Партнер рубрики Події

Паску випікали чисті господині у чистій хаті

Паску випікали чисті господині у чистій хаті
Більшість із тернопільських господинь нині просто купує паску. Випікати її ніколи або й ніде. Утім, для наших бабусь випікання паски було особливим процесом, під час якого вони дотримувались певних традицій, випікали у певні дні.


Одначе у більшості сіл на Тернопіллі жінки і далі печуть великодній хліб самі. Купують тільки ті, хто не має змоги чи сили спекти власноруч.

- Раніше господині брались за випікання паски тільки у чистій хаті, - розповідає етнограф та фольклорист Лілія Мусіхіна. – Мали бути чистими і самі господині. Тож ті, у яких були місячні, за замішування тіста навіть не брались. Є повір’я, щоправда регіонального характеру, що хоч трішки тісто має помісити маленька дівчинка.

Паски випікали, за словами етнографа, трьох видів – білу, жовту шафранну, і чорну медову. Сьогодні ми випікаємо фактично тільки жовту, паску на яйцях.

- Пекли або в суботу вранці, або із п’ятниці на суботу, - продовжує пані Мусіхіна. - На Хмельниччині, звідкіля я родом, є така традиція – допоки випікається паска, не можна сідати, інакше осяде і паска. Також на пасках ворожили. Тобто, трактували своє майбутнє по тому, як спечеться паска – репне, перевернеться.

Якщо паска «репне», то це віщували нестатки, негаразди. Якщо ж паска перевернеться, то це, за словами пані Лілії, означало, що у наступному році хтось з родини уже паски не їстиме. Окрім того, пасок завжди випікали більше, аніж треба самим господарям. Адже чималу кількість треба було роздати – родичам, сусідам чи просто тим людям, які самі не були у змозі спекти її. А ще – треба було віднести на цвинтар.

- Вірили і у надзвичайні властивості того тіста, з якого випікали, - продовжує Лілія Мусіхіна. – Тому руки із тіста витирали об плодові дерева. Мовляв, і дерева будуть такими ж високими, а плоди – смачними і м’якими, як паска. Шкарлупу з яєць, які використовували, також розвішували на плодові дерева. Робили це на Бережанщині. Тамтешні жителі вірили, що дерево зародить плодами гарно.

Частково дотримуються традицій випікання паски на Тернопільщині і досі. Приміром, на Лановеччині паску випікають переважно у Чистий четвер. Бо вважають, що робити це у п’ятницю чи у суботу – неможна.

- Я печу близько двадцяти пасочок у печі, - розповідає Лідія Петросюк. – Більшість з них – не для себе: роздаю родичам, друзям. А вони, натомість, допомагають продуктами – хтось принесе борошна, хтось родзинок. Печу у четвер, бо так у нас заведено. Хоча бачила, що у деяких областях випікають навіть у суботу. Приміром, на Херсонщині – там я навчалась на пекаря.

Паску замішує жінка із «розчини». Її робить з борошна, молока і дріжджів. У саме ж тісто, окрім традиційних ваніліну, яєць, цукру, родзинок, додає ще й журавлину, цукати, курагу.

- У нас на Лановеччині є села, у яких натомість паски освячують «трійцю», - продовжує жінка. – Це три невеличкі хлібини із несолодкого тіста. Дехто ж освячує і трійцю, і паску.

Печуть паску тільки у четвер і на Шумщині. Вважають, що у смачній пасці має бути багато яєць.

- Ми випікаємо паску у мурованій цегляній печі на дровах з вишні чи берези, - розповідає тамтешня жителька Наталя Стасюк. – Якихось традицій щодо того, як випікати паску, у нас нема. Головне, щоб вона була смачною. Ще вважають, що паска має бути жовтою. Тож даємо у тісто 15 жовтків. Випікаємо п’ять чи більше пасочок. Найменшу беремо на освячення.

Єдина традиція, якої однаково дотримуються обоє господинь, це - частування краями паски після освячення, худоби. Мовляв, аби та не хворіла.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up