Партнер рубрики Події

Тернополяни: "Комуналкою нас вирішили остаточно добити"

Тернополяни: "Комуналкою нас вирішили остаточно добити"
Подорожчання комунальних послуг, яке відбулося 1 липня, суттєво позначиться на гаманцях багатьох тернополян. Щоб зекономити, працівники комунальних служб радять встановлювати індивідуальні лічильники обліку
Підвищення тарифів на всі комунальні послуги викликало жвавий резонанс серед тернополян. Це наболіле питання для жителів нашого міста ми обговорили під час чату-дискусії.

Відвідувачі нашого сайту http://te.20minut.ua фактично засипали гостей програми своїми питаннями. Доповідачі намагалися дати лаконічні та чіткі відповіді. Враховуючи те, що тернополян більше цікавили технічні моменти, можливо, відповіді представників комунальних служб, які на тому не спеціалізуються, були дещо неповними.

До слова, чимало запитань читачі адресували начальнику фінансово-бухгалтерського  відділу управління житлового-комунального господарства міськради Надії Кравець. Але, на жаль, з невідомих причин вона так і не з'явилася на чаті. Хоча попередньо і вона, і начальник управління Микола Лесів підтвердили її присутність. Через відсутність пані Кравець деякі питання, які цікавлять жителів нашого міста, так і залишилися без розгляду.

Окрім питань, відвідувачі сайту між собою активно обговорювали підняття цін, наголошували на тому, що цими тарифами посадовці “вирішили остаточно добити” простих людей.

Відео дня

Втім, працівники місцевих комунальних служб наголосили на тому, що вони не встановлюють тарифи самостійно. Тому претензії мешканців стосовно необґрунтованого підняття цін, спрямовані до них, є безпідставними.

  • Тариф для населення на електроенергію покриває тільки 25% її реальної вартості, - розповідає директор енергозбуту ВАТ “Тернопільобленерго” Сергій Оляніцький. - Дотація від держави - у півтора раза вища від суми, яку сплачують громадяни. Але наш бюджет вже не витримує такої різниці. Якщо взяти, до прикладу, сусідні країни, то в Молдові чи Польщі тарифи для населення такі ж, як і для приватних підприємств. Ціна для споживачів у європейських країнах - у декілька разів вища, ніж у нас. Розбіжність у ціноутворенні велика.

Природний газ подорожчав найбільше - на 56%.

  • Це, перш за все, пов'язано з тим, що ми його не виробляємо, а імпортуємо, каже заступник голови правління з економічних і фінансових питань ПАТ  “Тернопільгаз” Людмила Кібук. - Та незважаючи на це, у нас ціни для населення, порівняно з нашими європейськими сусідами і навіть Росією, - найнижчі. У Європі тарифи на газ для промисловості нижчі, ніж для громадян. Таким чином, промисловість, виробляючи матеріальні блага, буде конкурентоспроможною. У нас - навпаки. Причина криється в тому, що в українців невисока платоспроможність, низькі зарплати тощо. Крім того, в Україні діють такі тарифи на газ для населення, які диференціюються відповідно до річних обсягів споживання природного газу.

 

Гостями програми були:

1. В. о. начальника управління соціальної політики Тернопільської міської ради Володимир Сулима.

2. Заступник директора з економіки КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Володимир Онишків.

3.Заступник голови правління з економічних і фінансових питань ПАТ “Тернопільгаз” Людмила Кібук.

4. Директор енергозбуту ВАТ "Тернопільобленерго" Сергій Оляніцький.

Найцікавіші відгуки із сайту http/te.20minut.ua/10406814

 

Ніка

Скільки тернополян вже оформили компенсацію? Скільки це забрало часу?

Володимир Сулима

Із 1 липня у зв'язку з підняттям цін на комунальні послуги Кабміном передбачена виплата компенсацій. Поки що це стосується тільки газу, теплопостачання та гарячої води. До нас зверталися багато людей задля призначення компенсації. Однак тільки п'ять сімей наразі її отримали. Чому так? Тому що зараз неопалювальний сезон. Це питання буде актуальним в жовтні, коли підключимо теплопостачання.

Компенсацію можуть отримати тільки ті родини, у яких сукупний дохід за попередні шість місяців перед зверненням не перевищує прожиткового мінімуму сім'ї. У багатьох сімей, які до нас зверталися, сукупний дохід вищий.

Що стосується часу, то впродовж десяти днів управління соціального захисту повинні призначити компенсацію. Але відлік встановлюється після того, як ми отримали вичерпну інформацію з комунальних служб. Ми звертаємося до них із відповідним запитом, скільки той чи інший громадянин платив до зростання цін і з моменту їх підвищення.

 

 

Світлана Богданівна

Скажіть, а можна оформити тільки компенсацію чи й одночасно субсидію?

Володимир Сулима

Постанова Кабміну передбачає, що громадяни мають право на одночасне отримання і компенсації, і субсидії. Але при нарахуванні першої враховується розмір останньої, а також решти соціальних пільг від держави.

Ми вже отримали Проект змін про внесення доповнень і пропозицій. Він передбачає, що люди будуть отримувати компенсацію на всі види компослуг, які вони сплачують. Важливим аспектом у цьому проекті є те, що громадяни зможуть отримувати або компенсацію, або субсидію - на вибір.

 

Маховик правди

Чи не боїтесь ви зворотнього ефекту від підняття тарифів на гарячу воду? Адже багато людей просто не будуть користуватися послугами гарячого водопостачання, а все частіше переходитимуть на електричні бойлери. Відповідно, підприємство тільки матиме збитки від даремно спаленого газу.

Володимир Онишків

По-перше, не підприємство вирішує, який рівень тарифів встановлювати, і чи змінювати їх взагалі. Ці повноваження належать Національній комісії, що здійснює державне регулювання комунальних послуг. Комісія розглядає розрахунки і встановлює розміри тарифів.

 

Маховик правди

Чому за 20 років ваше підприємство нічого не зробило з теплоізоляцією труб, оскільки вже всім відомо, що тільки 52% енергії доходить до споживача, і всі взимку бачать, де проходить теплотраса?

Володимир Онишків

Близько 35-40% тепла втрачається через стіни та вікна будинків. Тому найбільший ефект для скорочення споживання газу дасть утеплення зовнішніх стін будівлі. Відсоток, який наводить тернополянин, нереальний. Фактичний показник тепловтрат, закладений у тариф для населення Нацкомісією, становить 11%. Допустима нормативна цифра - 13%.

 

Маховик правди

Чи не боїтесь ви збільшення частоти серйозних аварій через перевантаження мереж від бойлерів та інших водонагрівачів? Чи зараз замінюють електричні мережі, встановлені ще за Союзу, а саме: ТП , кабелів, кабелів у будинкових мережах на потужніші? За радянських часів не було крутої техніки, тому ці дроти закладали із трикратним запасом. А зараз він вичерпаний, і у людей в будинках не 220 В – як за нормою, а 170-180 В у нічний період.

Сергій Оляніцький

Норми, які діяли у 80-х, суттєво відрізнялися від тих, які є сьогоднішні. У будинках, які зводять тепер, витримані всі допустимі норми пропускної здатності, що дозволяють використовувати електричні прилади та обладання різної потужності. Щодо хрущовок, які будували за часів Союзу, то вони - на балансі жеків. Відповідно, ті відповідають за внутрішньобудинкові мережі.

Щодо встановлення бойлерів, то внутрішні мережі довзовляють встановлювати таке обладнаня. Але це має бути погоджено з балансоутримувачем будинку. Якщо відбуваються самовільне підключення, відповідно, будуть і наслідки.

 

 

Маховик правди

При встановленні індивідуального опалення по стояку дозволяли врізатися в трубу, де підключені газові плити для чотирьох квартир. Решта повинні були мати газові стояки. Чому зараз масово по стояка підключені по сім-вісім квартир?

Людмила Кібук

Нещасних випадків у нас давно не було, тому що ПАТ «Тернопільгаз» надає споживачам повне технічне обслуговування безперебійного газопостачання. Є наказ Кабміну про єдине приєднання до газових мереж. Відповідно до методології приєднання, газове господарство проходить усі технічні роботи з приєднання новоствореної газової мережі до вже існуючих. Питання про сім-вісім квартир на одному стояку варто розглядати індивідуально. Телефон нашої „гарячої лінії”, куди можна звернутися по допомогу — 0-800-500-904.

 

Андрій Любецький

Ті ціни, які зараз запроваджують в Україні, - європейські?

Володимир Онишків

Ті ціни на теплопостачання, які у нас сьогодні є, важко порівнювати з європейськими. Адже навіть в Україні для кожного населеного пункту встановлені різні тарифи. Основою для виробництва теплової енергії є вартість природного газу. Як ми знаємо, у нас вона нижча, ніж у європейських країнах.

Порівняти тернопільські ціни на опалення з тими, які є в інших регіонах країни, складно, адже для кожного теплопостачального підприємства - різні тарифи. У західному регіоні відхилення у цінах - кілька відсотків.

 

Від редакції

Чи має можливість Тернопільська область розвивати власні альтернативні джерела енергії?

Сергій Оляніцький

У нашій області є цілий ряд малих гідроелектростанцій (далі - ГЕС - прим. авт.). Раніше було багато закинутих, а зараз їх відновили. Якщо область споживає 100 млн кВТ годин на місяць, то виробництво на цих ГЕС становить 1 млн 500 тис. кВТ годин щомісяця. Питанням відновлення гідроелектростанцій нині цікавиться чимало приватних підприємств. От зараз йде мова про відновлення малої станції на Івачівській греблі.

Людмила Кібук

Видобуток сланцевого газу активно ведуть на Полтавщині і Сумщині. Про такі родовища в нашій області я не знаю.

Володимир Онишків

Якщо знайдеться дешевша альтернатива природному газу для виробництва теплової енергії, то відбудеться і здешевшання послуг теплопостачання. Нині планується встановлення котла на вулиці Курбаса, який працюватиме на деревині. Відповідно, відбудеться заміна природного газу іншим видом палива.

 

Від редакції

Як реально тернополяни можуть зекономити на оплаті компослуг, окрім встановлення лічильників?

Сергій Оляніцький

Якщо встановити у всьому помешкання ернергозберігаючі лампи, то економія виходить досить суттєвою. Витрати на освітлення зменшаться на 75%. Якщо відсунути холодильник від батарей, то він споживатиме електроенергії на 30% менше.

Людмила Кібук

Щоб краще зберігалося тепло у квартирах, потрібно подбати про те, щоб не було протягів. На зиму варто утеплювати вікна, можна подбати і про утеплення фасадів.

 

Тернополяни

Якщо людина має борг за надані послуги, вона сплачує за них за старими тарифами?

Людмила Кібук

Боржник сплачує за тими періодами, у які відбувалася зміна цін. Тобто якщо протягом року вартість змінювалася тричі, то й заборгованість нараховується щодо кожного періоду окремо.

Володимир Онишків

Із серпня подорожчає опалення. Також змінився механізм нарахування оплати. До 1 серпня споживачам нараховуватимуть 1,30 грн за кв. м опалювальної площі протягом року та 4,89 грн - упродовж опалювального періоду. З наступного місця тернополяни сплачуватимуть 8,12 грн за 1 кв. м тільки протягом опалювального періоду.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • keht

    Людмила Кібук. - Та незважаючи на це, у нас ціни для населення, порівняно з нашими європейськими сусідами і навіть Росією, - найнижчі.



    Згідно з даними Європейського інституту статистики Eurostat, в 2011 році більше всього отримували британці - 3118 євро в місяць. На такому ж високому рівні була середня заробітна плата в Нідерландах - трохи більше трьох тисяч євро. Третє місце займала Німеччина: там цей показник дорівнював 2980 євро.



    Трохи нижче, але такою ж високою була середня зарплата в країнах Північної Європи: данці отримували 2947 євро, бельгійці 2784 євро. Жителі Австрії в середньому заробляли 2746 євро, Ірландії - 2639 євро, Швеції - 2576 євро та Франції - 2462 євро.



    У країнах Південної Європи - в Італії, Іспанії, Греції та Португалії - середня заробітна плата була нижче середньоєвропейського показника і перебувала в проміжку від 2161 євро до 2344 євро. Менше двох тисяч євро заробляли жителі Португалії (1712 євро), Польщі (1320 євро), Угорщині (1213 євро), Румунії і Болгарії - менше тисячі євро в обох країнах.





    в Іспанії. Там розрахунки здійснюються раз на квартал, одразу за три місяці. Кубометр води коштує 0,16 євро, електроенергія – 0,08 євро за кіловат-годину, але при цьому існує абонентська плата за користування електромережею: 0,54 євро на місяць. (До речі, за воду теж діє абонплата: 6,79 євро на місяць, плюсується до показань лічильника). Газ лише у балонах, але коштує він до 50 євро на рік.



    Ісландцям комунальні послуги обходяться приблизно у 170 євро на місяць, причому там кожен будинок має власний житловий фонд, у який здають по 80 євро щомісяця, а розпоряджається ним обраний голова фонду, погоджуючи всі витрати з мешканцями.



    Вважаються дорогими комунальні послуги в Італії. Водопостачання вартує 190 євро на рік (абонентська плата), 103 євро італійці платять за вивіз сміття, 115 євро – за електрику, незалежно від того, живе він у помешканні чи ні. Тут не прижилися так звані «управляючі» компанії, тому сплатити за комунальні послуги можна навіть в агенції з нерухомості.





    А тепер порівняйте наші зарплати......

    kifiiu reply keht

    А з чого ви взяли, що газ в Испанії лише в балонах? І звідки ціна 50 євро на рік? Існує газопостачання як природнього так і балонного газу. Балон на сьогоднішній день вартує 17,50 євро. Вистачає у середньому на 2,5 тиждні при користуванні плитою та для гарячої води на 4 чоловік. Природній обійдеться в середньому 50 євро на місяць
  • рома

    Ціни треба було поступово піднімати, тоді було б легше, ніж зараз

    Маховик правди reply рома

    Та не ціни тут головне ,а головне тут ,що ще 20 років назад треба було чекати ,що росія встромить ніж в спину Україні і до цього треба було готуватися, і думати як все російське замінити на аналогічне українське чи європейське , а зараз ми сраку чухаємо коли вкусило в одне місце .

    Саша reply рома

    тарифи на воду, газ і електрику піднімаються на рівні Кабміну.
  • Тернополянин

    Це все печально, але не треба забувати, що так не могло тривати довічно. Тарифи на комунальні послуги в нас зараз навіть нижчі ніж в Росії, попри те що в них газ. В нас багато людей, отримуючи субсидії (не пишу геть про всіх!) не має анінайменшого бажання робити щось для зменшення витрат. Так далі бути не може. Щось треба робити для більшого стимулювання встановлення індивідуального опалення. Бувають наприклад ситуації, коли 90% жильців на стояку - за і готові розширити за свій кошт трубу, а решта - категорично проти. І справа з місця не рухається. Так не повинно бути!

    111 reply Тернополянин

    Хочу Вам нагадати, що індивідуальне опалення  в багатоквартирному будинку це виключно газ, Російський. Стимулювати І.О. - збагачувати ворога. Ви за це?
  • Summer

    МВФ висунув Україні умови для надання чергового траншу кредиту. Серед них: встановлення гнучкого валютного курсу (у січні 2014 Україна цю умову виконала), підвищення цін на газ для населення.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up