Що робити з безпритульними псами, міські чиновники так і не вирішили

Що робити з безпритульними псами, міські чиновники так і не вирішили
Під час чату гості намагалися знайти рішення, як захистити простих жителів міста від агресивних псів
Боротися чи не боротися з безпритульними псами? Відповідь на таке запитання пробували знайти під час традиційного онлайн-чату.

Під час прямого ефіру у студії розгорілася гаряча дискусія між тернополянами, які стали жертвами нападів безпритульних тварин, та заступником начальника управління благоустрою та екологію міськради Олегом Соколовським. Люди вимагали в чиновника вжити заходів, щоб вони та їхні діти могли спокійно ходити вулицями.

Знайти компроміс у палкій суперечці було нелегко. За словами пана Соколовського, змінити ситуацію доволі складно. Адже для цього необхідні законодавчі зміни на вищому державному рівні. Нині ж, як пояснив він, закон забороняє винищувати та відстрілювати собак.

Діє стаття 299 Кримінального кодексу України – «Жорстоке поводження з тваринами». За нею, знущання над тваринами, що належать до хребетних, вчинене із застосуванням жорстоких методів або з хуліганських мотивів, а також цькування зазначених тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців. Ті ж самі дії, вчинені у присутності малолітнього, караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років.

Відео дня

- Треба любити собак, жодної мови про їхнє знищення не може бути, - наголошує Олег Соколовський. – Ми повинні жити в гармонії з природою. Адже якщо зникнуть собаки, зникнемо і ми.

За словами посадовця, у Тернополі функціонує центр стерилізації собак – єдиний в обласному центрі. Працівники закладу повністю екіпіровані необхідним обладнанням.

За рік вдається стерилізувати близько 500 собак. Стерилізація одного самця обходиться у суму від 150 до 200 грн, а самки – понад 200 грн. Загалом на поточний рік міськрада виділила 600 тис. грн. Минулого року ця цифра становила 450 тис. грн.

За словами чиновника, міськрада планує чіпляти на стерилізованих собак не звичайні кліпси, а вживлювати електронні чіпи. Таким чином, собаку, яка вкусила тернополянина, можна буде легко відстежити і забрати з вулиці для того, щоб провести необхідні дослідження на сказ. Але поки що це – тільки бажання, а не реальність.

Названі дані не такі вже оптимістичні. Адже вулицями продовжують гуляти не кліпсовані пси. Та й навіть ті, які мають у вухах жовті кліпси, можуть напасти на людину, наголошують тернополяни, які були гостями програми.

- Якщо пес стерилізований – це ще не означає, що він не нападе, - говорить тернополянка Наталія Ящук. – Після того, як на мене ні з того, ні з сього накинулись безпритульні собаки, я провела місяць у лікарні. Ви навіть не уявляєте, чого вартує місяць очікування, щоб лікарі сказали результат аналізу на сказ. Він же одразу не висівається!

Разом з іншими гостями програми жінка апелювала до пана Соколовського, аби місцева влада не розводила руками, а діяла.

- Виходить, нам собак шкода, а людей ні! – каже вона. – Якщо дорослі ще можуть себе захистити, та й то не завжди, бо пси часто нападають несподівано, то діти – ні. Ми боїмося і за чергою водимо дітей до школи. Забираємо так само. Чому жителі міста повинні боятися ходити вулицями, на відміну від собак?

 

Гостями програми були:

  • Заступник начальника управління благоустрою та екології міськради Олег Соколовський;
  • Тернополянка, яка потерпіла від укусу собак, Наталія Ящук;
  • Тернополянка, яка потерпіла від укусу собак, Ольга Рендяк;
  • Тернополянин, який потерпів від укусу собак, Валерій Рендяк.
  • Кінолог Оксана Ільницька.

 

Найцікавіші відгуки з сайту "20 хвилин":

 

Від редакції

Куди зверталися ті, хто став жертвою нападу безпритульних псів? Яке рішення знайшли місцеві можновладці?

Наталія Ящук

Після того, як на мене напали собаки, я місяць пролежала в лікарні. Коли я повернулася додому і знову вийшла з під’їзду, ті ж восьмеро псів знову напали на мене. Я лізла на огорожу, яка була поруч. І так врятувалася. У мене двоє дітей, я боюся за них, боюся ходити вулицями. Знаючи, що я пережила, навіть не уявляю, як це все, не дай Боже, зможе пережити дитина. Щоб вирішити проблему, я зверталася в жек, телефонувала на “гарячу лінію” міськради. Там порадили звернутися у ДКП «Шляхрембуд». Там розводили руками, мовляв: ми все робимо, стерилізуємо. На тому все.

Ольга Рендяк

Нашого сина на дитмайданчику собака вкусила за ногу. Він навіть не бачив, звідки вона вибігла. Добре, що поруч був якийсь незнайомий чоловік, який і відігнав пса. Навіть боюся уявити, що могло бути, якби він не встиг…

Олег Соколовський

На Театральному майдані жила сука, яка кусала абсолютно всіх, хто їй не подобається. Ми забрали її в Центр стерилізації. Два тижні годували, хоча кошти на це не передбачені в бюджеті. Потім привезли її на майдан. Вона знову почала нападати на перехожих. Ми забрали її. І так возили туди-сюди вісім разів. Наразі її залишили у Центрі стерилізації, вона харчується коштом волонтерів. Собака не робить висновків. На жаль, таких собак чимало. Згідно із законом, ми не можемо нічого вдіяти. Якби міська рада дозволила собі вбити собаку, за це існує сувора відповідальність.

Валерій Рендяк

Звертаючи увагу на безпритульних псів, бачу, що лише одиниці з них кліпсовані. Решта – ні.

Олег Соколовський

Стерилізація собак не дає гарантії того, що вони не нападатимуть на людей.

Тернополянка

Що робить місцева влада, щоб змінити ситуацію? Конкретні кроки!

Олег Соколовський

Депутати міськради зверталися із запитом до Кабміну з проханням урегулювати якось це на законодавчому рівні. Але, на жаль, зрушень немає. То не той час, то ще щось. На місцевому рівні змінити законодавство ми не можемо. Наша країна – єдина в Європі, де собаки вільно гуляють містом. Чому пес кусає? По-перше, у нього таке мислення, що він у зграї показує свою силу. І напад на людину може бути виявом того, що собака – лідер. По-друге, у неї є охоронний інстинкт, собаки захищають свою територію. Вона просто відстоює свої географічні межі.

Небайдужа

Чи можна відправляти собак у притулки?

Олег Соколовський

Для собак – це утопія. Та й не можна тримати всіх псів у притулку. Для цього потрібна ділянка, як два Тернополя. Собакам теж потрібне місце. Вони між собою ділять територію. Від притулків уже весь світ відмовляється. Адже потрібні шалені кошти на їх утримання. Притулки потрібні для того, щоб безпритульний пес перебув там, доки не знайдуть йому господаря.

Від редакції

Чи можна якось попередити напад собаки? Як діяти людині, якщо вона бачить, що пес збирається нападати?

Оксана Ільницька

Якщо ви помітили агресивність собаки, достатньо зробити такий жест, ніби тримаєш у  руці каміння і збираєшся кидати. Це відлякує багатьох псів. Навіть якщо собак багато, зазвичай цей жест допомагає. Ніколи не можна втікати, бо це ще більше дратує тварин. Узагалі пораджу тернополянам уникати осередків, де гуртується багато безпритульних псів. Вони можуть охороняти територію, тому спробу потрапити на неї можуть сприймати як провокацію і, відповідно, напасти. Дітям теж кажуть, щоб не чіпали псів, оминали їх при можливості, не дражнили.

Від редакції

Де найчастіше тернополяни зустрічали безпритульних агресивних псів, які нападали на людей?

Анонім

У гідропарку бродячі собаки ходять зграями по шестеро-семеро. Атакують всі відразу. Велосипедом їхати неможливо - кидаються під колеса і гавкають на весь парк. На вул. Липовій, біля дитсадка "Берізка", є восьмеро дуже агресивних бродячих собак, які вже неодноразово кусали людей.

 

Тернополяни

Щодня гуляю з дитиною у парках «Топільче» та ім. Т. Шевченка. Собак у парках бачу кожного дня. З настанням весни вони стали агресивними і кидаються на перехожих. І щодня ходжу з думкою, що, можливо, наступною жертвою цих псів стану я чи моя маленька дитина. Чому ми повинні чекати, поки нас покалічать безпритульні пси? Зрештою, страх після нападу собак залишається надовго!

Анонім

Зграю, яка “прописалась” на вул. Живова, навпроти заправки ОККО, я навіть сприймала, як мирних сусідів (проживаю у будинку поруч). Доти, поки одна з них (годуюча сука) не кинулась на мою дитину ззаду. Синові п’ять років, він ішов з бабусею з дитсадка. Це було у лютому. Тварина видерла великий шмат штанів, але до тіла не прокусила. Бабуся просто не встигла зорієнтуватись...

marijka 

Уже декілька років говорять про програму стерилізації собак, але їх у місті не меншає, а навіть більшає. То що реально роблять для того, щоб нарешті собак поменшало? Крім того, часто можна побачити, що й домашні собаки вільно бігають, а господар десь ходить неподалік (особливо у парках). Що роблять для того, щоб господарі псів дотримувались правил їх вигулу?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Анонім

    Люди ви злюще бидло, а все що робиться в країні і на сході то саме те чого наш соціум заслуговує. Не можуть виродки жити краще,не красти ,не вбивати слабших,не вибирати олігархів,не мріятип самим попасти у владу щоб не стати такими ж.....   Моральність наших людей показує що ми є бидло і заслуговуємо так жити....
  • Анонім

    Біля школи №18 по вул.С.Бандери ціла зграя собак, по при яку всі учні йдут ь. І не раз спостерігав як та зграя зривається і летить за перехожими. Пане Мер прийміть міри!!!

    Анонім reply Анонім

    Біля 18 школи я кожного дня бачу п'яного придурка  ,який лежить біля зупинки, це  часом не ти?  і не тобі мішає ця зграя собак відпочивати  ? пане мер прийміть міри !!!
  • Анонім

    Цей закон про переваги собак над людьми комусь дуже вигідний, щоб дерибанити кошти. Ні про яку цивілізацію це не говорить. Якщо так стоїть питання - то напевно потрібно робити резервації для людей, щоб захиститись від собак. А собаки нехай собі вільно розгулюють вулицями.  Цей закон - це просто брєд сивої кобили. Потрібно громадянам об"єднуватися і вже, нарешті, наводити лад в місті.  Може влада зрозуміє, що вулиці, парки, дитячі майданчики, дитячі, а не собачі - призначені для людей, дітей, а не для собак. І якщо місцева влада киває на закон,- то люди змушені будуть себе  і своїх дітей захищати будь-якими способами, навіть травити бездомних тварин.

    Анонім reply Анонім

    Ти мені не подобаєшся,давайте будем збиратись у групи і травити таких.

    Анонім reply Анонім

    Зверніть увагу - представник нашої "влади" сказав, що ми - єдина країна в Європі, де таке твориться. Тобто де собаки є потенційною загрозою і для дітей, і для дорослих. Щохвилини, як тільки ви опиняєтеся на вулиці. Брєд, а не країна. Уроди, а не влада!

    Анонім reply Анонім

    Уроди люди,які утримують у себе не стирилізованих собак і цуциків на вулиці викидають. Це фашизм,вирішувати яким видам жити а яким ні. А якщо завтра ти комусь не сподобаєшся, от я з таким жити в одному місті теж не хочу. Невже ви на стільки тупі що не розумієте,що проблема в людях які розводять собак і не контролюють їх народжуцваність. Всі види живих ісот на землі мають однакове право на життя. Якщо групка фашистів може вирішувати кому жити а кому ні, то і по тебе колись прийдуть.....
  • Анонім

    Ростріляти
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up