Партнер рубрики Події

Трансформаторні війни або "а нас хтось питав?"

  • Yana Kumpanenko
Трансформаторні війни або "а нас хтось питав?"
Люди для інстанції, чи інстанція для людей?

Якщо ви проїжджали трасу повз Гаї Шевченківські, то споглядали сільськогосподарські поля вздовж неї, завжди засіяні та доглянуті. Але тепер, от дивина, частина з них забрана на будівництво котеджів. Якщо почитати земельний кодекс, то земельним законодавством закріплено важливий принцип про те, що землі сільськогосподарського призначення надаються перш за все для сільськогосподарських цілей. Тобто шляхтинецька сільська рада погодилася віддати ці землі на котеджі, прибуток напевно кращий від пшениці і всякої пашниці. Щоб розпочати будівництво, потрібно провести електромережу. Якщо логічно подумати, на 80 котеджів потрібно поставити окремий трансформатор і використовувати його як хочеш. Але ми ж живемо в особливій країні, тут краще підключитися до існуючого, який ледве покриває потреби жителів, трансформатора села Гаї Шевченківські, який знаходиться через дорогу. Стоп! А чому шляхтинецьке будівництво паразитує на чужому селі? Містика! Жителі Гаїв завжди скаржилися на перебої зі світлом, що як тільки гроза починається десь у Львові, то в них зразу ж вимикається світло. Збирали гроші самі на його ремонт, заміну. Тобто, вони добре розуміють, що осінь-зима вже скоро і "електричні паразити" їм потрібні як зайцю стоп-сигнал. Замість того, щоб доцільно ознайомитися з технічними особливостями трансформатора, споживачів, які до нього підключені, РЕС просто нахабно почав підключення до нього без відома жителів. Мовляв- це не ваша електроенергія, вашого дозволу ніхто питати не буде. Відколи державні інстанції стоять вище громадян? Хто дав їм таке право?Звісно, що це обурило громаду, вивело їх на протест. Вимога була одна- припинити роботи допоки не буде представлений технічний аналіз, який підтвердить спроможність трансформатора покрити потреби і споживачів і будівництва. Таке нігілістичне ставлення до людей просто вражає. Хіба не краще було б поставити новий, більш потужний трансформатор, тоді можна підключитися. Але ні, РЕС так не вважає, не в їх інтересах добробут власних платників. Роботи щодо підключення завдяки супротиву громади було зупинено, але чи надовго...Чи виконають їхні вимоги? Час покаже. Але таке хаотичне будівництво, не зважаючи на вигідність його певним людям, таке зневажливе ставлення до простих людей та їхнього майна мають бути викоріненні, бо на цьому хорошого майбутнього не побудуєш.

З повагою, Яна Кумпаненко


Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анонім

    Знаю Ореста особисто і про його порядність можу сміло гарантувати! Що стосується самої ситуації - то направду, попередній коментар Олега дуже влучний і не потрібно робити з мухи слона... 10кВт які необхідні - це реально максимум 4 електрочайники!!!

    хххх reply Анонім

    в Гаях Шевченківських вже є будова одного "Свистуна" теж проблемна по питаннях комунікацій, теж на сг землях  будовано...Великі рішали все нарішали , поставили 5 цегол і залишили людей з голими дупами.  Тут питання треба ставити так - хайхто хоче і що хоче будує, оновляє, вкладає, але моя порада - котеджі в тих місцях купувати лише з документами та комунікаціями- ГОТОВІ.

    Олег reply хххх

    Звичайно, як то кажуть в приказці: Скупий платить двічі. Знаю приклад однієї людини. Він відкривав свою стоматологію. В нього була можливість купити приміщення для клініки в Лила (Тернопільбуд) за 1100 $ за кв.м. або в Щепановського за 800 $ кв.м. Звичайно вибрав дешевше. Йому повезло більше бо Щепановський хоч збудував його приміщення бо іншим людям і того не зробив. Але дозволів там ніяких не було і щоб узаконити це приміщення йому вийшла та сама сума по 1100$ за кв.м., але ще витратив купу часу і нервів щоб узаконити.
  • Олег

    Я не є на жодній з сторін конфлікту, і не є працівником РЕСу але я мав колись досвід написання заяви на видачу технічних умов на збільшення електричної потужності і повірте ніхто вам у РЕСі не надасть дозвіл на потужність більше ніж може витримати обладнання. І тут не допомагає ні гроші ні знайомства. Якщо потрібно більше вам одразу запропонують будувати трансформаторну підстанцію і тягнути кабеля. Обленерго вже давно приватизоване і вони не дозволять перевантажувати своє обладнання бо в разі виходу з ладу їм самим треба буде встановлювати нове. Їм набагато краще взамін хабару продати нове обладнання і встановити його за кошти замовника.
  • Анонім

    Ну як завжди: наші щирі українці, прикриваючись модним популістським терміном - громада, борються з життєвою несправедливістю, яка оминає їх кишені...
  • Svistun Orest

    Добрий день, точніше вечір!

    Представлюсь - власник даного будівництва.

    Не хочеться когось паплюжити, чи оправдовуватись, але хочеться роз’яснити ситуацію і задати питання – а який інтерес переслідує пані ЯНА, а повинен РЕС питати, як підключати і кого до своїх мереж.???

    Коротко :

    1 Питання землі – ЖАБА давить??? надали, подарували питання не її компетенції, і якщо в неї є таке велике бажання, вона як громадянин може звернутись в компетентні органи, для роз’яснення – але ми всі кричати і висвітлювати картину, м’яко кажучи через свою призму мастаки, а ще коли присутня матеріальна зацікавленість!

    2. Люди встали, навіть не розібравшись в ситуації – цікавий випадок юрист, розказує головному інженеру РЕСу, а як, головне, яким чином повинні проектуватись електричні мережі, на пряме питання чи він в даному питанні компетентний – пряма відповідь «я знаю!!!»  - почали забороняти підключення до існуючого трансформатора – мотивуючи – це тим, що не витримує трансформатор, трансформатор витримує, не витримують кабелі, вони ж проектувались ще за радянських часів і споживання електрики в ті часи були зовсім іншими, а в даний час більшість людей споживає далеко не 3 кВт, і на питання начальника по енергозбуті чи вони мають на це право – пряма відповідь «але ми ж платимо!!!!» А яким чином і головне за чий рахунок повинні модернізуватись лінії електропередач – це людей не цікавить!

    3. Чомусь пані ЯНА не згадала, що дане підключення є ТИМЧАСОВЕ, і надано лише до 10 кВт потужності для підключення тимчасових будівельних механізмів – питання чому не згадала, оскільки документи були НАДАНІ громаді????

    4. Аналогічно - добродійка Яна не згадала, що РЕС зобов’язав мене прокласти нову лінію, аж 7 км і поставити нові трансформатори на дане будівництво, і повірте забив в цю лінію нові трансформатори для розгрузки вже існуючих, навіть сьогодні прозвучало – підключення від цієї лінії майбутньої школи, тільки чомусь люди вимагають від мене гарантії, а я зобов’язаний щось даній громаді??? А можливо щось винен??? За підключення в 10кВт? (питання не в трансформаторі, а питання в простій людські ЖАБІ, більшість людей ділить і множить мої прибутки, ще й звинувачуючи мене, що  в них люди повмирали, поки вони побудували свої будинки, тяжкою працею – а я в цьму винен,чи їм чимось зобовязаний????).

    Чи хочуть люди слухати, чи просто прикриваючись майданом (мене навіть порівняли з Януковичем!!!!) переслідують свої шкурні інтереси – до речі, які були озвучені поміняти їм даний трансформатор на новий!!!! Питання, а я повинен за 10 кВт тимчасівки, міняти ще й 250 кВт трансформатор??? І чи повинна громада, не розбираючись, головне не вислухавши протилежну сторону, робити стихійні мітинги? А також  вказувати РЕСу як і кого вони можуть підключати, до мереж РЕСу – наголошую даний трансформатор, як і вся лінія стоїть на балансі і належить РЕСу, повірте я також не в захваті від роботи державних монополістів і аргумент типу «ми його ремонтували» - не аргумент, в моїх інтересах, щоб даний трансформатор, як і вся лінія працювала справно!

    Я ні в якому разі не захищаю РЕС, сам терплю і погодився провести нову лінію – вибору не існувало  - але питання до пані Яни навіщо висвітлювати однобоко події??? Не вийде СЕНСАЦІЇ, чи все ж таки ЖАБА??? А може шкурний інтерес???

    З повагою, Орест Свистун.

    Анонім reply Svistun Orest

    Що значить 10 кВт?  

    -5 електрочайників, чи 10 перфораторів, чи 3 зварки інвертори, чи.....?  

    Кого ви дурите? Скільки запросив за цю послугу гол. інженер-хабарник Кіндель.?

    Олег reply Анонім

    Повірте якщо РЕС написав в технічних умовах 10 квт то більше там не дуже витисниш, посталять обмежувач або автомати запломбують і на тім кінець. А 10 квт я так розумію це на початок щоб розпочати будівництво а потім він поставить новий транформатор і нову лінію. Для прикладу Лило будував будинки вздовж вулиці Коновальця. То як починав будувати то він також для будівництва першого будинку використовував існуючий транформатор і тягнув лінію від нього а потім по середині вулиці був збудований новий трансформатор і зараз всі новобудови підключні до нього. Люди не будьте такими жлобами. Якось я ставив плитку на цвинтарі в селі, хотів підключитись до електромережі найблищих будинків щоб різати плитку, то ніхто не дозволив, мусів шукати по селі старшого брата з церкви щоб підключитись до церкви. І це все було причому на гробі моїх діда з бабою. Сам плитки ставити не вмію і наймав майстра, якщо хтось подумав що цим заробляю. Це було для мене велике відкриття, ось такий ми народ а ще нарікаємо що погано живемо. Живемо за принципом аби в нас було добре а в сусіда хоч пожар хоч корова здохне то нам на радість. Аби я мав а ближній най з голоду здихає. Ось саме ця позиція і робить нас такими бідними і така ситуація в нас в державі. Не корупція в цьому головна причина.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль Від читача 15:12 На Тернопільщині є робота для більш як півтори сотні працівників медичного напрямку 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up