні у тернополі їх мають право брати на мобілізацію
  • dina

    Чому одні відкуповуються від призову ,а інші ідуть воювати?
  • оля

    А чому Максим Швець не йде в АТО, знав я його батька ще по службі хабарник був конкретний,
  • sorcerer

    Відпочивав в Шацьку. Крім білорусів багато із східної україни. коли до одної позвонила подруга що з собою привезти  - та сказала "здесь все есть только бухла возьми, бухла"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:00 У лікарні помер юний захисник з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб Від читача 16:48 Концерт легендарного THE ВЙО 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу 10:50 В аварії на Тернопільщині загинув мотоцикліст 10:20 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття ще на дев’яти вулицях
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up