У суді слухають справу Олександра Башти, який побив поліцейську (оновлено)

У суді слухають справу Олександра Башти, який побив поліцейську (оновлено)
Розпочалось судове слухання у справі Олександра Башти, який побив поліцейських
  • Підготовче засідання в обвинуваченні Башти у побитті поліцейської розпочалося близько 10.00 18 квітня у міськрайонному суді. Олександр Башта вимагає вибачень від поліцейських і називає докази сфальсифікованими. 
  • Поліцейські розраховують на адекватний вирок для кривдника і кажуть, що зібрані матеріали - правдиві. І що їх достатньо, аби довести вину нападника. 

Розгляд справи щодо побиття Олександром Баштою поліцейської розпочнуть 24 квітня. Сьогодні, 18 квітня, у суді відбулось підготовче засідання. 

Нагадаємо, 21 листопада о 16:50 на вулиці Замковій водій автомобіля Daewoo Lanos припаркував власне авто з порушенням правил дорожнього руху. Як стало відомо, викликав правоохоронців депутат Тернопільської обласної ради Олександр Башта. Проте до приїзду поліції, порушник покинув місце зупинки, а заявник безпідставно почав поводити себе агресивно та неадекватно.

Відео дня



Як розповідав раніше командир роти патрульної поліції №4 Юрій Гоїк, чоловік на інвалідному візку не реагував на зауваження людей у формі, а потім напав на поліцейських. Зірвав жетон та вихопив рацію. Патрульні намагалися заспокоїти дебошира. Чоловік пообіцяв вести себе адекватно. Проте, коли патрульні пустили його руки, він схопив дівчину-поліцейську за волосся, а після цього впав з інвалідного візка, потягнувши її за собою та пошкодивши мобільний телефон інспектора. 



Поліцейські за меддопомогою звернулися до лікарні. У патрульного закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, забій нижньої щелепи. У дівчини-поліцейського закрита черепно-мозкова травма, забій м'яких тканин волосистих частин голови та струс. Депутат відмовився давати будь-які свідчення, але при цьому не повернув відібраний у жінки-правоохоронця нагрудний знак.

На судовому засіданні був присутній і Олександр Башта і скривджена поліцейська та її колеги. Послухати засідання прийшли близько 40 людей, в тому числі й група підтримки депутата Башти та його побратим Олег Сиротюк.  

Вимагає вибачень… від поліцейських

  • Той момент, коли я справді хотів вибачитись, був налаштований на порядність і чесність, - каже депутат-свободівець Олександр Башта. – Коли я побачив, як фальшується сама справа, як замовчуються одні факти і перекручуються інші, бажання вибачатись пропало.

Тепер Олександр Башта хоче вибачень… перед ним. Каже, що за провокацію з боку поліцейських. І те, що бризнули йому в обличчя з газового балончика.

  • Поліцейські, знаючи мене як людину небайдужу і емоційну, створили таку провокацію, - каже Олександр Башта. – Я пробував людям пояснити: як тобі плюнули в лице, а ти даєш здачі – потім показують, як ти даєш здачі, але як плюнули в лице ніхто не показує.

Всі звинувачення, як переконаний п. Башта, базуються на відео і свідченнях трьох поліцейських. І вони апріорі не можуть бути об’єктивними, бо захищають честь свого мундира.

  • Коли я ознайомився з матеріалами справи, яку сфабрикували поліцейські, тільки одне може припинити це все – офіційне вибачення переді мною поліцейських, які спровокували мою дію, а потім з себе виставляють жертв.

Відео не монтували. Газ не розбризкувала

Поліцейські у залі судового засідання були менш говіркими. Апелювали фактами та намагались опустити емоції й гучні слова.

  • Відео згодом було викладене повністю, монтувати його не було сенсу, - каже інспектор роти №4 управління патрульної поліції в області Юлія Карпенко, яка потерпіла від рук депутата. – Щодо газу… Було проведене службове розслідування. І зважені наші балончики з газом. Висновок: мій балончик не застосовувався ще ні до кого.

Після інциденту, каже Юлія, з кривдником не зустрічались і не спілкувались. Спроб з боку п. Башти бодай вибачитись – теж не було.

  • Дану подію бачили всі (завдяки відео – прим. авт.), - каже Юлія Карпенко. – і бачили, як одразу був агресивно налаштований цей чоловік.

Коментар

Олександр ЛИЗУН, командир батальйону управління патрульної поліції в області:

- Закиди, що справа сфальсифікована… Всі бачили відео, воно було в загальному доступі. Спочатку воно фрагментовано було викладене в мережу. Згодом – повну версію. Тому на рахунок фальсифікацій питання можна знімати. Ця справа з перших днів набула серйозного суспільного резонансу. Тепер залишається розгляд в судовому порядку. А суспільство свою оцінку вже висловило. В т.ч. і в коментарях під відео.   

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Петро Білецький

    Я дивуюсь як він там нікого в суді не побив
  • Ната Лия

    Не знаю нічого про Башту,лише бачила його,як він самостійно приводив у порядок насадження у центрі міста,Не обожнюю наших патрульних,які не є поліцейськіми,після трьомісячних курсів.Непрофесійні діі малопідготовлених людей,можуть спровокувати на агресію,тим більше,таку не байдужу людину.Показам"патрултних"не довіряю ,можуть і обманювати,щоб приховати своі неправильні діі.А нашим судам...так взагалі дрвіри немає....
  • Сергій

    Кожен, може впасти "в нерви" у міру своєї адекватності, але це вже повинні визначати медики. Думаю після отримання результатів медкомісіх все стане на свої місця і справа буде закрита. Чесно кажучи така поведінка не личить ні депутату, ні чоловікові.
  • Anonymous

    "...був налаштований на порядність і чесність, - каже депутат-свободівець...".

    Все, депутат-свободівець - тим все сказано. Свободівець значить бик.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:02 Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю photo_camera 21:01 На війні загинув захисник з Почаївської громади Віталій Сімора, якого вважали зниклим безвісти photo_camera 20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up