Партнер рубрики Події

Одні на Гуту ледь не моляться, інші проклинають за дороги

Одні на Гуту ледь не моляться, інші проклинають за дороги
У рідному селі Васильківці Іван Гута облаштував школу, садочок, реконструював дороги. Для селян він – не просто меценат, а людина, до якої можна звернутися у скрутну хвилину
Іван Гута починав свою кар’єру аграрія із роботи в колгоспі. Згодом він приєднався до групи найзаможніших сільгоспвиробників країни.

У 2013 році «Фокус» оцінив матеріальний стан Івана Гути в 541,4 мільйона доларів – 33-тє місце в рейтингу «200 найбагатших людей України». А журнал Forbes наводить іншу цифру – 482 мільйони і присвоює йому 22-ге місце в рейтингу «100 найбагатших українських бізнесменів».

У рамках нашого проекту «Мала батьківщина» ми відвідали село Васильківці Гусятинського району, де народився та виріс голова наглядової ради компанії «Мрія Агрохолдинг», Герой України Іван Гута. Оскільки він разом із сім’єю продовжує жити в рідному селі, ми також побували в гостях у родини.

Previous Next

Відео дня

За три місці виріс поверх

В’їхавши у Васильківці, помічаємо школу. Колись це була непримітна дев’ятирічка, а тепер на її місці красується триповерхова доглянута спеціалізована школа з поглибленим вивченням інформаційних технологій та технологічних дисциплін.

У 2011 році провели повну реконструкцію цього навчального закладу. За три місяці тут добудували третій поверх та зробили капремонт. І все це завдяки зусиллям Івана Гути, говорить директор школи Світлана Байталюк.

- Фактично з’явилося 800 квадратних метрів площі, - наголошує вона. – Ще в 2010 році нам вдалося перекваліфікувати школу І-ІІ ступенів в спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням інформаційних технологій. Ми маємо третій рівень акредитації  для підготовки спеціалістів комп’ютерного набору. Окрім атестата, наші учні також мають можливість отримати посвідчення тракториста, машиніста сільськогосподарського виробництва, водія автотранспортних засобів категорії С. Пан Гута дбає про те, аби молодь мала достойну освіту, могла працевлаштуватися навіть у рідному селищі. Відповідно, зменшується відтік цінних кадрів у міста.

За словами керівника закладу, за сприяння земляка в школі створили потужну технологічну базу. На 200 дітей, які тут навчаються, є три комп’ютерних класи, оснащені новітніми технологіями. Окрім того, у школі викладають досвідчені педагоги, які допомагають дітям комфортно інтегруватися в освітній простір.

- За попередній навчальний рік троє випускників школи отримали золоті медалі. А дев’ять школярів, які закінчили дев’ятий клас, — свідоцтво з відзнакою, - каже вона. – Дуже багато наших дітей по закінченні школи обирають професії агротехнічного спрямування. «Мрія Агрохолдинг» сприяє цільовими направленнями у вищі навчальні заклади. Після закінчення вузів випускники стовідсотково будуть забезпечені роботою.

Кожному учневіпо комп'ютеру

Пані Світлана дуже тішиться, що в їхньому селі живе Іван Гута. Каже, без його підтримки односельці не прожили б.

- Це – людина, яка вболіває за комфорт своїх земляків, - наголошує вона. – Серйозну підтримку надає молодому поколінню, яке продовжуватиме наші справи. Іван Миколайович дуже ініціативний. П’ятий рік поспіль учні, які переходять у п’ятий та десятий клас, отримують у подарунок комп’ютер. На минулий Перший дзвоник усім учителям подарував електронні книги. Деякі педагоги за сумлінну працю отримали навіть автомобіль. Тоді, як багато інших сіл ледве зводять кінці з кінцями, ми процвітаємо.

Учитель початкових класів Світлана Гайда проводить невеличку екскурсію школою. Скрізь зроблений євроремонт, на підлозі – паркет, навіть умивальник є. Діти мають перевзуття, у кожному класі є великі шафи, де учні можуть залишити верхній одяг. Для молодших школярів є велика ігрова кімната – з драбинами, іграшками, м’ячами. У сучасній танцювальній залі учні, а також всі охочі можуть вчитися танців. До речі, за словами вчителів, власник «Мрії» є постійним спонсором шкільного танцювального колективу. Завдяки його підтримці діти беруть участь у різноманітних змаганнях та конкурсах, завойовують для рідного закладу нагороди. Всі учні навіть безкоштовно харчуються у школі двічі на день.

Діти за харчування не платять

Наступний пункт – дитячий садочок «Сонечко». Як кажуть місцеві жителі, без Гути там також не обійшлося. Утім, дорога до садка – суцільне каміння. Хоча загалом у Васильківцях автошляхи і тротуари відремонтовані.

Дошкільний навчальний заклад “Сонечко” (далі — ДНЗ — прим. ред.) огорожений парканом із червоного пластику. Судячи з фасаду будівлі, її недавно ремонтували.

- Раніше на цьому місці був старий садок, нездале приміщення, навіть огорожі не було, - говорить вихователь різновікової групи Галина Яськів. - А чотири роки тому Іван Гута зробив нам ось таке диво.

Вихователь розповідає, що з початку навчального року їхній садочок відвідують 60 дітей. Є ясельна і різновікова групи. Заклад працює з 7.30 до 19.30, навіть улітку. Тому батькам не потрібно турбуватися про те, куди подіти малюків. Переважна більшість вихованців — діти тих, хто працює у “Мрії”. Охочих відвідувати цей дитсадок — дуже багато, наголошує пані Яськів.

- Багато хто сюди хоче ходити, навіть із сусідніх сіл, - продовжує вона. - Але, на жаль, кількість місць обмежена. У нашому садочку — п'ятиразове харчування. Батьки за нього грошей не платять. Усе — за рахунок благодійних коштів компанії пана Гути. Іграшки, меблі — також. Нещодавно нам облаштували альтанку, на підлозі — ковролін. Тож діти навіть у холодну пору, коли приміщення провітрюють, можуть тут погратися. У нас навіть є невеличка грядка. Частина ділянки — для малюків. Ми маємо спеціальні позначки — бурячок, морква, картопелька тощо. Там саджаємо овочі, а потім їх збираємо. Малеча у такій ігровій формі привчаюється до фізичної праці, роботи на землі.

У приміщенні дитсадка скрізь висять різнокольорові кульки, гірлянди, стіни прикрашені малюнками дітлахів та вихователів. Є живий куточок, де живуть папуги. Іграшки складені на дерев'яних поличках. Вихователь показує спальні кімнати.

- Ось наші спальні, маємо нові комфортні дерев'яні ліжка, - хвалиться вона. - У дівчаток своя кімната, у хлопчиків — своя, а в яслах — окрема спальня. Поруч розташований туалет.

Поки пані Галина захоплено розповідає про зручність і комфорт у їхньому дошкільному закладі, хлопчики та дівчатка моляться та сідають до столу. На їхніх обличчях сяють посмішки.

На подвір'я не впустили

Дорогою до помешкання пана Гути заїжджаємо в сільраду. На зміну приємному здивуванню приходить відчуття реальності. Сільрада ділить приміщення з магазином. Ремонту не було дуже давно. Сільський голова Василь Слободян каже, що в першу чергу дбають про благоустрій школи, садочка, Будинку культури.

- Як на мене, це нагальніші потреби для людей, а сільська рада почекає, - додає він. - Частину коштів на реконструкцію виділяли і ми, але більшість — Іван Гута.

Вулицею Шевченка під’їжджаємо до обійстя заможного аграрія. З-за високого паркану видніється червона крівля кількаповерхового будинку. Є навіть блокпост охорони. Стукаємо. З-за воріт визирає високий чоловік міцної статури у камуфляжі. Зачинивши хвіртку, доповідає ситуацію: “Сергію Івановичу, тут з вами хочуть поспілкуватися...” Через декілька хвилин, відчинивши двері, охоронець просить вибачення: “На жаль, вас не можуть прийняти”. За дверима бачимо маленьких діточок, які граються на зеленій галявині. Селяни розповідали, що до пана Гути в гості приїхали онуки.

Через декілька хвилин після нашого візиту із двору автомобілем виїхав чоловік із двома хлопчиками. Ймовірно, син з онуками. Він поїхав до лісу і відразу повернувся назад. Цікаво, що відстань від двору до лісу — кількасот метрів. Тож прогулянка тривала недовго. Тож чи варто було туди їхати машиною?

До слова, у людей, які живуть по сусідству із Гутою, — однакові кам'яні огорожі рожевого кольору. Сусіди розповідають, що Іван Миколайович допомагає їм із благоустроєм.

- Скоро він усе село оновить, - задоволено каже Ганна Гайдук. - Щоб діти мали де відпочивати. Він тут живе з родиною. Має дітей, онуків, маму. З іншого боку обійстя — його стара хата. Є села, забуті Богом, а ми дуже щасливі, що маємо такого мецената.

На подвір’ї жінки ходять страуси. Така екзотика, за її словами, - справа рук зятя.

Мрія розбила всі дороги

“Сьогодні дві найбільші біди в Україні: війна на Сході, яка щодня забирає людські життя і 70 млн грн, і дороги, які продовжують знищувати своїм великоваговим автотранспортом АГРОХОЛДИНГИ, особливо при теперішній температурі повітря”, - пише на своїй сторінці у Facebook народний депутат Михайло Апостол.

За словами депутата, керівництво агрохолдингу “Мрія” зневажає інтереси жителів міста Хоростків, що на Гусятинщині. Машини компанії вщент розбили дорогу, тому місцеві активісти перекрили їм рух.

- Служба автомобільних доріг Тернопільщини не могла провести капітальний ремонт доріг Хоросткова через те, що “Мрія” відмовлялася допомагати щебеневими матеріалами, - зазначає пан Апостол. - Натомість громада міста завжди йшла назустріч агрохолдингу, створюючи умови для успішного функціонування підприємств. Так, земельний податок для компанії тут встановлений на найменшому рівні. Проте група компаній «Мрія», користуючись сприятливими умовами для бізнесу, створених громадою, нехтує інтересами громади.

Зрештою, 7 серпня на сторінці у Facebook з’явилося повідомлення, що спільними зусиллями громадських активістів вдалося змусити гендиректора «Мрії» Андрія Науменка піти на переговори з активом міста. У результаті Науменко особисто гарантував, що «Мрія» закупить щебеневі матеріали для виготовлення асфальтобетонних сумішей та пальне. Це дозволить Службі автомобільних доріг у Тернопільській області вкластися в фінансові призначення та провести капітальний, а не ямковий ремонт.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • просто так

    Вже давно він з  цілою родиною живе в Європі, а в рідному селі  сім"я деколи відпочиває.
  • Петя Водолій

    По-перше, основна дорога до садочку - не суцільне каміння, а суцільний асфальт, як на автобані. Маленька бічна дорога має щебневий настіл, який декілька разів на рік поновлюється (у всіх селах би так). А по-друге, депутату Апостолу не варто так ганьбити аграрія Гуту, тому що він як депутат навіть 1% не зробив для людей того, що зробив Гута. Апостол- інтригант, який проплачує замовні сценарії. А може він поклав око на бізнес Гути????? Це дуже популярні схеми сучасного політикуму. Руки і брехливі пера геть від Гути. Соціальний захист земляків, робочі місця, меценатство - це не повний перелік добродійств поважаної родини Гутів. Але коли у нього зазіхали на бізнес незаконно, де був "справедливий"Апостол, чому не захищав господарника???? Не треба займатись демагогією і робити цинічні заяви, пане депутат!!!!!
  • Петя Водолій

    bfhbfbf
  • Наталя Лівень

    Ці депутати не гребують нічим заради власного піару. В країні війна, на сході аграрії через терористів не можуть зібрати урожай, а Апостол на заході власний тероризм влаштував. Нехай краще скажи чи хоч одну гривню заплатив податків з власних кар'єрів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up