Партнер рубрики Події

Паркування у Тернополі: перезавантаження


Паркування у Тернополі: перезавантаження
За три місяці роботи новий оператор паркування забезпечив працівників терміналами та технічними картками і сплатив до бюджету 111 тис. грн. У міськраді попереджають: хто не платитиме – штраф до 204 грн. У кого виникли проблеми – діє гаряча лінія

Розрахуватись за паркову в Тернополі можна лише через термінал, який є у паркувальників в помаранчевій уніформі.

Один з чеків обов’язково прикріпити з правого боку під лобове скло, в іншому разі працівники муніципальної міліції можуть скласти адмінпротокол. Штраф - від 136 до 204 грн. Оплата погодинна і нараховується з моменту паркування авто.

Відео дня

Для всіх інвалідів паркова безкоштовна, а чиновникам працівникам міськради і силових структур, які раніше «козиряли» посвідченнями та ігнорували паркувальників – тепер доведеться платити. Учасники АТО не платитимуть за парковки до кінця січня 2015 р. Такий подарунок до свят їм зробив підприємець Микола Мисенко, який працює на ринку паркування близько трьох місяців і який опікується 9 з 10 платними парковками в місті. Виняток – місце для паркування на Привокзальному майдані.

Дав шмат паперу, а не чек

Близько трьох місяців тому після скарг тернополян на роботу парковок у місті «RIA плюс” проводила власне розслідування. Тоді ми з’ясували, що оплату за парковки брали всупереч закону, а гроші йшли невідомо до чиєї кишені. Тоді ж міськрада розірвала договір з попереднім оператором паркування і віддала тернопільські парковки до рук нового підприємця. Хоч зміни очевидні, у тернополян ще чимало нарікань на роботу парковок.

  • Минулими вихідними припаркувався на Центральному ринку, за менше трьох годин заплатив 12 грн., а виїхати з парковки не міг близько 15 хв., - поскаржився тернополянин Володимир Дмитрук. – На ринку величезний потік машин, а паркувальника, коли треба допомогти, і слід простиг.

Тернополянка Інна Сокол стверджує, що на паркові, що на вул. Шептицького, їй не видали чеку. Натомість під «дворнік» паркувальник вліпив шмат паперу, де ручкою була написана година заїзду. Більше – жодних даних.  

  • Про такі випадки я прошу всіх тернополян повідомляти на телефон гарячої лінії: 067-352-6-352, - каже Микола Мисенко. – Особисто розбиратиму кожну скаргу. Я зацікавлений, щоб всі кошти проходили офіційно – на рахунок, а не комусь в кишеню. «Чорні» каси мені не потрібні.

Всі кошти, сплачені через паркувальний термінал, приходять на офіційний рахунок, який можуть перевірити при потребі будь-які дотичні служби чи контролюючі органи, стверджує підприємець. З цих же коштів він сплачує до місцевої казни податок. За три місяці роботи підприємець вже сплатив близько 111 тис. грн. до міськбюджету.

На трьох парковках – на майдані Волі, площі Героїв Небесної сотні та вул. Коперника – вже впорядкували територію, нанесли розмітку та розмістили погоджені з ДАІ знаки. На них є номер парковки, дані оператора, вартість 1 год. паркування і номер телефону гарячої лінії.

  • Планували зробити нове асфальтне покриття біля ринку «Мотор» - виїхали з дорожниками, оглянули,- розповів підприємець. - Однак, погодні умови вже не дозволили цього зробити.

Аби гроші не брали нечисті на руку ділки, потрібно звернути увагу на одяг і обладнання паркувальника. Справжній має уніформу – куртку чи жилет помаранчевого кольору. На правій кишені вишиті прапор України і Євросоюзу. На лівій – вишите слово «паркувальник» і поруч кріпиться бедж з фото, особистими даними працівника і мокрою печаткою підприємця. У кожного є портативний паркувальнний термінал.

  • Частина людей, які працювали раніше, - залишились, іншу довелось замінити, - каже Микола Мисенко.  - Залишили тих, хто має досвід  і не вживає алкоголю. Перший час спостерігали за їхньою роботою. Кілька з них мають вже по два попередження. Буде третє – звільнимо.  

Інвалідам і учасникам АТО - безкоштовно

Паркувальні термінали, через які зараз здійснюють оплату – погоджені з управлінням Міндоходів в області, каже підприємець. Паркомати, які були раніше - зарекомендували себе з гіршого боку. Водії на них просто не реагували.

За чистоту та благоустрій території теж відповідає паркувальник. Якщо сніг невеликий – прибирають і впорядковують працівники. Як снігопад рясний, у підприємця є підписаний договір, тому територію розчищатимуть спецтехнікою.

  • Бували прецеденти, коли відмовлялись платити чиновники міськради, працівники силових служб, - розповів Микола Мисенко. - Тому я звернувся до керівників цих установ – умови для паркування для всіх городян однакові. Вони звикли не платити – тепер доведеться.

Всім інвалідам підприємець дозволив паркуватись безкоштовно. Але для цього водій мусить пред’явити посвідчення. Безкоштовно до кінця січні 2015 р. користуватимуться парковками міста і учасники АТО. Такий подарунок підприємець зробив їм до зимових свят. Абонемент учасники АТО можуть отримати на складі №2 Логістичного центру допомоги бійцям АТО за адресою: вул. Дністрянського, 10 (навпроти СБУ).

Як розрахуватись за паркову

  1. Платіжною карткою будь-якого банку через термінал, який є у паркувальника. Комісія не стягується.
  2. Якщо водій не має картки, платить готівкою. Паркувальник має технічну картку з певною сумою, по терміналу проводить нею.
  3. Паркомат видає 2 чека, де вказані місце парковки, дата, час, вартість за 1 год. Один з чеків залишається в паркувальника. Другий водій має прикріпити з правого боку під лобовим склом.
  4. Якщо чека про оплату парковки немає, водія оштрафує муніципальна поліція міськради. Всі кошти від штрафів йтимуть в бюджет.
  5. На вимогу водія паркувальник може видати паркувальний талон. Де теж вказані дата, час, вартість години паркування.
  6. Оплата здійснюється погодинно і за паркову потрібно платити з перших хвилин. Якщо водій «перестояв» до 10 хв. наступної години – оплату не братимуть. Як більше – платитиме за наступну годину.

Коментар

Ігор МЕДИНСЬКИЙ, (53 р.), начальник управління транспорту і зв’язку міськради:

  • Згідно з діючим законодавством, оплата має здійснюватись або за допомогою паркомату, або мобільного телефону. У нас, на жаль, є така тенденція – нікому не хочеться платити. Тим більше за паркову. Адмінкодексом не передбачено жодних санкцій за відмову платити. Ми маємо практику: де стояли паркомати – ніхто не заплатив би, якби паркувальники на цьому не наголошували. Щоб вимагати в кінцевому результаті абсолютного виконання, необхідно збалансувати виконавчу базу.

Муніципальна поліція має право здійснювати контроль і складати адмінпротоколи. Штраф – від 8 до 12 неоподаткованих мінімумів, але це не є ефективним. Люди мають розуміти відповідальність перед бюджетом. Треба, щоб місто розвивалось. А такого немає. Відповідальність паркувальника за несплату податків є значно вищою.

Кошти, які податками сплачує підприємець, а це щомісяця більше 35 тис. грн, - йдуть виключно до місцевого бюджету. Розподіляють їх депутати міськради. Благоустроєм паркувальних майданчиків міськрада не займається – це все теж на відповідальності оператора паркування.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Савленко Рома

    стаття заказняк
  • ПРАВДА

    Навпроти ринку є площадка *з назвою "Платна стоянка"), де паркують авто. Скажіть, ХТОСЬ несе відповідальність за безпеку залишених на цій платній стоянці  авто?
  • Anonymous

    А як же закон

    14. Відведені майданчики для платного паркування обов'язково повинні бути обладнані паркувальними автоматами з розрахунку не менш як один автомат на 20 місць для паркування з обох боків уздовж проїзної частини вулиці, дороги або тротуару та/або інформаційними знаками про можливість і порядок надання послуги “мобільне паркування”.



    19. Паркувальні автомати і автоматичні в'їзні та виїзні термінали на майданчиках для платного паркування встановлюються стаціонарно.



    Сплата вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування не здійснюється у разі незабезпечення оператором належного функціонування засобів сплати вартості зазначених послуг відповідно до вимог цих Правил щодо обладнання таких майданчиків.
  • Олена Степанова

    Що означає технічна картка? На кого вона оформлена? І якого виду ця технічна картка?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up