Партнер рубрики Події

На "Циганці" втопилась дівчина. Рятувальники не змогли допомогти через перешкоди (ОНОВЛЕНО)

На "Циганці" втопилась дівчина. Рятувальники не змогли допомогти через перешкоди (ОНОВЛЕНО)

27-річна дівчина втопилась поблизу вежі на "Циганці" вчора, 28 липня близько 21:30 години.

 

Рятувальники приїхавши на місце події не змогли зайти через збудоване кафе та обгородження будівельної території реконструкції набережної. Автомобіль швидкої допомоги теж був заблокований через припарковані автомобілі біля ресторану "Сапсан". Через втрачений час дівчину не вдалося врятувати. Співчуття рідним та близьким, пише Олег Синовець у "Фейсбук".

В управлінні ДСНС підтвердили, були певні проблеми із заїздом на "Циганку", але рятувальники були на місці за 3 хвилини після виклику. Повідомлення надійшло 28 липня о 19:42.
- Після прибуття на місце було встановлено, що тіло знаходиться на відстані 15 м від берега, - повідомляють у прес-службі ДСНС. - За допомогою гумового човна бійці Служби порятунку транспортували потерпілу на берег. Рятувальники надали першу домедичну допомогу, а потім передали потерпілу в руки медикам.

Водночас очевидці трагедії пишуть у соцмережах, що дівчину з води витягнув хлопець, з яким вона познайомилася, відпочиваючи на пляжі. Люди також розповідають, що оперативній роботі рятувальників перешкоджала сітка, якою обгородили "Циганку" для проведення ремонтних робіт, - рятувальники бігали туди сюди, поки знайшли вхід до потерпілої. Окрім того, очевидці стверджують, що рятувальники не намагалися надавати першу допомогу потопельниці, вони стояли біля тіла дівчини та чекали на швидку. Домомогти дівчині намагалися відпочивальники, та на жаль врятувати її не вдалося.

Читайте також: Допоможіть правоохоронцям встановити особу жінки, яка втомилась на "Циганці"

Відео дня


Поліція просить очевидців допомогти встановити особу загиблої дівчини. Як повідомляють у поліції, наразі лише відомі ім'я дівчини та орієнтовна дата її народження. Зі слів очевидців, її звали Ліда, вона з 1989 року народження. Також за словами очевидців,  була вона у нетверезому стані.

Служба порятунку інформує: вчасно надана невідкладна допомога при утопленні може врятувати життя. Інформацію по її наданню можна прочитати.

У спекотні дні більшість відпочивальників проводять свій вільний час поблизу водойм. І часто, здавалося б, пустощі у воді, нехтування правилами безпечної поведінки, можуть призвести до трагічних наслідків, одним із яких є утоплення. Проте, якщо знати схему надання невідкладної допомоги, людину можна врятувати.

 Якщо ви бачите у воді людину, яка тоне,  варто слідувати таким рекомендаціям аби вчасно та правильно надати допомогу потерпілому:

-        витягнути потерпілого з води: перш ніж кинутися у воду, потрібно швидко оцінити становище і вибрати спосіб надання допомоги. Іноді, якщо випадок трапився біля берега можна кинути з берега предмет, за який може вхопитися потопаючий: рятівний круг, дошку, мотузку. Якщо поблизу є човен, необхідно використати його. Якщо потопаючий перебуває на поверхні води, то бажано заспокоїти його ще здалека, а якщо це не вдається, то краще доплисти до нього ззаду, щоб уникнути захоплень, від яких часом буває важко звільнитися. Одним з ефективних прийомів, який дозволяє звільнитися від подібних судомних обійм є занурення з потопаючим у воду. У таких обставинах він, намагаючись залишитися на поверхні, відпуститьлюдину;

 -        надати першу домедичну допомоги, характер якої залежить від станупотерпілого. Якщо він знаходиться в свідомості, у нього задовільний пульс і збережено дихання, то достатньо укласти його на суху жорстку поверхню таким чином, щоб голова була низько опущена, потім роздягнути, розтерти руками або сухим рушником. Бажано дати гарячі напої, обгорнути теплою ковдрою і дати відпочити;

 -        якщо потерпілий без свідомості, але у нього збережені задовільний пульс і дихання, то слід відкинути його голову і висунути нижню щелепу, після чого покласти таким чином, щоб голова була низько опущена, потім своїм пальцем (краще загорнутим у  носову хустинку) звільнити його ротову порожнину від мулу, водоростей і блювотних мас, насухо витерти і зігріти;

 -        якщо потерпілий самостійно не  дихає, але зберігається серцева діяльність, після попередніх заходів, які спрямовані на звільнення дихальних шляхів, потрібно якомога швидше почати штучне дихання;

 -        якщо у потерпілого відсутнє дихання і серцева діяльність штучнедихання необхідно поєднувати з зовнішнім масажем серця. Попередньо, по можливості швидше, слід видалити рідину з дихальних шляхів. З цією метою необхідно покласти потерпілого животом на стегно зігнутої у колінному суглобі ноги, надавлювати рукою на спину потерпілого між лопаток, підтримуючи при цьому іншою рукою його чоло і піднімаючи голову. Можна нахилити потерпілого через борт човна, катера або, поклавши обличчям вниз, підняти його в області тазу. Ці маніпуляції не повинні займати більше 10-15 с, щоб не зволікати з проведенням штучного дихання.

Серцево-легенева реанімація

 Вік

Дорослий понад 12 років

Дитина -8 років

Немовля до 1 року

 

Положення рук

Дві руки на нижній половині грудини

Одна рука на нижній половині

Два пальці на нижній половині грудини ( на ширині одного пальці нижче сосків)

 

Глибина поштовхів

Приблизно 4-5 см

Приблизно 3 см

Приблизно 2 см

Вдування

Повільно до підняття грудної клітини протягом 1,5-2 сек.)

Повільно до підняття грудної клітини протягом 1-1,5 сек.)

Повільно до підняття грудної клітини протягом 1-1,5 сек.)

 

Цикл

15 поштовхів – 2 вдування

5 поштовхів – 1 вдування

5 поштовхів – 1 вдування

Темп

15 поштовхів протягом приблизно 10 сек.

5 поштовхів протягом приблизно 3 сек

5 поштовхів протягом приблизно 3 сек.

 

Для запобігання нещасних випадків на воді не можна залишати дітей без нагляду поблизу водойм, купатися без нагляду дорослих, які вміють плавати і володіють прийомами надання першої допомоги при утопленні, не рекомендується пригати з човнів і плотів, поблизу шлюзів, пристаней і мостів, запливати за межі відведених для купання місць. Не варто входити у воду після прийому алкоголю і в найближчі 1,5-2 год після вживання їжі, в стані фізичного і психічного стомлення, після тривалого перебування на сонці. Дуже небезпечно стрибати у воду, особливо в незнайомій водоймі, глибина якої невідома, головою вниз, оскільки це нерідко призводить до пошкодження шийних хребців. Починати купатися рекомендується в сонячну, безвітряну погоду, при температурі води 17° - 19°С, повітря 20-25°С. У воді потрібно знаходитися 10-15 хвилин.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олег Фостяк

    За повідомлення екстренних служб, коли і хто їх повідомляв, нічого сказати не можу. Але звати на порятунок слід було словами "рятуйте", а не "втопилась дівчина!" Адже ми чули тільки ці слова бо були за вежею на базі віндсерфінгу. Що би зробила нормальна людина, не бачачи реального стану. Бігти дивитись на потопельника? Там ж маса народу купається, плюс маса п'є і закусує в барі, тобто є кому надавати екстрену допомогу, чи просто проявляти цікавість. А починалось так. Ми стояли біля пірсу на базі віндсерфінгів.  Мій співрозмовник, підійшов допомогти знайомому рибалці, у якого якісь проблеми з ногами сісти в човен і відштовхнув його від берега. Крики ми чули. Як тільки човен вийшов за причал до якого швартують яхту крики "втопилась дівчина" помалу почали малювати реальність. Рибалка на човні крикнув в сторону пляжу я ж не можу плавати хворі ноги і закричав стрибай і пливи до човна моєму співрозмовнику (далі назвемо його "чоловік", ми не знайомились). Він ще не встиг відійти від берега і стрибнув з причалу у воду Я побіг на "пляж". Чоловік пірнув з човна біля єдиного буйка на пляжі і закричав що тут дуже глибоко  а тому до дна не дістати і продовжував пірнати.  Я передзвонив щоб дали водолазів. У хлопців з якими сиділа раніше дівчина я взнав, що вона з 89 року. В цей час ми побачили що по вулиці рухається пожежна машина. Я підбіг щоб їм показати куди є заїзд на будмайданчик  поза сіткою, але вони, логічно стали навпроти кафе. Рятувальники вибігли, четверо вибігли з човном і почулись крики "тут немає проходу", "Сітка", На мене вони не звернули уваги, звичайно я ж їх кликав проїхати ще 50 метрів. Все ж їм люди пояснили що прохід далі. І тут я побачив що чоловік виносить дівчину на берег. Я передзвонив що водолазів не потрібно.  Як фахівець з містобудування я можу сказати що тут вина влади очевидна. Чому порушено величезну кількість норм? У своїх коментарях по "Циганці" я уже не вперше писав про те що, на жаль там  пляж бути не може і небезпечний не тільки з причин поганого дна але з санітарних, екологічних і будівельних норм.  Тим більше людина втопилась на території проведення будівельних робіт. Куди дивився нагляд. Як би не сітка то пожежникам я би поставив відмінно. їх організованість мені сподобалась але...
  • Анонім

    В поліції сказали щоб дзвонили на 101, капець стрілочники. В європі на місце такого випадку посилають усі служби, і яка перша доїде, та і надає допомогу! Там і поліція і рятувальники знають як надавати першу допомогу. Сором таким службам як в нас! Про рятувальників це взагалі дурдом, не могли розрізати пластмасову сітку? Дивились з боку як люди надавали допомогу? тут без слів...
  • Діонісій

    що тут вже скажеш, одні катять бочку на інших, винна дівчина тому що була п'яна, винні рятувальники, винен забор, парковка бо там багато авто стояло..

    винна наша країна, що таке блядство твориться.



    співчуття близьким і рідним !

    Юрій reply Діонісій

    Путіна забули...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up