Сьогодні, 1 вересня: День знань

Сьогодні, 1 вересня: День знань
День знань - день початку навчального року в Україні та ряді інших країн, зокрема в країнах СНД. Відзначається 1 вересня, державним святом його проголосили 1 вересня 1984 року Верховною Радою СРСР. Відкрийте для себе історію цього дня.

Для першокласників це «Свято Першого дзвоника», для всіх інших — початок нового навчального року. Часто цей день називають просто «перше вересня» чи «день першого вересня».

Різні країни мають свої особливості у святкуванні Дня знань.

Україна
Традиційно цього дня в школах проходять урочисті лінійки, присвячені початку навчального року. Прийнято в цей день дарувати квіти своїм вчителям. У середніх спеціальних та вищих навчальних закладах, як правило, обходиться без лінійок, або влаштовують лінійки лише для першого курсу. У школах проходить перший святковий урок, який кожного року має різні теми, після якого зазвичай вирішуються організаційні питання — іноді видача підручників, для першокласників визначають місця за партами, і на цьому навчальний день закінчується.

Росія
У школах проходять урочисті лінійки, також існує традиція дарувати квіти вчителям, і відбувається перший урок — «Урок Миру».

Вірменія
Першого вересня відзначають «День знань, писемності та літератури». Цього ж дня починаються заняття у ВНЗ і школах, проводяться урочисті збори і традиційний «перший дзвінок» для першокласників.

Туркменістан
Відзначає День знань та студентської молоді. Тисячі першокласників вперше підуть до школи, а вузи республіки поповняться новими студентами. Свято відзначається на самому високому державному рівні.

Німеччина
Першокласники Німеччини відрізняються тим, що у День Знань приходять до школи не з квітами, а з великим різнокольоровим пакетом. Цій традиції майже 150 років. Напередодні свята діти майструють конусоподібний пакет, в який батьки кладуть солодощі та потрібні для навчання речі; вже сидячи за партою, першокласники можуть розгорнути яскравий шкільний подарунок і подивитися, чим цікавим його наповнили батьки.

Канада
У Канаді 1 вересня діти не йдуть до школи, коледжу чи університету — вони святкують разом з батьками не День Знань, а останні дні літа. Перший понеділок вересня називається Днем Праці — Labor Day — і рахується офіційним закриттям літнього сезону. Зазвичай торонтівці сім'ями їдуть за місто на вікенд, або ж смакують барбікю в сусідньому парку. А школа для всіх стартує на наступний день, у перший вівторок вересня.

Події


1923 — Великий кантоський землетрус у Східній Японії.

1939 — Німеччина вчинила збройний напад на Польщу, з якого бере початок Друга Світова війна в Європі.

1964 — У Києві відкрито перший в Україні широкоформатний кінотеатр: «Україна».

1996 — В Україні запроваджено національну валюту — гривню.

2004 — У школі № 1 Беслана (РФ) було захоплено в заручники щонайменше 1200 дітей та дорослих. За офіційними даними, напад здійснювався 32 бойовиками. В результаті невдалої операції російських спецслужб загинуло майже 300 заручників.

На урочистій лінійці біля середньої школи №1 зібралося декілька сот людей. Раптово на лінійку ввірвалися озброєні люди і почали заганяти присутніх у будівлю школи. Так почалося Бесланське лихо. Терористи висунули вимоги: звільнити бойовиків, що брали участь у нападі на Назрань вночі 22 червня. Останньою вимогою було - надати Чечні незалежність. Після переговорів з колишнім президентом Інгушетії Русланом Аушевим терористи звільнили групу заручників - 26 жінок і дітей. Кількість убитих становить 323 людини, в тому числі 156 дітей. Всього допомога медиків знадобилася 700 потерпілим.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up