У Тернополі представили законопроект про легалізацію добровольців

У Тернополі представили законопроект про легалізацію добровольців
Про основні тези документу та його особливості розповіли під час прес-конференції, яка відбулась у четвер, 11 червня.

Згідно проекту планується введення трьох типів добровольців  – дійсний доброволець , яким може бути громадянин України, що досяг 18 років. Звання почесного добровольця можуть отримати іноземці або особи без громадянства, а юним добровольцем може стати громадянин України, який досяг 14 років.

- Нам потрібно виховувати військово-патріотичний дух ще з 14 років, - каже речник ДУК "Правий сектор" Андрій "Богема" Шараскін. - Щоб вже у 18 при потребі вони могли піти у лави добровольців і розуміли за що  і чому вони повинні воювати.

Окрім того у законопроекті зазначається, що Добровольчий український корпус може залучатися до забезпечення охорони громадського порядку; забезпечення державної безпеки, у тому числі боротьби з тероризмом; забезпечення охорони державного кордону України; до охорони найбільш важливих державних об’єктів; заходів із запобігання, припинення, подолання наслідків пожеж, стихійних лих, інших надзвичайних обставин.

Відео дня

Фінансувати ДУК пропонується за рахунок державного та місцевих бюджетів; членських внесків; коштів, отриманих від виконання договорів; пожертвувань, благодійної допомоги, іншої безповоротної фінансової допомоги; інших коштів, отриманих законним способом.

- У даному законі прописано, що командир ДУК представлятиме міністру оборони документи щодо фінансових потреб, - пояснює юрист. - Тобто все працюватиме за законом. Також буде вестись звітність про надходження коштів та витрати, що є безперечним плюсом для наших волонтерів. 

У законі передбачено під час воєнних дій створення бойових батальйонів ДУК, які підпорядковуватимуться Генштабу Збройних сил України. Окрім того, як зазначив юрист під час представлення проекту, за даним законом добровольці не виконуватимуть злочинні накази. Наприклад, такі як складення зброї та здання території.

 - Загалом виконувати злочинні накази не повинен ніхто і щодо того, який наказ злочинний, а який ні - теж є певні нюанси, поснює Андрій Шараскін. - Тому, що від наказу залежить, що буде у кінці. Чи переможемо и, чи вороги. Але щодо здання своїх території - це у будь-якому випадку злочинний наказ. 

 За словами Андрія Шараскіна, "Правий сектор" не хоче узурпувати силові структури чи замінити їх, а прагне бути допоміжною структурою і на законодавчому рівні легалізувати свою діяльність, яка вже й так ведеться для захисту української державності.

Також, лідер обласного "Правого сектору" Василь Лабайчук зазначив, що бійці, які повертаються на ротацію з зони АТО, можуть бути наставниками для молоді.

- Ці люди побачили і пережили дуже багато і це назавжди залишиться у їхній пам'яті, - каже Василь. - Коли вони повертаються додому, то зазвичай вдаються або до алкоголю, або до певних злочинів. Як би це не звучало, але це так. Вони приїжджають сюди і не мають чим зайнятись, роботи немає, вони не знають куди податись. Тому вони можуть займатись військово-патріотичним вихованням юних добровольців. 

Ознайомитись із проектом закону "Про Добровольчий Український Корпус" можна тут. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up