«СОВКОВИЙ НЕФЕОДАЛІЗМ» АБО ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНА АВТОНОМІЯ ВНЗ

  • Лідія Макаренко
«СОВКОВИЙ НЕФЕОДАЛІЗМ» АБО ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНА АВТОНОМІЯ ВНЗ
У Кременецькій академії замість того, щоб зміцнювати та плекати власні кадри, колекціонують професорські трудові книжки, адже вони говорити не вміють

Боротьба допомагає виживати та робить нас сильнішими. У зв’язку із різкими змінами в суспільно-політичному житті нашої держави, саме протидія совковій філософії для багатьох небайдужих людей стала основою виживання, бо вона спрямована на збереження Української нації!

Власне боротьба рятує і мене від щоденної тривоги за чоловіка і братів, які зараз перебувають в зоні АТО. Неможливо передати душевний стан, коли ночами чекаєш телефонного дзвінка, щоб почути у слухавку: «Все добре, іду спати». Тільки жінки, які чекають з війни чоловіків, синів, братів, знають, що значить жити одночасно у двох паралельних світах: в мирному світі і в палаючому Донбасі. У зоні війни явний ворог – це кацап. Внутрішній агресор набагато підступніший і небезпечніший, бо неофеодальний совок цинічно одягає маску благодійника, і навіть патріота.

У наш час критикувати можна будь-кого, міністра, Президента, навіть Папу Римського, критикувати «совка» неможна, бо у нього комплекс неповноцінності, хронічний інфантилізм і громадянське неповноліття. Його виховували як радянську людину, позбавляючи останньої приватної власності, а саме — його самого.

Відео дня

Громадян, які наважуються висловлювати відкрито власну позицію – підло оббріхують, знищують морально, карають фінансово. Зокрема, у мене незаконно вирахували зарплату у травні 2015 р. (900грн.), а нещодавній крикучий інцидент підтверджує соціально-психологічний комплекс пересічного феодала – це «совковість».

Я, кандидат мистецтвознавства з 2012 р, маю стаж читання лекцій на посаді старшого викладача вже повних шість років, є посібник, п’ять фахових публікацій після захисту (а разом більше двадцяти наукових праць), маю досвід проведення «відкритих» лекцій, мультимедійні та методичні розробки та ін.

Звісно, що я прагну професійного росту та претендую на посаду доцента кафедри (це значно покращить моє матеріальне становище). З таким проханням я звернулась до ректора і проректора з наукової роботи, на що мені одностайно відповіли: «Має бути рішення кафедри, дальше рішення комісії і Вченої ради». Мене така відповідь окрилила, адже переведення мене на посаду доцента неодноразово обговорювалось, і я впевнена, що мене кафедра 100% підтримає.

У свою чергу, я довірившись ректору, при спілкування віч-на-віч повідомила про аморальну поведінку зав. кафедри, який поводив себевкрай по-хамськи і дозволив собі зателефонувати мені пізно ввечері з дуже непристойними пропозиціями, які принижують мене як жінку. Це ганьба для навчального закладу, з такими моральними якостями людина не може працювати у вищій школі, виховувати молодь.

Незадовго після розмови із начальством відбулось засідання кафедри мистецьких дисциплін, на якому було вирішено внести в протокол пропозицію кафедри про переведення мене на посаду доцента кафедри. Засідання відбувалося у звичайному порядку, тобто без зав. кафедри, бо я сім місяців працюю на цій кафедрі і він (Дем’янчук О.Н.) ні разу не був присутнім на засіданні, бо дружить з нашою академією трудовою книжкою, приїжджає переважно на засідання Вченої ради. Невдовзі, через третіх осіб, начальство передало мені таку інформацію: «Скоро приїде Дем’янчук і тоді проведе засідання, щоб все було легітимним»!!!! Я декілька днів готувала звіт про свою науково-методичну роботу, адже прагнула виглядати впевнено.

У середу 26.08.15 я, з тяжкою сумкою наукових праць урочисто прийшла на засідання, яке почалось із годинним запізненням. І нарешті, п. Дем’янчук відкрив його та прочитав порядок денний, у переліку питань не було мого переведення на посаду доцента. Тоді я внесла пропозицію включити моє питання, але він категорично не захотів! Через 7-10 хвилин сказав, що засідання закрито, це викликало бурю гнівних емоцій викладачів, більшість почали піднімати руки і казати, що ми «за» переведення на посаду, за що я їм дуже вдячна. Я намагалась переконати зав.кафедри, але мої аргументи, на жаль, були проігноровані. Єдиним доводом Дем’янчука було таке, що це питання кафедра не вирішує і ректор сказав, що ставки доцента немає.

Ця КЛОУНАДА продовжилась у кабінеті головного очільника. Мої колеги вирішили, що нам потрібно іти туди і все з’ясувати. На жаль, це не дало ніякого позитивного результату, пан головний очільник категоричного зазначив, що у мене контракт триватиме ще півтора року на посаді старшого викладача (у контракті виправлена дата ручкою), а дальше буде видно на яких умовах мені підпишуть наступний контракт.

Цинізм тут аж зашкалює, адже якщо б у мене був контракт на 10 років? І навіщо було розігрувати спектакль із засідання кафедри? Чому кандидату наук у якого виконані умови на посаду доцента, підписують контракт на посаду старшого викладача у ВНЗ, де власних науковців на мистецьких кафедрах обмаль? І пропонувати мені шукати роботу в інших ВНЗ – лицемірно.

З цього всього я зробила такий висновок, що керівництву замість того, щоб зміцнювати та плекати власні кадри вигідніше МАТИ СПРАВУ ІЗ ТРУДОВИМИ КНИЖКАМИ, адже вони говорити не вміють.

Отже, шановні пани-феодали, приниження з Вашої сторони роблять мене врази сильнішою, а репресії спонукають до наполегливої щоденної праці. І як казав Ф.Ніцше: «Все,що нас не вбиває, робить нас сильнішими». 

Лідія Макаренко.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Анонім

    Жоден контракт вас не може обмежити у праві достроково перевестися на вищу посаду. Бажаю вам удачі у боротьбі із несправедливістю.

    Лідія Макаренко reply Анонім

    Дякую :)
  • Олег

    Висловлюю повагу до Вас, тому що ви не побоялися виступити проти свого начальства і добиватись своїх прав. А то в нас переважно люди сраколизи і бояться навіть пікнути до свого керівництва. В Тернопільському Політесі наприклад на зборах трудового колективу сраколизи проголосували за те щоб заморозити індексацію зарплати на рівні травня 2015 року. Через те заморожування кожен працівник ТНТУ кожен місяць втрачає 200 грн. і вже так третій місяць. Це кошти які гарантовані згідно законодавства України. А якщо інфляція зростатиме то недоотримана сума теж зростатиме.

    Анонім reply Олег

    Якщо ви працюєте в політесі,то ваше недалеке бачення ситуації не робить вам честі.І сраколизтво ні до чого.Так, індексація гарантована державою,однак люба наша держава свій обов'язок фінансувати ці виплати переклала на вузи,які в теперішніх умовах можуть покластися лиш самі на себе в плані виживання.Тому в них варіантів небагато:або піднімати плату за навчання,що відіб'ється на кількості студентів (педагогічний в цьому плані цьогоріч вже обіср...ся,перепрошую,вліпивши ціни на рівні 15 тис і лишившись з мінусом в кількості студентів),або регулярно відправляти людей у відпустки за власний рахунок (причому,не на два тижні в рік),або жертвувати індексацією,але платитии людям вчасно зарплати. То ви хочете отримати свої 200 грн індексації і потім півроку сидіти без зарплати,чи краще регулярно отримувати зарплату?

    Олег reply Анонім

    А Ви мабуть голосували за таке рішення. І про що ви думали приймаючи таке рішення? Керувалися совковим принципом: " нам денег не надо, роботу давай". Що за логіка? А Ви не подумали що може краще відпустка без збереження зарплати на 1 місяць ніж цілий рік не доотримати ту саму місячну зарплату але цієї відпустки не мати а ходити на роботу.

    Анонім reply Олег

    Уявіть собі,я навіть не працюю в політеху)) Працюю в іншому вузі, але прекрасно знаю всю кухню і можу порівнювати.А щодо відпустки,то гріх вам нарікати. Два місяці відпустки влітку,причому,оплачуваної, плюс оклад на оздоровлення. Тільки свисніть - з вами сотні людей поміняються хоч вже. Схоже,совковим принципом якраз керуєтеся ви,бо вам би лиш свої 200 грн вже урвати, а опісля - хоч потоп А ще кажуть,що в чоловіків стратегічне мислення розвинене))) А не влаштовує робота - завжди є варіант. П.Ясній лиш порадіє скороченню штату)

    П.с.:А на якій кафедрі ви працюєте?)

    Олег reply Анонім

    Я викладачем не працюю а відповідно хабарів не маю тому для мене і тих 200 грн. багато при сьогоднішньому зростанні цін. Звичайно якщо ви працюєте викладачем і вигрібаєте в студентів останню шкуру то 200 грн. для вас не гроші і можна потерпіти. І відпустка в мене тільки 29 днів а не 2 місяці і ніякого окладу в мене на оздоровлення не має. А про те що хтось стане мінятися зі мною роботою, то це просто смішно. За такий оклад ніхто не піде працювати, тому що він не відповідає прожитковому мінімумі. В Тернопільській обласній державній адміністрації повно вакансій (близько 100 на сьогоднішній день) але ніхто не хоче йти тому що оклад 1218 грн. пропонують, при цьому робота відповідальна, напружена і вимагає вищої освіти, а ще крім того певного досвіду і знань, а доступу до хабарів не має, тому що простому клерку ніхто хабара не несе а начальству чий підпис вирішує чиїсь справи. Ось така реальність. Як можна увірвати свою законно зароблену зарплату? Це що на базарі "впарив" якомусь лохові синтепонову куртку а взяв як за шкіряну. А Яснія скоро самого скоротять якщо буде слухати таких радників як ви з бухгалтерії. Галина Віталівна (наш главбух) то ви, признайтесь чесно, або її син скоріше всього? Він ІТ-к то скоріше він тут може читати, думаю його мамі не до цього, вона сидить і думає: звідки ще можна зрубати грошей. Як хоче так ворочить у фінансових питаннях ректором. Але нічого страшного це скоро закінчиться, все так не буде.

    Анонім reply Олег

    Ну,все зрозуміло.Ви звичайний совковий лицемір.І робота не подобається,і на іншу не піду,і плювати,що з вузом буде далі,і бавлюся у всезнайку в питаннях,від яких далекий.

    П.с.:Не Галина Віталіївна я.І не син її. І хабарів я не деру зі студентів. І такі є))

    Удачі)

    Анонім reply Анонім

    Шановний, Анонім. Яким чином Вам вдається не брати хабарів, наприклад, у випадках, коли приходить заочник, який не знає ні назви предмету, ні якого кольору підручник? Або, коли стаціонарника вперше бачите аж на екзамені, бо в нього було мільйон причин не ходити і не вчити? Таких кадрів багато кожного семестру, а виганяти їх не можна, бо начальство надає по шиї. А платника вигнати - то взагалі смертний гріх за вузівськими поняттями. Порядку не може бути там, де його саме ж начальство не хоче. Щодо зміни роботи, яка не подобається, то це не всім легко зробити. Багато людей прив'язані житлом (гуртожитки маю на увазі), тому дозволяють собою підтиратися. Резони в кожного свої. Не можна всіх одною лінійкою зміряти. Так що ситуація більш ніж печальна. Взагалі, я вважаю, що державна робота - це знущання над людською гідністю. Мала б можливість звідти піти, то бігла б стрімголов.

    Олег reply Анонім

    Робота подобається, зарплата не подобається. З нею не має майбутнього. Роботу обов'язково зміню, тут працюю тимчасово.

    П.С. Лицемірите ви а не я бо під лицем аноніма самі себе обманюєте, такою зарплатою ви не можете бути задоволені без тіньової економіки і обдирання інших (студентів або бюджету університету).

    П.С. Вуз йде до краху. Як тільки держава перестане фінансувати його і переведе на самофінасування це відбудеться. І цей процес не залежить від мене і мого хотіння. І навіть від Яснія не залежить. Чому так думаю довго пояснювати.

    Лідія Макаренко reply Олег

    Дякую, разом переможемо!
  • Лідія Макаренко

    Має бути НЕОФЕОДАЛІЗМ, вибачте, недодивилась.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up