У тернопільських школах немає підручників для 6-го класу

У тернопільських школах немає підручників для 6-го класу
Під час чату-дискусії гості програми обговорили питання забезпечення книгами учнів школи. Управлінці пояснили, що батьки не зобов’язані купувати підручники
Освітянське питання: про те, чого бракує учнів у школах, чим вони забезпечені та що їм конче потрібно, обговорили під час прямої трансляції чату-дискусії, який відбувся у четвер, 11 вересня.

Протягом програми відповіли майже на два десятки питань, які поставили відвідувачі нашого сайту http://te.20minut.ua.  Тернополян найбільше цікавило, чому відсутність навчальної літератури в школах вчителі та адміністрація перекладають на плечі батьків. Що робити тим сім’ям, котрі не мають змоги купувати книгу в примусовому порядку? Та як, зрештою, добре опанувати той чи інший предмет, якщо немає підручників, які б відповідали програмі?

Найбільш болючим, схоже, є питання забезпечення навчальною літературою для шестикласників.

- Минулого року запровадили новий механізм роботи, і для шостого класу в нас підручників не те, що не вистачає, їх просто немає, - каже заступник начальника управління освіти Раїса Сауляк. – Тут цікавий підхід ще й самого Міністерства. Адже в продажу підручники для шостого класу є, але централізовано в школи вони не поступали.

Відео дня

Дану проблему намагаються вирішити спільними зусиллями, наголошує посадовець. Приміром, учителі та учні шукають електронні варіанти книг, конспектують, частину матеріалів беруть з тих підручників, які є в наявності.

Пані Сауляк наголошує, мовляв, батьки часто скаржаться, що їх змушують купувати книги.

- Для навчання підходять ті підручники, які мають гриф Міністерства освіти і науки України, - пояснює вона. – Найчастіше бракує підручників з іноземної мови. Тому педагоги рекомендують купувати ті чи інші посібники.

Тим не менш, Раїса Сауляк акцентувала, що питання купувати чи не купувати – добровільне право кожного з батьків.

У школі-ліцею №6 ім. Яремчука підручники, зокрема, з англійської мови передаються з покоління в покоління – від одного класу до іншого, розповідає директор закладу Олександр Остапчук.

- Для тих, хто не має змоги самостійно купити підручники, якраз і стають в нагоді ці «подарунки» від попередників, хтось купує на одного-двох чоловік, - зауважує він.

Гостями програми були:

  1. Заступник начальника управління освіти і науки міської ради Раїса САУЛЯК.
  2. Директор школи-ліцею №6 ім. Назарія Яремчука  Олександр ОСТАПЧУК.
  3. Голова батьківського комітету загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №11 Ігор ЮЗВІН.
  4. Учениця 11-го класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №11Зоряна ЮЗВІН.

 

Найцікавіші обговорення із сайту https://te.20minut.ua/ 10414265:

 

Батьки

Чи нормальним вважається, коли 35 дітей у 5 класі? Чи є якісь певні норми?

Раїса Сауляк

Згідно із положеннями про загальну середню освіту, передбачена наповнюваність класу -до 30 учнів. Недостатня кількість учнів у класі пов’язана зазвичай із місцем розташування навчального закладу, специфікою його роботи (приміром, спеціальний навчальний заклад, де набирають учнів за конкурсною основою тощо). Переповнення в основному спостерігається у середніх навчальних закладів, розташованих у центрі міста. Мікрорайон сталий, школи мають профіль поглибленого вивчення певних дисциплін. Відповідно, батьки мають бажання віддавати дітей на навчання саме в такі заклади освіти.

Олександр Остапчук

Найбільша кількість учнів у нашій школі – 34-36. Це в перших класах. Така ситуації пов’язана з великим цьогорічним набором первачків та батьківським вибором першої вчительки.

Зоряна Юзвін

У моєму класі вчиться 37 учнів. Нас справді багато. Рідко, коли ходять усі – хтось хворіє, хтось відсутній через інші серйозні обставини. Але все ж ми живемо однією дружною родиною.Засвоювати навчальний матеріал при такій кількості учнів нескладно. Навіть на останніх партах усіх все добре чути і видно. Хто хоче вчитися, той буде.

 

Тетяна

Чи правда, що призначений уже новий начальник управління освіти? Хто він? І куди піде Похиляк?

Раїса Сауляк

Питання кадрових змін – прерогатива міського голови. Перед чатом я говорила з Ольгою Похиляк. Вона нічого не повідомила з цього приводу. Призначені оперативні наради. Часто це лише чутки від доброзичливих і не дуже людей, але я звикла говорити мовою законів і тих фактів, про які твердо знаю. Тому з упевненістю можу сказати, що ніяких документів чи розпоряджень щодо призначення нового начальника управління освіти ми не отримували.

Тетяна

Чи є в школах матеріали для шульги - спеціальні ручки, зошити? І чи підлаштовуються вчителі під таких дітей?

Олександр Остапчук

Ні методичних матеріалів, ні наукових розробок для шульги ми не маємо. Мова йде лише про те, що ні в якому разі не можна перевчати дітей на праву руку. Такі учні мають свої природні здібності щодо вивчення певних предметів. Специфіка роботи півкуль головного мозку в них інша, але це не означає, що рівень розумового розвитку буде нижчим. Ба, навіть навпаки.

Ігор Юзвін

Один із моїх учнів не тільки гарно писав лівою рукою, а ще й чудово малював. Каліграфія – ідеальна.

 

Читач

Питання про методистів.  Учням і вчителям потрібен спокій, а не якісь безглузді перевірки!!!

 Раїса Сауляк

З часу, коли в нас був план п’ятирічок, змінився підхід до управління галуззю освіти. Але одне залишається незмінним – порядок має бути як у плануванні, так і виконанні певних завдань. Кожна ділянка роботи повинна мати кінцевий результат. Сьогодні «перевірка» вже не така, якою була раніше. Мета перевірок нині – покращити умови, які наразі є в навчальних закладів. Я сама неодноразово переживала перевірки, і хочу зазначити, що вони все ж таки систематизують роботу, стимулюють до самовдосконалення.

Олександр Остапчук

Ще не було звільнено жодного вчителя чи директора впродовж останніх років після перевірок. У нас просто такий менталітет: якщо перевірка, то будуть шукати, до чого «вчепитися».

Ігор Юзвін

Щоб менше виникало таких питань, не потрібно у процесі перевірки робити суворий акцент тільки на недоліках. Можна тихенько сказати, що не так, і, можливо, порадити якось вирішити це питання.

Читач

Учням бракує технічних засобів навчання та небайдужих вчителів.

Зоряна Юзвін

Мені з цим пощастило. У нашій школі гарні вчителі, які завжди готові щось порадити та допомогти. Особисто я не зустрічала байдужих педагогів.

Олександр Остапчук

Справді, у школі бракує технічних засобів навчання. Але не просто кількості комп’ютерів чи іншої техніки, а методики, як втілювати сучасні технології в навчальний процес. Наші учні мають проводити якісь цікаві експерименти, використовуючи ті ж самі комп’ютери. А просто сидіння за монітором нічого не дає. Потрібні спеціальні лабораторії, щоб були добре облаштовані, приміром, кабінети фізики та хімії. Тоді, відповідно, буде вищий рівень обізнаності школярів.

Раїса Сауляк

Коли я навчалася в школі, серед технічних засобів були хіба що крейда і вказівка вчителя. Але попри те я знала, як скласти і розібрати мікроскоп, як правильно працювати із кислотою тощо. Нині бракує такого підручного матеріалу. Те, що ми дивимося на них в Інтернеті, не дає нам повного уявлення про суть таких речей.

Технічні засоби навчання – крок уперед. Вони однозначно повинні бути в школах, але потрібно, щоб учні вчилися з ними працювати. Багато навчальних закладів міста оновлюють парк технічних засобів, і це дуже позитивна тенденція. Проблема  - у технічному забезпеченні кабінетів природничих дисциплін. Такі матеріали є дуже дорогими. Крім того, вони повинні відповідати вимогам програми, яка щороку міняється, рівню розвитку наших випускників, естетичному смаку.

 

Читач

Чи мало і чи має місце примусовий збір коштів на АТО? Якщо так, хто примушує? Чи опираєтесь?

Олександр Остапчук

Такого не може бути. Ніхто нікого не зобов’язує – ні міська рада, ні управління освіти. Хай не придумують. У такі моменти, як на мене, просто потрібно промовчати і допомогти, хто чим може.

Ігор Юзвін

Ми таких скарг від батьків не отримували. Це не примусово.

 

Читач

Прем'єр-міністр України А.П.Яценюк каже"Ніяких перевірок, бо нема коштів, і не потрібно нервувати людей,  і так живемо в часи війни", а методист зі світової літератури каже вчителям вже в серпні "готуйтесь до комплексної перевірки" - до речі, третій рік поспіль. Методистам прем'єр не указ?

Раїса Сауляк

Основним видом інспектування навчального закладу є його атестація. Вона здійснюється один раз на десять років. Міські управління освіти і комунальні заклади, які йому підпорядковуються, також підпадають під різні види перевірок, які проводять не рідше, як один раз на п’ять років. Тому в цій перевірці нічого несподіваного немає. Відповідальний за її проведення – Департамент освіти і науки облдержадміністрації. Відбудеться вона орієнтовно в жовтні-листопаді. Якщо відповідально та сумлінно працювати – боятися нічого!

 

Читач

 Чи дозволяє дирекція контролювати, на що йдуть зібрані учнями кошти?

Ігор Юзвін

Це – обов’язкова умова. Батьківський комітет вирішує, на що витрачати зібрані гроші. Кожен із батьків може прийти й подивитися, на що витрачені їхні кошти.

Читач

Навіщо така структура, як ІМЦО і методисти в ній, якщо більшість з них страшенно некваліфіковані? Чому, замість того, щоб самим проводити методичні навчання, горе-методисти просто звалюють їх на голову школам і вчителям? Ще й стіл потім власним коштом організовуй((( Для чого ця дармоїдська контора?

Раїса Сауляк

Дуже прикро, що склалася саме така думка про методистів. Але я думаю, що це – суб’єктивне враження. Методичний центр – структура, яка повинна існувати. Адже щороку є певні нововведення стосовно того, як правильно працювати. І за організацію навчання мусить хтось відповідати. На методичну службу також лягає організація дозвілля, навчально-виховних заходів школярів тощо. У ході наших перевірок не було встановлено жодного факту невідповідності фаху чи кваліфікації когось із методистів. Якщо є така інформація, прошу звертатися до нас в управління.

 

Громадяночка

Організоване харчування безплатне для кого? Чи стосується це дітей зі Сходу?

Раїса Сауляк

У нас обов’язково безкоштовно харчуються діти перших-четвертих класів., незалежно від соціального статусу. А от з 5-го по 11-ий клас – тільки ті учні, які є в переліку пільгових категорій, визначених законодавством.

Що стосується дітей-сиріт, якщо вони мають підтверджуючі документи про певні пільги, тоді вони харчуються безкоштовно. Статус біженця не є приводом для звільнення оплати за харчування. Однак діти, які приїхали, часто не мають ніяких документів. Їх батьки не мають постійного місця проживання, винаймають квартиру, тому, власне, ми просимо підприємців забезпечити харчування для таких малюків. І ці діти звільняються від сплати за харчування у школі. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up