Попри те, часто-густо деревце шовковиці (морви – прим. ред.) можна побачити навіть у дворах у самому Тернополі. За радянських часів її часто висаджували у скверах та житлових кварталах. Утім, про існування такої ягоди нині знають далеко не усі. Поширеними у нас є чорна, рожева та біля шовковиця. Найсолодша – остання. Утім, найефективнішою у боротьбі із шлаками вважають саме чорну.
- Шовковиця, як ягода є джерелом вітамінів, мікроелементів та клітковини, - каже дієтолог Наталя Суслова. - Наявність моно і дисахаридів – цукрі, обумовлює її солодкий смак. При цьому її калорійність є не високою, що дозволяє включати її у раціон людей з порушеним обміном речовин. Це хороший сечогінний, антианемічний, протизапальний та відхаркувальний продукт.
Утім, людям із алергією на ягоди і у тому числі – на шовковицю, а також тим, хто схильний до діареї, її вживати варто дуже обережно. Адже шовковиця багата клітковиною, тому споживання у великій кількості може призвести до прискорення роботи шлунково-кишкового тракту.
Окрім того, корисною є шовковиця як глистогінний засіб, кажуть фітотерапевти. Аби вивести «паразитів», навесні із листя варять чай, а влітку – просто їдять ягоди. Така здатність шовковиці особливо актуальна у літній період.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер