Партнер рубрики Події

Поліцейські собаки шукають зниклих дітей, вибухівку, наркотики

Поліцейські собаки шукають зниклих дітей, вибухівку, наркотики

У кінологічну службу, як правило, беруть німецьких вівчарок. Це найбільш універсальна порода для такої роботи, кажуть кінологи. 

У кінологічному центрі при Головному управлінні Нацполіції в Тернополі є 17 службових собак, шестеро з них було в АТО. Про їхню службу розповідають кінологи  Володимир Машталер та Віталій Васильчук
- В загальному це німецькі вівчарки, але у нас є ще лабрадор, - розповідає старший сержант поліції кінологічного центру Володимир Машталер. - Ще колись був спаніель, якого навчали шукати наркотики, але він не дуже хотів це робити. В приміщенні шукав, а на вулиці чи у авто не дуже.

Previous Next

Собака, з якою працює Володимир – це белгійська вівчарка. Звати кобеля Річі. 
-  Щодо породи Річі, то це ще може бути старонімецька чисто чорна вівчарка, - каже кінолог. - Йому два з половиною роки. У центрі є собаки віком від року і до десяти. Найстаршій - 13 років. Живуть вони років 14-15. Але усе залежить від харчування, води та догляду. 
Улюблена їжа цих собак - мʼясо. Полюбляють вони і солодке. Приміром, Річі любить цукерки.
Дресирують різними  методами

Кожна собака, яка є у кінологічному центрі для пошуку наркотиків, вибухівки, злочинців, трупів проходить навчання у Житомирі в школі кінологів. 
- Навчити собаку може кожна людина, але не кожна собака матиме відповідний для роботи сертифікат, - розповідає кінолог Віталій Васильчук. - Ми беремо цуценят. Спочатку даємо їм мʼячики, щоб вони грались ними. Це потрібно для того, щоб цуценя зацікавилось чимось.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">
У кожної собаки має бути улюблений предмет, щоб її можна було навчити шукати потрібні речі.
-  Коли цуценя має свою улюблену іграшку, наприклад мʼячик, ми беремо його і кладемо у ящик, - продовжує кінолог. - Але потрібно, щоб собака це бачила. Тоді вона його шукає і ми відразу вчимо їх, щоб вони сідали або лягали. Бо при пошуку вибухівки собаки не мають ні гавкати, ні дряпатись. Адже є різні детонатори, деякі реагують на звук. А від гавкіту тварини детонатор може спрацювати. Коли собака подряпає предмет чи місце, де захована вибухівка, то може пошкодити його. Коли вибухівка десь високо схована, то собака сідає і піднімає морду вверх. А  коли вибухівка низько, то вона лягає і дивиться в те місце, де захована вибухівка. 
Коли цуценя уже навчене знаходити мʼячик, то кінолог з ним їде у Житомир в школу до кінологів. 
- У них є дозвіл на зберігання небезпечних вибухових речовин, - продовжує співрозмовник. - Під час навчання у школі, до мʼячиків собакам додають одну вибухову річ. Найпростіше це патрони. Коли собака знаходить мʼячик, то уже чує сторонній запах, а саме запах патронів.
Коли собака добре навчена на цей запах, то у неї забирають мʼячик і залишають лише патрони.  Собака той запах уже відчуває, знає і  зациклюється на ньому. 
- Після ящиків ми десь закопуємо патрони, ховаємо у багаж, сумки, транспорт, - каже пан Васильчук. - Коли собака і там добре знаходить, то кладемо гранати, зброю. І так поступово вона вивчає різні запахи. Так само з наркотиками, вибухівкою. 
Після проходження навчання собака отримує сертифікат. Але є негативний момент - собаки, які шукають наркотики чи вибухівку довго не живуть. Адже вони постійно вдихають хімію. 
- Це так само, як людина, яка працює на хімічному заводі, - пояснює Віталій Васильчук. - Рано чи пізно здоровʼя погіршується. 
Після того, як собака уже отримала сертифікат і працює по своєму напрямку, то кінологи проводять заняття раз чи двічі на тиждень, щоб просто пригадати тварині уже знайомі запахи.


Собаки служать в зоні АТО
- За минулий рік у нас було декілька поїздок в АТО, - розповідає Володимир Машталер. - Ми навіть зібратись разом на якесь свято не можемо, бо хтось завжди кудись їде.
Їдуть кінологи у Северодонецьк на базу і уже звідти їх відправляють на блок-пости, де є потреба у кінологічній службі.
- Там собаки шукають наркотики у авто, які їдуть з зони АТО, вибухівку, зброю, - каже чоловік. - Подробиць з нашої служби у АТО ми нічого не розповімо, самі розумієте. Але різниці у роботі з собакою тут і там - немає. Принаймні для мене. 
Щодо роботи у місті, то кінологи з собаками шукають зниклих людей, розкривають злочини та проходять навчання.
- День у нашому центрі розпочинається з занять, - каже Володимир. - Вони  з 9-10 ранку і до обіду. Навчання можуть бути на будь-якому мікрорайоні міста. Ще бувають спільні навчання з поліцією, рятувальниками та іншими службами. Було таке, що знаходили загублені гроші. Дітей, які загубились.
І це в певній мірі рятувало їх, оскільки вони могли замерзнути, якщо це холодна пора року. А собаки їх “винюхували” і знаходили. Дуже часто останнім часом кінологічну службу залучають у випадках замінування.
- Особоливо часто надходять повідомлення про фальшиві замінування, - додає Віталій Васильчук. - І ми виїжджаємо на такі виклики. Останній раз це була історія з замінуванням у ТНЕУ. 
Якщо собака виконує своє завдання, то їй обовʼязково дякують. 
- От Річі я йому даю його мʼяч, - додає Володимир Машталер. - Для нього цей мʼячик це так як зарплата для людини. Собакам, які навчені на їжу, даємо мʼясо чи ще щось смачненьке. 
До слова, нещодавно за звання кращого кінолога Тернопільщини змагались представники команд Кінологічного центру ГУНП в Тернопільській області, Борщівського, Підволочиського і Гусятинського відділень поліції – загалом вісім німецьких вівчарок та їхні тренери. Перемогли на цих змаганнях вівчарка Емма та кінолог Андрій Бордельний з Борщівського відділення поліції. Тепер вони поїдуть у Мукачево боротись за титул найкращого поліцейського кінолога України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up