Шестиденка – не страшна, якщо правильно організувати навчання і відпочинок

Шестиденка – не страшна, якщо  правильно організувати навчання і відпочинок
Через перехід школярів Тернопільщини на шестиденне навчання на сполох б’ють як деякі школярі, так і деякі батьки. Дорослі хвилюються, що шестиденка може позначитись на здоров’ї школярі. Психологи ж кажуть, якщо буде дотримано трьох умов, хвилюватись нема чого

- Моя дитина, як почула про те, що вчитись треба буде і у деякі суботи,  не охоче взагалі згадувати про школу, - каже тернополянка Ірина Андрощук.  – Частково я її розумію. Але, з іншої сторони, ми свого часу також вчились у суботи. І нічого страшного не було.

Утім, жінка хвилюється, що через такі зміни дитина  гірше вчитиметься,  не встигатиме відпочивати.  

Чи «страшна»  шестиденка  - пояснює психолог, методист, що відповідає за роботу психологічної служби освіти міста Тернополя, Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу Галина Несмашна.

- Є  затверджені норми Міносвіти,  граничне навантаження. Зрозуміло, що за ці межі бажано не виходити, - каже вона. - Надмірне навантаження впливає на нервову систему: дитина може фізично втомлюватись і, відповідно, за один день відпочинку може не встигати відновлюватись.  Тому і  існують норми щодо того, як має бути розподілене навчання. Приміром – найважчі уроки у школах ставлять у середу-четвер, а найлегші – у п’ятницю.

Також, за умови вимушеного переходу на шестиденне навчання, батьки мають долучитись  до організації відпочинку.  Наприклад, не примушувати дитя відразу після закінчення уроків виконувати домашні завдання, розподіляти його виконання у вільний час, чи зробити загалом вихідний суцільним днем відпочинку.


- Якщо перевантажувати дитину,  може бути перевтома, - каже пані Несмашна. - Виснажується не просто організм, а нервова система. І дитина вже важче сприймає навчальний матеріал, є млявою, можуть загострюватись якісь хронічні захворювання. Але я думаю, що у цьому випадку педагоги повинні розробити програму так, аби проблем не виникало.

Тобто, за словами психолога, йдеться про складання  розкладу адміністрацією школи відповідно до санітарних норм, правильної організації навчального процесу власне педагогом – давати чи не давати домашні завдання, у які дні, та від організації батьками вдома режиму відпочинку дитини. 


 -  Також варто апелювати до того, що відпочиватимуть діти також довше, - додає психолог. - Налаштовувати дитину на те, що зараз ти попрацюєш, але тоді матимеш довші канікули. 
 

Відео дня

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Andriy

    Вельмишановні стурбовані!

    Тіштеся, що по школах не ходять лугандонців і москалі.

    А по нашому місті не стріляють "гради".

    Це не є страшна проблема 6 днів навчання чи 6 днів праці.

    За СРСР праця в Україні стала гріховним заняттям.

    Якщо питання в навчальній програмі - формуйте громадські об’єднання і хай НАСПРАВДІ ЗАЦІКАВЛЕННІ в якості шкільної освіти батьки працюють з МОН. На сьогодні, благо, МОН є достатньо відкрите.



    Не оголошуйте надзвичайну стурбованість, а працюйте.

    Не нийте, бо інші лежать у сирій землі, або є скаліченими.
  • Наталія Герасимчук

    цікаво знати,чи хоч хтось з тих хто придумав 6 денку,продовжить свій робочий тиждень ще на один день?? і чи врахували те,що діти відвідують ще й різні гуртки??
  • Маховик правди

    Будем говорити так ,що при нинішній системі освіти шестиденка може дуже негативно вплинути на дітей оскільки зараз навчальна програма дуже насичена і можна рахувати то, що зараз проходиться за рік колись вивчалося 2 роки . При нинішній освіті діти садять собі конкретно зір ,дуже велике моральне виснаження .Діти приходять в 15.00 і ще при цьому треба відпочити ,а вечером ще купу уроків робити звичайно ,що мало хто таке витримає  . І вся ця х....я через те ,що ввели купу непотрібних предметів типу друга іноземна мова , релігієзнавство і таке подібне бо новоспечених викладачі кудась треба запхати . Коли я вчився такого б..ва не було і всі нормально вчилися , мали золоті медалі , всі були задоволені і від цього рівень освіти не падав .У нас було стабільно 6 уроків в 13.00 вже всі були дома, і задавали домашне завдання в десятки разів меньше щоб діти краще могли засвоїти матеріал ,була одна іноземна мова і не було різноманітного шлаку ,а коли вчились по суботах то це була повна розслабуха .

    Sammer reply Маховик правди

    Маховиче, ти  такий матюкливий! Та ти , певне, москаль? Бо тільки москалі так матюкаються. )))

    Маховик правди reply Sammer

    Українці ще більше матюкаються навіть на тверезу голову .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up