Партнер рубрики Події

У Тернополі виготовили єдиний в Україні макет центральної частини міста

У Тернополі виготовили єдиний в Україні макет центральної частини міста

Макет центральної частини Тернополя початку ХХ ст, який виготовили з бронзи почали встановлювати у середу, 27 квітня. Урочисте відкриття відбудеться на Пасху, 1 травня, о 8.30 біля Архикатедрального собору.

- Близько року над проектом "Макет центральної частини міста Тернополя початку ХХ століття” працює команда більше як з 20 людей, - розповідає краєзнавець, консультант проекту Тарас Циклиняк. - В Європі таких макетів доволі багато, а в Україні це перший. Це гранітна глиба вагою близько 3200 кг, на яку встановлять макет старого міста з бронзи. Автором об’єктів на макеті є Володимир Кріса.

Previous Next

За основу для макету розробники взяли план міста 1938 року, каже Тарас. Також під час створення макету команді дуже допомогла аерозйомка 1917 року, яку Тарас знайшов на німецькому eBay .

Відео дня

- Межі макету - це Старий Замок, Надставна церква, синагога на вул. Паращука, Філармонія, Вокзал, вниз по вул. Хмельницького, по Крушельницькій і назад до Старого замку, - розповідає чоловік. - ми вклали в цей проект душу, всі свої знання, вміння та матеріали. Тому дуже тішимось, що нарешті нам вдалось його встановити.

Вирішили зробити макет саме центральної міста, оскільки Центр це найцінніше, що є у будь-якому місті, вважає голова оргкомітету Вадим Перець.

- Будь-що цінне, що є у будь-якому місті - це центральна частина, або старе місто, як ще називають, - каже Вадим. - А чому того періоду? Бо саме тоді Тернопіль зазнав розквіту, а після другої світової він був зруйнований.

Про вартість єдиного в Україні такого макету наразі мовчать. Але відеоспостереження за макетом уже встановили.

- Не знаю, яка вартість цього макету, - каже Вадим Перець. - Щодо безпеки, то ми уже подбали про це. Зараз почали ввести відеоспостереження, яке контролюватиме поліція.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анонім

    Розквіту Тернопіль зазнав після Великої Вітчизняної. А коли Україна стала "незалежною", Центр Тернополя планомірно знищують і спотворюють.

    Анонім reply Анонім

    шо мелеш, убогий? якого на фіг розквіту? де парафіяльний костел? де костел ієзуїтів? де відбудована синагога? де арка при вході до парку Шевченка? Де Старий парк? подивися на совковий галімий вокзал. це розквіт??? та ніде такого позориська нема, як в Тернополі. Подякуй Жукову, шо розбомбив. Розквіту...

    І не було ніякої Великої Вітчизняної, була Друга світова!

    Piter Savka reply Анонім

    Була Велика ОттЄчествінна, на якій наші діди воювали шоб нас як  народ не винищили !!!  А друга світова то для американців, бо вона їх ніяким чином не торкнулась, ще й навпаки, вони на ній заробили. Заробили і перед війною, коли продавали Гітлеру, і під час коли "помагали" нам, при чому за не дуже малі гроші коли люди які сиділи в лагерях вмерали на золотих копальнях, в томі числі і наші. Тому для кого друга світова, а для кого Велика Вітчизняна !!!

    Анонім reply Piter Savka

    І коли по вашому США продавли нацистам зброю, і коли по вашому розпочалася велика вітчизняна війна.

    Piter Savka reply Анонім

    По моєму ???  Історію прочитайте. І зброю вони не продавали, вони продавали ресурси, а Гітлер за допомогою тих ресурсів разощував свій воєнний потенціал.

    Анонім reply Анонім

    Була - Велика Вітчизняна.

    P.S. А ти, зеленко, краще спостерігай за тим, як руйнують твоє місто у наш час. Ти ще пожалкуй, що не збереглася печера, де сиділи біля вогнища твої пращури.
  • Петрик П'яточкін

    Якщо він буде без накриття, то його потрібно буде регулярно чистити. А так задум пречудовий.

    Piter Savka reply Петрик П'яточкін

    Без накриття то наше тернопільське бидло його поломе. Але може дітько не буде сі того чапіти біля церкви.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up