ОСББ загнали в глухий кут


ОСББ загнали в глухий кут
Співвласники скаржаться на непомірні суми, які вони мають сплатити за оренду власної прибудинкової території. Як не заплатять – податкова штрафуватиме і землі не побачать. У міськраді ссилаються на закон, який діє рік та те, що наше місто одним з перших надало 100% пільгу щодо плати за землю. В ОСББ стверджують – це фікція

У глухий кут загнали тернополян з Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (далі ОСББ).

Землі прибудинкових територій у них в оренді, і до 1 квітня 2014 вони сплачували за неї мізер. Відколи вступив в дію Закон України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» (далі – Закон), сума зросла в 33 рази.

Раніше розрахунок орендної плати відбувався так: нормативно-грошову оцінку землі множили на 1% ставки земельного податку. Цю цифру ділили на 12 місяців і множили на коефецієнт 0,09. Якщо 1092282,36 грн – грошова оцінка землі, за оренду мешканці платити 81,92 грн. Згідно зі змінами Податкового кодексу, розмір орендної плати не може бути меншим за 3% від нормативно грошової оцінки. Тобто, тепер оренда обійдеться у 2 730,70 грн. замість колишніх 81,92 грн в місяць. Якщо ми порівняємо різницю - на 33,33% збільшилась орендна плата за земельні ділянки для ОСББ.

Відео дня

Об’єднання – неприбуткові організації, і мешканці не в силі зібрати потрібні суми. Відповідно, намагаються вирішити ситуацію іншим чином, оббиваючи пороги місцевих чиновників та листуючись з установами державного рівня. Дехто вже назбирав цілі стоси відписок.

Ще й податкова служба попередила про квітневі перевірки. Тих, хто не заплатив тисячі грн. оренди – штрафуватимуть. Дехто намагається зібрати з мешканців потрібні суми, хто ж не може – у відчаї. Кажуть виходи два: або чекати законодавчих змін, або забувати про ОСББ і знову переходити під опіку недіяльних жеків.

У міськраді натомість кажуть, що Тернопіль – одне з перших міст, яке надало 100% пільгу щодо плати за землю всім ОСББ. І закликають керівників об’єднань чимшвидше звернутися до міськради із заявою про передачу землі у власність ОСББ. Мовчать лише – аби отримати землю «безкоштовно», потрібно укласти додадкову угоду до діючого договору оренди. І сплатити – понад 30 тисяч грн.

  • ОСББ стали заручниками земельних питань, каже Сергій Лупак, - голова ОСББ «Чалдаєва, 13», «Чалдаєва, 17», «Симоненка, 5а». - На сайті міськради йдеться, та й міські чиновники говорять, що земельна ділянка передається безплатно. Це не відповідає дійсності. Щоб нашому ОСББ отримати ділянку у власність – потрібно підписати додаткову угоду.

Суть угод полягає в тому, що згідно із Законом, орендна плата за землю збільшилась з 82 до 2730 грн за місяць. За рік – від минулорічного квітня – «набігло» понад 30 тис. грн.

  • Сума для нас нереальна, бо ОСББ – неприбуткова організація, - каже пан Сергій. – Мешканці категорично відмовляються платити такі суми. Ми стали заручниками. Міські чиновники говорять одне, а це кардинально відрізняється від реальності.

Керівник ОСББ близько року переписується з чиновниками як міської, так і державної влади. Каже – все даремно, бо отримує у відповідь лише відписки, яких вже назбирався чималий стос. А в результаті – замкнене коло: люди просять передати у власність без підписання угоди. У відповідь – підпишіть угоду, заплатіть і передамо.

  • Я написав в міськраду, щоб розірвати договір оренди - приходить відмова, - каже пан Лупак. – Мотивують, що будинок переданий на баланс ОСББ, тому вони не мають права розірвати договір оренди. Тепер пропонують людям взяти земельні ділянки в оренду - також приходять відмови, бо не укладена додаткова угода. Укладемо - автоматично виникають зобов’язання перед бюджетом. Якби її уклали – «набігли» б понад 30 тисяч.

У стосі переписки – відповіді з Міністерства ЖКГ, Аграрної політики, комітету Верховної Ради з податкової політики. Пусті слова, не варті паперу, на якому написані, скаржаться мешканці. Навіть юристи, до яких звертались тернополяни – опускають руки.

У міськраді кажуть, що ОСББ не платитиме податок за землю

Натомість чиновники переконують - Тернопіль – одне з перших міст, яке надало 100% пільгу щодо плати за землю всім ОСББ.

  • За укладеними договорами оренди земельних ділянок для обслуговування багатоквартирних житлових будинків розмір орендної плати до 31.03.2014 року розраховувався з коефіцієнтом 0,09 від земельного податку за рік,- пояснив начальник відділу земельних ресурсів міськради Віктор Кібляр. - Розмір земельного податку становить 1 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Відповідно до п. 27 розділу І Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» встановлено, що розмір орендної плати не може бути меншим 3 відсотків нормативної грошової оцінки, тобто розмір орендної плати тепер збільшився в 33 рази, пояснюють у міськраді. Згідно із цим  Законом, дані зміни набрали чинності з 1 квітня 2014 року.

  • Нами був запропонований вихід для того, щоб зняти цей тягар - всі земельні ділянки під будинком, навколо будинку передати у безпосередню власність ОСББ, - йдеться на офіційному сайті міськради з посиланням на міського голову Тернополя  Сергія Надала. – В Тернополі є таких 320 Об’єднань співвласників.

27 лютого було прийнято рішення звільнити від податку на землю власників Об’єднання багатоквартирних будинків, каже міський голова.

  • Оскільки ми такі звільнення можемо давати тільки від податку на землю, для того потрібно отримати землю у власність, - каже Сергій Надал. - Якщо земля буде не у власності, буде орендна плата, на яку така пільга не поширюється.

Коментар

Сергій НАДАЛ, (40 р.), міський голова Тернополя:

  • Просимо всіх керівників ОСББ звернутися в міську раду із заявою про передачу землі у власність об’єднань. Потрібно написати заяву встановленого взірця, подати в центр надання адміністративних послуг. Наші фахівці з земельного відділу скажуть, які документи потрібно подати додатково для того, щоб мати можливість не сплачувати податок на землю. Це варто зробити якнайшвидше, бо до того часу податкова служба може виставляти претензії щодо стягнення орендної плати, яка є дуже високою.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • ПРАВДА

    Рада повернула статус неприбуткових організацій ОСББ і ЖБК

    http://samopomich.ua/uk-deputaty-povernuly-osbb-status-neprybutkovyh-orhanizatsij/

  • Анонім

    Як завжди, інтереси простих людей не беруть до уваги і всі "латки" бюджету покривають з кишень простих роботяг. Яка нормальна людина з середньою зарплатою захоче покривати такі от "неув"язки", тут аби вистачило на повсякденні комунальні  платежі і таке інше. Якщо б влада була на своєму місці і дбала про інтереси тернополян, як про це неодноразово говорилось паном мером, то придумало б гідний вихід із ситуації.
  • Анонім

    З цією проблемою стикнулося більше половини ОСББ в Тернополі, є суми набагато більші за 30 тис. грн., у власність землю отримали лише одиниці, всіх решта кинули на поталу податкової, відмов по будинках вже ціла купа, але всі мовчать от і результат. Важлива ремарка: приватні жеки на днях які підвищили тариф (більший ніж у ОСББ) неплатять за землю нікопійки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up