Тернополян закликають подавати свої проекти, які можна реалізувати за рахунок міського бюджету

Тернополян закликають подавати свої проекти, які можна реалізувати за рахунок міського бюджету

Для участі у громадському бюджеті, на який міська рада виділятиме 5 млн грн, потрібно мати проект, 25 однодумців та тернопільську прописку. 

- Громадський бюджету являє собою залучення громадськості до використання бюджетних коштів, - каже начальник управління економіки, промисловості та праці, секретар номінаційного комітету Тетяна Корчак. - Цей проект стартує з 1 жовтня. Прийом заявок триватиме до 31 жовтня. Далі буде процес голосування, відбору і ті проекти, які наберуть найбільше голосів втілюватимемо протягом 2017 року.

На втілення громадських проектів виділять 1% від міського бюджету, а це близько 5 млн грн. Проте, не усі проекти зможуть пройти відбір, деякі можуть бути відхилені.

- Основна мета громадського бюджету - отримати найбільшу кількість громадських ініціатив та ідей, які можна реалізувати, - каже голова номінаційного комітету депутат міськради Назар Зелінка. - Основна робота нашого комітету - технічний аналіз, відбір проектів, які надійдуть. Які з цих проектів міський бюджет може фінансувати. 

Відео дня

Наприклад, проект який передбачає закупівлю обладнання у обласну дитячу лікарню фінансувати з міського бюджету - не можна. 

- Комітет не обиратиме кращий чи гірший проект, - продовжує депутат. - Ми зможемо допомогти автору проекту з бюджетом. Можливо буде два подібних проекти, то комітет зможе звести цих авторів і запропонувати їм обʼєднатись. Ще комітет перенаправлятиме проекти до профільних управлінь для доопрацювання. Зрозуміло, що тернополяни самостійно не зможуть зробити проектно-кошторисну документацію.

Після розгляду проекту та допрацювання його виставлятимуть на голосування. У проекті можуть брати участь лише громадяни з тернопільською пропискою. Ідентифікація відбуватиметься за допомогою Bank-ID.

- Якраз вчора представники ГО "Соціал Буст" презентували нам цю програму, вона на дуже високому рівні, - додає Назар Зелінка. - Вона дозволить відкрито і прозоро реалізовувати наш громадський бюджет. Після того, як відбудеться голосування система сама видасть результати - рейтинг проектів. Ідеї можуть бути різноманітні, це може бути і лавка біля дому, і ліхтар, і проект "аля" Циганка.

Отже, щоб подати проект тернополянину потрібно зібрати підписи 25 однодумців, які підтримують його ідею проекту, заповнити форму - опис проекту та додати до нього бюджету.

- Це можна зробити двома способами: у електронному форматі, тобто на сайті, який ми згодом презентуємо, або ж прийти у відкрите відділення, де людина зможе отримати консультацію, заповнити заяву, - каже молодіжний мер Тернополя, член номінаційного комітету Вероніка Дякович . - Як уже говорили, згодом за ці проекти голосуватимуть тернополяни. Один тернополянин зможе віддати свій голос лише за один проект. 

Для того, щоб проголосувати за проект теж потрібно пройти ідентифікацію, наприклад, через Bank-ID. 

- Протягом місяця тернополяни зможуть подавати свої проекти та голосувати за них, - додає Назар Зелінка. - І в кінці згідно рейтингу проекти, які наберуть найбільшу кількість голосів, сумарний бюджет яких буде у медах 5 мільйонів, будуть реалізовані.

Представники номінаційного комітету також зазначили, що автори проектів, які подадуть свої заявки на початку місяця, а згодом захочуть щось додати, зможуть це зробити до кінця голосування.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:01 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up