Василь Облещук: «Я пережив 21 начальника управління. Я – 22-й. І останній»

Василь Облещук: «Я пережив 21 начальника управління. Я – 22-й. І останній»
Головний міліціонер області вважає, що корупцію побороти неможливо, поділився, коли йому було страшно та як працюватиме з противниками його призначення. А також розкрив секрети навчання у ФБР та яка зброя «зникла» з міліції у ніч гніву

 

Зустрітись з новопризначеним начальником обласного управління міліції Василем Облещуком домовились зранку у вихідний, на 3 день його перебування на новій посаді.
Кабінет на 4 поверсі особливою розкішшю не здивував. Навіть двері до приймальні не надто презентабельні. От лише на дверях, що праворуч, табличка з іменем нового очільника міліції.

  • Заходьте-заходьте, вже чекаю на вас, - господар кабінету піднявся назустріч і вийшов з-за столу, вітаючись. Чи не вперше у стінах міліції бачу його не у формі. Звичайна джинсова сорочка, начищене до блиску взуття. Гладко голений, ніби щойно з перукарні. І на фоні сивини яскравою плямою голубі очі, що наче  пронизують. З кабінету у цей час виходили люди.
  • А що це ви працюєте, у суботу? – запитую.
  • Так я вже звик, - пояснює. – 20 років і у вихідні, і вночі… Не повірите, навіть не пригадаю, коли востаннє на полюванні чи рибалці був. А тепер тим більше навряд чи скоро вирвусь.

{photo_gallery id=4436|}

Відео дня
> На всі основні посади - тернополяни

  • З чого починатимете на новій посаді? Що потрібно зробити, аби покращити роботу міліції?
  • Зараз головне зберегти «кістяк», який залишається в структурі МВС в області. Професіонали, які працювали, мають залишитись на займаних посадах. Якщо, звісно, вони їм відповідають, не були замішані в корупційних темах і не відстоювали бізнес-інтереси певних структур. Верховна рада прийняла закон. Якщо раніше працівник міліції при виході на пенсію отримував 80% грошового утримання, то з 1 травня лише 70%. Тому чимало справжніх фахівців, які могли б ще працювати, планують поповнити ряди пенсіонерів. Так, прийдуть на це місце молоді. А досвід? Молодь комусь треба вчити. У нас зараз середній вік працівників 28 років. І в міліцію стимулу йти, на жаль, особливого немає. Зарплата сержанта – близько 2 тис. грн. І як раніше ми хоча б гуртожитком їх забезпечували і через десяток років він міг розраховувати на власне житло, зараз такого немає. Проте робота і у вихідні, і свята, і вночі. Тому молодь йде працювати в охоронні фірми – зарплата більша, а ніхто услід не кричатиме образливі слова чи погрози. Необхідно повертати довіру міліції. Зараз дуже помаленьку, але цей процес відбувається. Завдячувати цьому потрібно і громадським організаціям, які нам допомагають. Зараз хочемо залучити більше наших працівників для патрулювань вулиць. Щоб городяни ввечері, скажімо, могли вільно пройти містом і відчували себе у безпеці.
  • Якісь суттєві кадрові зміни будуть?
  • Ні. В мене позиція така: на всіх основних посадах мають бути тернополяни. Раніше яка була тактика: приходив начальник управління і з ним разом його команда – донецькі, кияни. Зараз ми фактично переформатовуємо економічну службу, якою керували столичні. Так буде і з УБОЗом, управлінням громадської безпеки. 95% будуть люди, які тут працювали і заслуговують кар’єрного росту. Лише за професійними ознаками. Зараз «іногородні» зрозуміли, що тут їм нічого більше робити і самі йдуть.

«Воювали не проти Облещука, а через посаду»

  • Що ви відповіли б людям, які були категорично проти вашого призначення? І мотивували відсутністю досвіду оперативної роботи та у слідстві.
  • Проте у мене є життєвий, управлінський досвід, підтримка особового складу і теоретичні знання що оперативно-пошукової, що слідчої діяльності. І кадри! Головне, щоб люди, які мене оточуватимуть, не підвели.
  • Про що говорили з міністром МВС паном Аваковим під час співбесіди, коли вас призначали на цю посаду?
  • Що треба співпрацювати з громадськими організаціями, городянами. Бо жодна політична сила не повинна мати впливу на роботу міліції. Ми поза політикою. І єдиний, хто нам може давати оцінку – це громада. Ми перші в Україні, до речі, формуємо громадську раду, яка запрацює вже у травні. Ці люди будуть контролювати роботу міліції і зокрема мою. Є питання у громади чи відносно землі, чи щоб справу не зам’яли – будемо разом вирішувати. В правовому полі. На всі зауваження – обіцяю – адекватно реагуватиму.
  • Як збираєтесь діяти щодо представників влади міста, області, які представляють одну політичну структуру? І саме вона проводила акції протесту проти вашого призначення?
  • Я людина неконфліктна. Будемо йти на контакт з певними політсилами, аби дійти спільного знаменника. В Тернополі має бути спокій і порядок. А воювали вони не проти Облещука, а відносно посади, яку він обійняв. Так, комусь це не подобалось, бо хотіли свого представника. Вони «прив’язують» сюди події у місті 9 травня минулого року. Я хотів би, щоб преса чи громада дослідила: це була провокація, чи все відбувалось в правовому руслі.
  • Так що це, на вашу думку, відбувалось 9 травня?
  • Подали заяви ветерани і комуністи на проведення акції з покладання квітів. Мають право? Так! Це їм дозволяє 39 ст. Конституції. Вранці міськрада приймає рішення про заборону будь-якої символіки, за деякий час прокуратура скасовує це рішення. Закон дозволяє будь-кому піти і покласти квіти до пам’ятника. Хтось, може, хотів використати політичну складову. Але міліція лише забезпечувала порядок. В нас була задача: щоб люди, які йшли колоною, не постраждали. Ми їх оточили, провели і відходили в бік. В нас жбурляли димовими шашками, били… Все розсудить час. Головне, яку оцінку дадуть нашим діям тернополяни, а не політсила.

47 арештованих могли б згоріти

  • Тоді вам зламали, як не помиляюсь, 2 ребра і наставили синців. Ви виходили до розлюченого натовпу у 2004-у і коли стояв Майдан. А не страшно було, адже могли покалічити, убити?
  • У 2004-му не було такої агресії в людей. Навіть під час Майдану в Тернополі було спокійно. Агресія і ненависть я побачив тепер, у ніч з 18 на 19 лютого, коли трощили і палили все. Ми підтягнули туди сили. Я вийшов до людей, намагався домовитись, переконати і в цей час в нас полетіло каміння. Страх прийшов пізніше. Коли я проаналізував, що могло б бути, скажімо, під час підпалу міськвідділу міліції. Що могли загинути людей, які охороняли «оружейку». Коли горів 1 і 2 поверхи і люди вискакували з вікон третього. Коли 47 арештованих в ізоляторі в підвалі могли б згоріти, бо виходу не було. Я спілкуюсь з багатьма, хто тоді брав участь у підпалах і погромах. Питаю єдине: «Навіщо?». Вони толком і пояснити не можуть. Для себе хочу з’ясувати, чи справді у ту ніч гніву нас підставили. Ми могли б по-іншому зреагувати, якби трохи  раніше мали інформацію про погроми.
  • А що зі зброєю? Скільки одиниць її було у ту «ніч гніву» в приміщеннях міліції? І скільки «щезло»?
  • 400 одиниць було в міськвідділі, стільки ж в управлінні. Ми її зберегли. Якби вона пішла б по руках… «Зник» один автомат. Коли шашки почали кидати, дим був стіною. Чи загубив працівник міліції, чи відняли, а боїться зізнатись. З цього приводу прокуратура відкрила кримінальне провадження. Пропали 60 гранат і 27 кг тротилу. Але були перемовини і люди, причетні до викрадення, все повернули. 
  •  Як ви потрапили до академії ФБР і чи будете той досвід запроваджувати на Тернопільщині?

Корупцію побороти неможливо

  • У 1995 р. був начальником служби дільничних інспекторів в області. Пройшов конкурс – на навчання до США зі всієї України нас поїхало двоє. 4 місяці навчався в академії ФБР. Відтоді зрозумів, що поліція і міліція – це дві великих різниці. Стереотипи неможливо переламати. В нас головне – цифрові показники. У них – як боротись з проблемою, якщо вона є і працювати на випередження. У нас кажуть: «Ми корупцію поборемо». Ні, це неможливо. Але вплинути на корупційні схеми, призупинити на якомусь етапі – з цим згоден. І міліцію переформатувати неможливо, бо потрібно міняти систему, починаючи від міністра і закінчуючи сільським дільничним. Дозвільні функції міліція не повинна виконувати, це треба від’єднати. А міліції залишити дві головні функції: боротись зі злочинністю і забезпечувати правопорядок.  
  • Як ви самі оцінили б свою роботу на попередній посаді - заступника начальника з громадської безпеки?
  • Я мав вузький напрямок роботи. Як є якась складна ситуація, виїхати і «розрулити» так, щоб не було жертв. Думаю, на 99% це вдавалось. Тут треба бути психологом. Мені навіть закидали, що я надто «м’який», бо за 20 років не покарав жодного підлеглого. Просто домовлявся – або ти працюєш, як слід, або йдеш. Сам не вірив, що і колеги, і прості люди підтримають мою кандидатуру на посаду начальника.
  • Кожен сержант мріє стати генералом. Ви розраховували на «генеральську» посаду?
  • Я часом жартував з працівниками: «От буду начальником управління, я вас всіх порозганяю». Тоді шуткував і ніколи не думав про це серйозно. Але скільки мені буде відведено на цій посаді – день, два, рік, - це не основне прагнути генеральської посади. Бо гряде реформа МВС. Буде поліцейська структура через 2-3 місяці. А це інші функції, задачі. Я працював при 21 начальнику управління. Я – 22-ий. І останній. Бо потім вже буде поліція.        

Довідка

Василь Облещук народився 14 квітня 1958 року у с. Бересток Заліщицького району.  Закінчив Львівський державний університет та Українську академію внутрішніх справ, за фахом юрист. В органах внутрішніх справ з 1980 року. Пройшов шлях від дільничного інспектора до начальника відділу дільничних інспекторів міліції обласного управління внутрішніх справ. 10 років очолював управління громадської безпеки. 9 квітня 2014 р. призначений на посаду начальника управління МВСУ в області. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Хотілось би вірите що тернопільська міліція буде займатися законними функціями і діятиме чесно. І що цьому сприятиме сьогоднішній начальник. Але віри в це мало. Хоч би який він чесний і порядний не був. Якщо стане ламати корупційні схеми і стояти на шляху високопосадовців просто звільнять. Так що не майте ніяких ілюзій щодо нового начальника.
  • Anonymous

    А Василь Корнелійович дійсно хороший мужик! Спілкувався з ним тільки один раз, відносно недавно, але справив враження простого, людського, порядного "мента"! Хочеться вірити що перше враження не підвело, Дай Бог йому сили і наснаги у його нелегкій праці, праці ТІЛЬКИ НА КОРИСТЬ НАРОДУ! Не Сиротюку, Надалу і Деревляному допомагати розкрадати місто та область, а працювати для того, щоб ми, тернополяни, жили спокійно, мирно, добре! Слава Україні!
  • Anonymous

    Та де були, там і були!!! В сволотівців ж яка функція,- накалити ситуацію і втекти!
  • Anonymous

    Корнійович, ми за Вас всіх порвем, Ви тільки дайте команду. А Свободівці нехай їдуть на схід воювати і того злодія Навроцкого із собою беруть, а то привикли свої шкурні питання рішати за гроші. Де вони були коли міліцію палили, тепер із них треба фінансово спитати на ремонт приміщень, нехай поділяться краденими грішми.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up