Водії тернопільських тролейбусів не мають права надавати домедичну допомогу при складних випадках

Водії тернопільських тролейбусів не мають права надавати домедичну допомогу при складних випадках

Якщо пасажиру тролейбуса стало погано, то в серйозних випадках йому може допомогти лише бригада швидкої. Аптечка тролейбуса, згідно законодавства, не містить спецпрепаратів та й давати їх хворому працівники транспорту не мають права.

Минулого тижня тернополянка скаржилася на те, що в тролейбусі №10 у пасажира трапився серцевий напад, а в аптечці водія не виявилося відповідних препаратів.

 - Добре, що збоку була аптека, де можна було придбати ліки. Про долю того чоловіка, на жаль, я нічого не знаю. Забезпечте, будь ласка, тролейбуси хоча б найнеобхіднішим, щоб надати допомогу, поки не приїде швидка допомога, - пише жінка.

В КП "Тернопільелектротранс" кажуть, що навіть якщо у пасажирів склалося враження, що їх возять без відповідного медзабезпечення, це зовсім не так. Є законодавство, яке передбачає вміст аптечок, і спецпрепаратів там не має бути. І це стосується не лише тролейбусів, а й маршрутних таксі.

Відео дня

 - Водій тролейбуса - не лікар, він не може самовільно встановити діагноз і колоти людині, якій стало погано, все на власний розсуд, - пояснює директор КП "ТЕТ" Андрій Мастюх. - Аптечка водія - універсальна. Там є джгути, бинти, антисептики. Але якщо в людини є певні хвороби, як у цьому випадку - проблеми із серцем, то вона повинна носити відповідні препарати із собою.

Якби водій встановив діагноз неправильно, дав невірні ліки, а пасажир би від цього помер, то відповідальність ніс би водій і ніхто інший. Тому поведінка пасажирів, які кинулися в аптеку по медикаменти - теж не надто правильна.

 - В таких випадках викликають швидку, саме так і вчинили під час того інциденту, - продовжує пан Мастюх. - Ви самі прекрасно розумієте, що при інсульті чи інфаркті потрібні препарати кардинально протилежної дії, а ознаки можуть бути схожими. Водій не має медичної освіти, тому приймати рішення, що вколоти чи які ліки дати, він просто не має права.

Тож в КП "ТЕТ" наголошують: надворі спека, і якщо маєте проблеми зі здоров'ям, обов'язково носіть необхідні препарати із собою! Зрештою, так робити необхідно завжди.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • ретро

    він має рацію, а я кулемет.
  • Олег

    Перелік лікарських засобів, які повинні бути у медичних аптечках  першої медичної  допомоги  для  пасажирських транспортних засобів з кількістю пасажирів понад 9 осіб (автомобільна аптечка - 2) затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України від 07.07.98  N 187 ( z0465-98 ).

    Тут не буду приводити весь список ліків аптечки, хто захоче той почитає, але такий препарат як нітрогліцерин в цій аптечці повинен бути, він якраз використовується при серцевому нападі і підозрі на інфакт міокарда, навіть якщо інфаркту немає він точно не зашкодить а ось врятувати життя може, принаймі до приїзду швидкої медичної допомоги. Всі водії пасажирських автобусів чи тролейбусів повинні проходити навчання й інструктажі з техніки безпеки, медичних знаннь. Звичайно водії не повинні давати уколів, але таблетку нітрогліцерину під язик можуть дати при серцевому нападі.
  • Анонім

    ви адекватні люди?! людина збоку помирає а ви збоку маєте стояти і наблюдати? для чого тоді в школі вчать медецину, і в кожному транспорті пише аптечка у водія, якщо там є один бинт? люди схаменіться!!! елементарний нашатирний спирт як мінімум має бути в аптечці, тим більше в таку спеку.

    Анонім reply Анонім

    Є вичерпний перелік необхідних медикаментів в аптечці водія! Нашатирного спирту там не повинно бути! При інфаркті і інсульті той спирт як мертвому примочка! В школі вчать як накласти жгут і зупинити кровотечу! При інфаркті/інсульті люди мало що можуть зробити, навіть більше - можуть ще й зашкодити!
  • Анонім

    36-річний чоловік помер...серце, а міг би жити. В такому суспільстві страшно жити!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up