Для цього придбали у столиці та протестували сім марок сухих дріжджів «Львівські дріжджі», «Еко», «Премія», «Хаас», «Саф момент», «Саф левюр», «Доктор Oetker». У лабораторії дріжджі перевірили за кількома важливими для цього продукту показниками, а також спробували спекти хліб.
- Висушені дріжджі мають вигляд гранул, вермішелі, крупок, порошку або суміші цих форм, - пояснюють у Центрі споживчих експертиз. - Колір - світло-жовтий або світло-коричневий. Запах і смак у якісних дріжджів повинні бути властивими сушеним дріжджам, без сторонніх запахів. Наприклад, без гнильного або запаху цвілі.
Важливими показниками для дріжджів, за інформацією «Тесту», є підйомна сила та мальтозна активність. Її також перевірили фахівці. Приміром, підйомна сила протестованих дріжджів склала від 19 хвилин у " Саф - момент " до 32 хвилин у " Саф - Левюр " . Ці дріжджі трохи різні, тому і результати показали різні. Так чи інакше, всі сім марок дріжджів швидко впоралися із завданням і показали відмінну підйомну силу.
- Мальтазна активність відображає " кінцевий " підйом тіста, - кажуть у «Тесті». - Адже після того, як тісто збільшилося в об'ємі і піднялося , і вдома і на виробництві приступають до поділу тесту на шматки і формуванню майбутніх виробів . У результаті тісто " падає". І для того , щоб кінцеві вироби вийшли пишними, їм дають ще трохи часу, щоб підійти. Чим швидше тісто відновить свій обсяг і пористість , тим краще. У ГОСТ Мальтазна активність не включена , але для хороших дріжджів вона повинна становити не більше 50-80 хвилин
Як і за підйомною силою, за мальтозною активністю найшвидшими виявилися дріжджі " Саф - момент ", а найповільнішими - " Саф - левюр ", але також в межах норми для якісних дріжджів, додають у «Центрі». У цілому, усі сім марок виявились за вище згадуваними показниками на висоті. Це й підтвердила пробна випічка. Хліб готували за одним рецептом на одному борошні, але на різних дріжджах. Готовий хліб вийшов пористим , відмінно піднявся.
- Загалом, результати тестування дріжджів потішили, - кажуть в «Тесті». - Вся продукція виявилася високої якості. Зіпсувала враження маркування дріжджів Хаас, через яку ці дріжджі отримали оцінку "погано".
{photo_gallery id=4455|}
Львівські Дріжджі
|
Премія |
Саф - Левюр |
Саф - момент |
Эко |
Dr. Oetker |
Haas |
Вартість 100 г, грн - 16,08 |
13,75 |
5,34 |
16,55 |
13,73 |
30,57 |
23,27 |
Спосіб використання – додають безпосередньо у борошно |
Додають безпосередньо у борошно |
Додають дріжджі у теплу воду |
Додають відразу у борошно |
Додають безпосередньо у борошно |
Змішують з борошном |
Змішують з борошном |
Загальна оцінка - відмінно |
відмінно |
відмінно |
відмінно |
відмінно |
відмінно |
Погано (недоліки у маркуванні) |
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер