Хто голосував першим

Хто голосував першим
Тернопіль, виборча дільниця, школа №19
Хто йде на виборчі дільниці з самого ранку, дізнавались журналісти 20minut.ua.

Понад 20 виборців проголосували до 8.30 на дільниці № 611146, що у Тернопільській школі №19. А ближче до дев’ятої виборців ще побільшало — йдуть переважно ті, кому на роботу.
— Наша дільниця велика, є 2441 виборців загалом. Розташовані у нас п’ять стаціонарних скриньок і стільки ж кабінок для голосування. Зранку йдуть люди середнього і старшого віку. Я так розумію, це ті, хто має ще йти на роботу, — говорить голова комісії Любов Руда. — На особливий наплив виборців чекаємо після 12-ї, коли люди вийдуть з церкви.

Previous Next

Голосувати після літургії — традиція у Тернополі та довколишніх селах уже на багатьох виборах.

Відео дня

До слова, на дільниці у школі №19 дев’ятнадцятеро виборців проголосують удома. Тобто, до них прийдуть члени комісії зі скринькою.

— Цих 19 людей, які зареєструвалися для голосування вдома, переважно літні люди, — продовжує пані Руда. — Час, коли до них підемо, точно не визначений. Його обираємо комісійно. З огляду на очікуваний наплив о 12-й, це буде або до, або після того.

Міжнародних спостерігачів на дільниці журналіст 20minut.ua не застав. Одначе члени комісії кажуть, що такі у Тернополі працюють.

— Я сама голосую на дільниці, що у «Березолі», а тут голосує мій чоловік, — розповідає тернополянка Світлана Чернецька, яку ми застали у залі дільниці. — Хочеться, щоб у нашій політиці не було старих облич і щоб було у ній побільше молоді. У політиків не мають розбігатися теорія (обіцянки – прим. авт.) і практика.

Прийшли чоловіки та бабусі

Станом на 9.00 на виборчій дільниці №152, що у школі №11, проголосувало вже більше 100 тернополян. Найбільше голосують чоловіки та бабусі.

- Люди поки ще в церкві, закічиться служба, то виборців буде дуже багато, - каже член виборчої комісії Василь Торкиш. - Першим на нашій дільниці проголосував один чоловік. Ну і загалом зараз голосувати йдуть чоловіки та бабусі. Або ті, хто на роботу йде. Військові у нас поки не голосували. 

Previous Next

Іноземних спостерігачів на виборчій дільниці у 11 школі кореспондент 20minut.ua не побачила. Проте, як повідомляв раніше заступник голови Тернопільської ОДА Леонід Бицюра, у Тернополі під час цих виборів працюють спостерігачі з Канади, Сербії, Албанії та інших країн.

- Я думала над вибором серед кількох політичних партій і кандидатів, - каже тернополянка Наталія Головацька, яка голосувала на дільниці у 11 школі. - Сказати, що при виборі я керувалась чимось конкретним - не можу. Дивилась по списку, хто викликає більше довіри...

Напливу чекають під обід
Робота на виборчій дільниці у новій школі в Зборові почалась вчасно.
Вранці наш журналіст помітила там небагато людей, це переважно були члени комісії, спостерігачі та кілька перших виборців.
Прийшли здійснити свій вибір першими переважко пенсіонери.
А напливу на цій дільниці очікують під обід - коли занікчаться недільні літургії в церкві.

Кажуть, що важко визначитись

Не надто активно розпочалось голосування на виборчій дільниці №610621 у Лановецькому районі. Найктивнішими виборцями з початку відкриття дільниці виявились пенсіонери. 

Previous Next

Чимало людей, традиційно для Тернопільщини, голосувати збираються після закінчення служби у церкві. Хоча, як розповіли на дільниці, є й такі, хто прийде проголосувати якраз перед відвідинами  служби, по приїзді з ринку.

- За кого голосувати? До старих політиків віри вже нема, до нових – ще нема, - розповів виборець Михайло Г. – Перший раз так, щоби йшов голосувати і не знав, що робити.
Відтак, ситуація, коли перед входом у приміщення із комісією та кабінками для голосування, люди переглядали інформаційні стенди з кандидатами від свого округу, не рідкість.

- Що це за люди, перший раз бачу, - коментували  селяни, розглядаючи фото кандидатів по одномандатному окрузі. – Божечко мій, 90-ті роки народження. Дитино, що ж ти там будеш робити? А це  хто – пенсія! 
Тому  були й такі виборці, які остаточне рішення приймали, уже пройшовши в кабінку для голосування.

За свій голос стоять горою

На виборчій дільниці № 611113 у гуртожитку технічного університету станом на 9.30 проголосували майже сто тернополян. 

Previous Next

- Я завжди йду на вибори і голосую, - каже пані Стефанія, яка щойно проголосувала. – Не хочу щоб мій голос на свою користь використали бандити. Тому я вважаю, що кожен свідомий українець має йти на вибори, а особливо у такий час.
До слова, голосувати вранці йшли як молоді люди, так і старші, які після свого свідомого вибору прямували на службу до церкви

Мер уже теж проголосував

Зранку свій громадянський обов’язок виконав і міський голова Тернополя Сергій Надал. Він проголосував на дільниці №70, що у ЗОШ №29.

Очільник Тернополя поспілкувався з головою дільничної виборчої комісії щодо перебігу волевиявлення громадян. За словами голови ДВК, вибори проходять спокійно, спостерігається висока явка виборців, інколи виникають черги, однак люди з розумінням до цього відносяться.

- Тернополяни були одним з найактивніших центрів опору колишньому режимові, - каже мер. - Тернопіль був одним з важливих осередків протесту. Вірю, що активна участь тернополян у голосуванні 26 жовтня знову стане прикладом для багатьох українських міст.


Володимир МОРОЗ, Мар 'яна ДОХВАТ, Євгенія ЦЕБРІЙ, Світлана ГРИВАС, Андрій ТИХИЙ

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up