Партнер рубрики Події

Православні з Кременеччини прийшли в ОДА боротися за церкву

Православні з Кременеччини прийшли в ОДА боротися за церкву
Релігійна громада села Башуки Кременецького району прийшла шукати правди у тернопільську обладміністрацію 30 липня. Ці люди – прихильники УПЦ Московського патріархату, які не можуть поділити церкву у Башуках з громадою УПЦ Київського патріархату.

Боротися за свою церкву в обладміністрацію прийшло кілька десятків людей, до яких вийшов заступник директора департаменту у правах культури, релігій та національностей Ігор Кульчицький. Люди наввипередки пояснювали йому, що їхня громада не хоче нікуди переходити. І вимагали, щоб їхню громаду теж зареєстрували. 


- Ми виросли в нашій православній церкві, моя бабця будувала цю церкву і нас не пускають в ту церкву молитися тому, що її захопили українці (УПЦ Київського патріархату). Тобто вони що вважають, що я - не українка? – каже вірянка пані Галина. - В нас одна церква і Київський патріархат подав заяву, щоб перереєструвати громаду, мовляв, все село хоче перейти до Київського патріархату. Але це - не так, є 50 людей, які хочуть залишилися такими, якими були. Нас викинули з церкви, ми не маємо де молитися і я не можу піти в цю церкву, яку будувала моя бабуся і куди я ходила все дитинство. 
Жінка додає, що можна було б ділити церкву між обома громадами, проте віряни УПЦ Київського патріархату прийшли зрізали замки й зачинили церкву. 

Відео дня

Детальніше про конфлікти між громадами УПЦ МП та УПЦ КП читайте тут: Московський патріархат біднішає на прихожан

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Анонім

    Шановні коментатори, відмежуйте поняття "церква" і "політика". Тоді ви зрозумієте цих людей. Люди не ходять в церкву, прославляти путіна-порошенка чи ще якогось царька, що сідає народу на голову. Якщо людина змалечку, в сім'ї і з сім'єю ходила саме до цієї церкви, молилася на церковнослов'янській (і при цьому, на відміну від вас, розуміє, що означають слова молитви), то чому раптом якісь політичні катавасії повинні змінити СОВІСТЬ людини? Бо вам так хочеться? Та любіть собі Україну, грекокатодиків-католиків і київський патріархат. Але не лізьте в душу цих людей.

    Анонім reply Анонім

    Люди, коли ви уже нарешті зрозумієте?! Усе в цьому світі починається з малого і здавалось би незначного:

    спершу церковно-слов'янська мова у церкві, а церковно-слов'янська у свою чергу дуже близька до російської; далі надмірна кількість російської мови на вулицях, у теле- та радіо-ефірі,  у журнальних кіосках та книгарнях( і почаївського монастиря також)---в результаті Український Світ в Україні--ось такий маціпусінький,  у Східних областях України, він якщо не відсутній то дуже і дуже мізерний! У Донбасі він справді АБСОЛЮТНО ВІДСУТНІЙ, і як наслідок---дуже велика кількість проросійськи налаштованих громадян України(...чи достойні вони називатися громадянами України, після такого зрадницького  кроку? Сумніваюся...)



    Ну і як НАЙГОЛОВНІШИЙ і найбільш ПРИКРИЙ наслідок---сьогодні вас силоміць женуть туди на Схід, власним здоров'ям та життям нейтралізовувати надміру РЯСНИЙ російський світ, а декого, на жаль, уже й везуть назад---глибоко-обмеженим інвалідом, або й ще гірше---мертвим у труні.



    Випереджаючи можливий контраргумент: Причина ЛИШЕ у Путіні!

    Путін приходить забирати те, що "криво" чи не правильно лежить---як відособлена гілка від основної в'язанки---українського світу! Путін НІКОЛИ не прийде забирати Галицькі чи Волинські Землі, шляхом гібридної війни, (Гібридна війна---це війна "чужими руками"), тому що на цих землях, він не знайде достатньої кількості отих "чужих рук"---місцеве населення, що підтримує зовнішнього агресора!

    Однак, замало бути спокійним, живучи на Заході України, бо проблеми, що виникають на Сході чи де-інде докочуються до нас також.

    Тому творення та поширення Українського Світу потрібно вести із Заходу, Центру України на її Схід!

    Необхідною складовою Українського Світу є безперечно Українська церква!

    Анонім reply Анонім

    Знайде. І це буде Правий сектор. Вони зачинщики всіх конфліктів в Україні. А Путін цим користається. Шкода, що люди не вникають в суть. А ще гірше, коли змішують релігію з політикою. Колись ми ворогували з турками і поляками. Вони загарбували наші землі, знищували нашу православну віру (до речі це віра наших козаків), нехтували і забороняли нашу мову. Тепер всі поголовно їдуть до Польщі і Туреччини. Де ваш патріотизм? Це ж наші вороги.  Вони до сих пір недолюблюють українців. Лише на компроміс з поляками була унія. Так, щоб зберегти православні канони, але називатись на кшталт католиків, була створена (ТИМЧАСОВО) УГКЦ. І нічого. Зараз більшість галичан греко-католики. А багато священників розмовляють говіркою діяспори. Чому людина має змінювати зараз релігію на догоду політ. устрою? Бог вище за будь-яку державу чи президента.

    Анонім reply Анонім

    ...знайде.  І це буде Правий сектор...

    Ви стверджуєте, що ПС підтримає російського окупанта на території України? Ну знаєте! До ПС справді є багато запитань: стосовно його співпраці з Коломойським, стосовно підозрілих людей у політраді ПС(люди московського походження і з російськими паспортами) і т.д. Але стверджувати, що ПС підтримає російського агресора в Україні, по-моєму це занадто!

    ...Колись ми ворогували з турками і поляками. Вони загарбували наші землі, знищували нашу православну віру (до речі це віра наших козаків), нехтували і забороняли нашу мову...

    Ну яке, скажіть, має відношення до сьогоднішнього дня події 200-, 400-річної давнини? 70 років тому, Німеччина захопила нашу територію, але сьогодні у нас з Німеччиною чудові міждержавні відносини, як і з Польщею та Туреччиною.

    А от до козаків, при всій моїй повазі та інтересу до них, Галичина відношення немає! Шкода, але це факт! Козаччина--це феномен суто Наддніпрянської України.

    Що стосується заборони української мови, то Росія це робила найбільш нещадно та послідовно порівняно з Польщею, але цей прикрий факт сьогодні не заважає значній частині населення України, і менш значній у Тернопільській обл.,  залишатися вірними підлеглими московського патріархату. Ось такий парадокс!

    ...Так, щоб зберегти православні канони, але називатись на кшталт католиків, була створена (ТИМЧАСОВО) УГКЦ. І нічого. Зараз більшість галичан греко-католики. А багато священників розмовляють говіркою діяспори...

    А як щодо доказів на підтвердження версії про те, що УГКЦ була створена, як тимчасова, бо чесно кажучи, важко в це віриться! Ніде нічого подібного не зустрічав! Вкажіть, хоча б якесь посилання на джерело інформації?

    Про "діяспорну говірку", очевидно, судите по Любомиру Гузару? Оскільки, після війни, аж до прийняття Незалежності Україною, УГКЦ змушена була діяти у підпіллі, то й не дивно, що керівники цієї церкви, які або навчалися , або стажувалися чи навіть вели управління церквою з-за кордону, адже, перебувати на батьківщині фізично було заборонено. Тому, спілкувалися на чужині, очевидно, в більшості з діаспорянами. А діасорна говірка--це не що інше, як мова наших прабатьків. Тому, що нам з вами викладали уже причесану,  радянську версію "української мови", а були ж правописи 1928, 1933 років. Тому, нами сприймаються дивно, такі слова як: "застановитися", що означає вирішити, прийняти рішення. А такі сова можна зустріти у книгах українською мовою не лише Галичини, а й Київщини кінця 19, поч. 20 ст.

    ...Чому людина має змінювати зараз релігію на догоду політ. устрою?...

    Змінювати релігію на догоду політ. устрою ніхто не закликає! Україні не вистачає єдності! Найбільш яскравим показником цього стали події на Сході України. Пригадайте, як багато у нас в країні говорили про об'єднання церков, про Помісну церкву, особливо під час правління Ющенка? Тому, що всі демократично налаштовані політики прекрасно розуміють, що єдність церкви в значній мірі сприяє зміцненню держави. А міцності нашій державі все таки не вистачає! Тому, дуже хочеться вірити, що "вибух" на Донбасі, викличе в українців подібні роздуми і спонукатиме їх до об'єднавчої поведінки у плані релігії, і не тільки!

    Слава Україні!

    Анонім reply Анонім

    Анонім 01.08.2015 16:39 з України

    Люди, коли ви уже нарешті зрозумієте?! Усе в цьому світі починається з малого і здавалось би незначного:



    спершу церковно-слов'янська мова у церкві,





    Та хіба церковно-слов'янська мова у церкві це новаторство?! Цією мовою ведуться богослужіння вже сотнями років. Саме ця мова була створена Кирилом і Мефодієм, коли Росії і в помині не було. Цією мовою ми не користуємось в побуті. Ми нею не обманюємо, не матюкаємося. Саме вона гідна бути мовою для спілкування з Богом. Саме цією мовою створені молитви великими старцями. І до чого тут Путін, Росія і т. д.

    Анонім reply Анонім

    Ти так говориш - "цих людей" - ніби вони якісь заразні, зачумлені. Ти наче відділяєш їх від інших. А вони такі ж самі, плоть від плоті того ж народу. Хоча в основному погоджуюсь зі сказаним.

    Анонім reply Анонім

    Це точно, Анонім 31.07.2015 12:37! У нас модно змінювати релігію під час зміни влади. А де ж дотримання закону про свободу віросповідань? Переходьте куди хочете, але не забороняйте іншим молитись.  Не забирайте храми!

    Анонім reply Анонім

    А хто забирає храми? Більша половина громади села(а хоч би й менша), вирішила змінити підпорядкування своєї церкви від МП до КП. Ось і все! Однак споруда храму в однаковій мірі належить, як одній половині громади, так і іншій! Всі вони разом до розколу, будували, обновляли, фінансували утримання храму, тому єдино правильне рішення---почерговість Богослужінь у храмі, обома священиками! Така практика уже існує в українських селах.

    І конфлікт буде вичерпано!

    Анонім reply Анонім

    Давайте поглянемо по Тернополю. Скільки храмів і з якими територіями в УГКЦ, УПЦКП? А УПЦМП лише один. І так було ще років 20 тому і до сьогодні. Є різні релігії, різні церкви у нас.    Свято-троїцький духовний центр УПЦКП забрала четвертину парку, то все гаразд. А тут чим ж один-єдиний храм вам заважає? Поважайте інші релігії, будьте добрішими.

    Анонім reply Анонім

    А скільки храмів УПЦ КП чи УГКЦ у Росії? Адже у РФ сьогодні живе найбільше у світі людей українського походження (до 10 млн. чоловік)!

    Що скажете?

    До того ж мова не про конкретний храм, а про не бажане домінування московської патріархії над українцями!
  • Анонім

    Коли вже ці курки тупоголові зрозуміють, що мацковського пархіату пора позбутися раз і назавжди! Коли вже ось такі українці усвідомлять, що справою честі нормального українця повинно бути відновлення історичної справедливості, повернення до свого, того, що закладено нашими далекими славними предками!

    Київська митрополія, яку було утворено відразу ж після хрещення Русі у 988 році, ЗАВЖДИ підпорядковувалась Константинопольському(Вселенському) патріархату, і НІКОЛИ вселенський патріарх НЕ давав дозволу на підпорядкування Київської митрополії мацковскому пархіату. І коли мацква силоміць чи то самовільно приєднала Київську митрополію до свого пархіату, вселенський патріарх, а можливо і не один неодноразово видавав письмові заборони на подібну самодіяльність! Але мацква як завжди сповідує ЄДИНЕ право---ПРАВО СИЛИ! Є сила, отже є й право встановлювати правила гри!

    Упевнений Київська митрополія давним-давно стала б Київським Патріархатом,  якби знову ж таки не брудна рука мацкви. Визнанню Київського Патріархату знову ж таки перешкоджає мацковска шайка(пархіат) це всім відомо!

    Але ГОЛОВНА ПРИЧИНА цього "пробуксовування" не мацква, а упертість, тупість, нерозуміння, а відповідно  і небажання нашого українського православного плебсу (народу) взяти І ДРУЖНО ВСІЄЮ КРАЇНОЮ ПЕРЕЙТИ у Київський Патріархат! Це розв'яже руки Вселенському Патріарху,які залишаються зв'язаними мацковским пархіатом! Тобто уся справа у наших людях, точніше у їх розумінні чи нерозумінні важливості  такого кроку для Українського Християнського Світу!Чекаємо...

    Анонім reply Анонім

    Так у православ"ї  розбираєшся, історики і богослови курять збоку просто. Глибше копай. Наші далекі славні предки були язичниками. Це всім відомо! Піди може знеси пару храмів і влаштуй капища? Полегшає...

    Анонім reply Анонім

    Дякую за комплімент! Історія це справді моє!

    Стосовно предків! Тут я мав на увазі тих, які беруть свій початок з часів прийняття Володимирового хрещення!
  • Анонім

    Де московський хрест на пузі цього вуйка? Символ російського ФСБ заховав під рясу?

    Анонім reply Анонім

    Ти не повіриш. Священики УАПЦ і УПЦ КП носять такий же православний восьмиконечний символ російського ФСБ.
  • Анонім

    Скільки заплатили цим цьоцям? Також перевірити скільки грошей вони взяли під час виборів за голос за Януковича? Це 100% одні і ті самі морди....

    Анонім reply Анонім

    Якщо людина сама має якийсь гріх, то і в інших вона бачить його ж. Або підозрює принаймні. Доступно натякаю?

    Анонім reply Анонім

    Ви праві на 100%, особливо про підтримку Януковича!. Кременеччина завжди давала багато голосів за регіоналів---наслідки наявності у цьому регіоні мацковского пархіату!

    Анонім reply Анонім

    Ех, люблю я народну конспірологію! Який незаперечний логічний ланцюжок! Вітька = МП? Звичайно, в існування переконаних вірних УПЦ МП після такого уже ніхто не вірить. Браво, давай ще!

    Анонім reply Анонім

    Все таки логічний зв'язок Вітька= УПЦ МП існує!

    Ось тобі посилання нижче,16-та сторінка. З 5-ти одномантатних виборчих округів(ОВО) у Тернопільській області(від 163 по 167, Кременецький р-н і Почаїв--у 164 ОВО. І саме 164 ОВО дав найбільшу кількість голосів за В. Януковича---35%, а інші ОВОи: від 5,5 до 18%. Тому не розумно заперечувати очевидне!

    http://www.cvk.gov.ua/info/protokol_cvk_07022010.pdf

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up