Партнер рубрики Події

Споживач: чи змінилась якість у дріжджів

Споживач: чи змінилась якість у дріжджів
Яким вийде хліб , батон чи булка у багато чому залежить від якості дріжджів. Якими ж є сучасні дріжджі, змінились тільки упаковки, чи і якість, спробували з'ясувати у Центрі споживчих експертиз «Тест».

 

Для цього придбали у столиці та протестували  сім марок сухих дріжджів «Львівські дріжджі», «Еко», «Премія», «Хаас», «Саф момент», «Саф левюр», «Доктор Oetker».  У лабораторії дріжджі перевірили за кількома важливими для цього продукту показниками, а також спробували спекти хліб.

- Висушені дріжджі мають вигляд гранул, вермішелі, крупок, порошку або суміші цих форм, - пояснюють у Центрі споживчих експертиз. -  Колір -  світло-жовтий або світло-коричневий. Запах і смак у якісних дріжджів повинні бути властивими сушеним дріжджам, без сторонніх запахів. Наприклад,  без гнильного або запаху цвілі.

Відео дня
> Найперші недоліки, що виявили фахівці «Тесту», стосуються маркування. Так , у дріжджів "Еко" дату нанесли поверх тексту, на упаковці " Саф - момент " немає телефону представника, у д -р Oetker не написано, що дріжджі сухі. Але це, так би мовити , дрібниці порівняно з маркуванням дріжджів " Haas " . На упаковці зазначена дата виготовлення - 06.11.2014 , притому, що куплені вони в квітні 2014! Можна припустити , що це кінець терміну придатності, але як бути в цьому випадку споживачеві? 

Важливими показниками для дріжджів, за інформацією «Тесту», є підйомна сила та мальтозна активність. Її також перевірили фахівці. Приміром, підйомна сила протестованих дріжджів склала від 19 хвилин у " Саф - момент " до 32 хвилин у " Саф - Левюр " . Ці дріжджі трохи різні, тому і результати показали різні. Так чи інакше, всі сім марок дріжджів швидко впоралися із завданням і показали відмінну підйомну силу.

- Мальтазна активність відображає " кінцевий " підйом тіста, - кажуть у «Тесті». - Адже після того, як тісто збільшилося в об'ємі і піднялося , і вдома і на виробництві приступають до поділу тесту на шматки і формуванню майбутніх виробів . У результаті тісто " падає". І для того , щоб кінцеві вироби вийшли пишними, їм дають ще трохи часу, щоб підійти. Чим швидше тісто відновить свій обсяг і пористість , тим краще. У ГОСТ Мальтазна активність не включена , але для хороших дріжджів вона повинна становити не більше 50-80 хвилин

Як і за підйомною силою, за мальтозною  активністю найшвидшими виявилися дріжджі " Саф - момент ", а найповільнішими - " Саф - левюр ", але також в межах норми для якісних дріжджів, додають у «Центрі». У цілому, усі сім марок виявились за вище згадуваними показниками на висоті. Це й підтвердила пробна випічка. Хліб готували за одним рецептом на одному борошні, але на різних дріжджах. Готовий хліб вийшов пористим , відмінно піднявся.

- Загалом, результати тестування дріжджів потішили, - кажуть в «Тесті». - Вся продукція виявилася високої якості. Зіпсувала враження маркування дріжджів Хаас, через яку ці дріжджі отримали оцінку "погано". 

{photo_gallery id=4455|}

Львівські

Дріжджі

 

Премія

Саф - Левюр

Саф - момент

Эко

Dr. Oetker

Haas

Вартість

100 г, грн  - 16,08

13,75

5,34

16,55

13,73

30,57

23,27

Спосіб використання – додають безпосередньо у борошно

Додають безпосередньо у борошно

Додають дріжджі у теплу воду

Додають відразу у борошно

Додають безпосередньо у борошно

Змішують з борошном

Змішують з борошном

Загальна оцінка - відмінно

відмінно

відмінно

відмінно

відмінно

відмінно

Погано (недоліки у маркуванні)

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up