"Я вам оголосив війну і не дам браконьєрствувати. Хіба мене застрелите"

"Я вам оголосив війну і не дам браконьєрствувати. Хіба мене застрелите"
  • Браконьєрство процвітає, управи немає. Законодавство у цьому питанні дуже лояльне.
  • За підстреленого зайця браконьєри мають заплатити – 500 грн. За козулю – 8 тис. грн., за кабана – 10 тис. грн.

Браконьєрство процвітає, а управи на це немає, стверджує очільник Бучацького осередку Українського товариства мисливців і рибалок (далі УТМР – прим. авт.) Василь Сеник.

Протягом тижня єгері двічі «ганяли», як стверджують, браконьєрів. Двічі в машинах були одні й ті ж люди. Довести, що ті займались незаконним полюванням не можуть. Натомість отримали протоколи за ДТП і керування без документів.

Єгері та їхній керівник стверджують, що перший раз, коли наздогнали машину, їм погрожували «кулею в голову». Вони повідомили про це поліцію.

Відео дня

У тих, кого двічі впіймали – своя версія. Тікали, кажуть, бо за ними гнались невідомі авто. Тварин не стріляли, браконьєрством не займались. Вбитих тварин у них жодного разу не знайшли. Зброї другий раз взагалі не мали. Натомість зараз мають ремонтувати пошкоджене переслідувачами авто.

Ніч. Поле. Постріли. Саме таке повідомлення отримали вночі єгері Бучацького УТМР від місцевих мешканців 20 вересня. Коли виїхали на вказане селянами місце, побачили авто, що на полі з люцерною їздить з увімкненими фарами, каже єгер Бучацького УТМР Сергій Долик. У такий спосіб, стверджує єгер, заганяють дичину. І це є браконьєрством, бо зараз полювання на диких тварин заборонено.

  • Ми почали доганяти іномарку, але в нас старий УАЗ, а в них – «Нісан» - самі розумієте, сили нерівні, - розповів Сергій Долинк. – Якоїсь миті іномарка пригальмувала. Зупинились і ми. Попросили оглянути авто, в нас є на це право. Вони лишень привідчинили вікно. Там було п’ятеро. Четверо у руках тримали зброю.

«Що, Васильович, кулю в чоло хочеш?»

Перемовини нічого не дали, пригадує очільник Бучацького УТМР Василь Сеник. На повторну вимогу вийти з машини, чоловік почув лишень у свій бік: «Що, Васильович, кулю в чоло хочеш?» За мить водій іномарки підняв вікно і рвонув з місця.

Наступного дня Василь Сеник повідомив Бучацьку поліцію про погрози.

  • Браконьєрство процвітає, управи немає, - каже Василь Сеник. – Законодавство у цьому питанні дуже лояльне. За незаконне перебування в мисливських угіддях без відповідних документів – штраф 119 грн. І браконьєри чують себе «вільготно», бо вони знають, що серйозного покарання не буде. А ми все робимо для того, щоб зберегти тваринний світ на території Бучацького району.

Члени УТМР кажуть, що постійно проводять рейди на території угідь – як вдень, так і в нічний час. Через три дні єгерям знову подзвонили селяни. Розповіли, що на полі хтось хазяйнує. Знову авто, фари…

  • Виїхавши на місце, ми виявили автомобіль «Нива», яка їздила по полю, шукаючи фарами дичину, - розповів Василь Сеник. - Коли ми почали переслідувати двома авто, водій почав утікати. На наші законні вимоги зупинитись не реагував. Виїхав на дорогу, був мною заблокований.

Коли рейдівці вийшли з авто, у «Ниві» сиділи в середині троє людей. Машина, як з’ясувалось, належить підприємству «Бучачагрохлібпром».

  • За кермом був начальник охорони структури Роман Меленюк, - згадує Василь Сеник. - На задньому сидінні – двоє людей. Один з них начальник паспортного столу району Юрій Делявський. Всі були на телефонах – до когось дзвонили.

Коли єгері ліхтарями почали світити на авто, з машини вийшов начальник паспортного столу. За ним - водій автомобіля «Нісан», якого вже затримували за три дні до того.

  • Я спитав у Юри (Делявського – прим. авт.), що він тут робить, - пригадує Василь Сеник. – У відповідь почув, мовляв, мене везуть додому.

Єгері пригадують, як просили, аби добровільно відкрили і показали авто. Ті відповіли - без адвоката не робитимуть цього. Тоді УТМР-івці викликали групу швидкого реагування поліції.

  • Вони сказали, що я вдарив їхнє авто, створивши ДТП, - каже Василь Сеник. – На мене склали адмінпротокол. При огляді авто слідів браконьєрства виявлено не було. Тому що на полі була друга нива, в яку було все перевантажено. Я знаю, бо мені дзвонили і сказали про це. А ця «Нива» пішла, як приманка.

Полювання на пушного звіра заборонене

Наступного дня п. Сеник дізнався, що начальник охорони написав заяву до поліції про незаконні дії голови Бучацького УТМР. Щодо чоловіка ще й склали адмінпротокол за керування авто без документів, бо не мав біля себе техпаспорта на УАЗ та страховки. Те, що документи на роботі в сейфі – до уваги не взяли. Загалом йому доведеться сплатити понад 700 грн штрафу.  

  • 9 березня я прийшов на цю посаду, - каже Василь Сеник. – Знаю, що є незадоволені моєю роботою люди, бо я намагаюсь боротись з «браконьєркою». Вони все вибивають: кіз, цілий багажник зайців настрілюють і годують ними собак. Це все сходило їм з рук. Чому я переконаний, що вони були на «браконьєрці»? Начальник УТМР, в якого я прийняв посаду, затримував їх, були складені адмінпротоколи.

Заяву про погрози, каже Василь Сеник, передали на розгляд дільничним інспекторам, але не зареєстрували до єдиного реєстру. Чоловік пригадує, як у нього запитували поліцейські, мовляв, а ви бачили, що вам погрожували? Хоча в авто тоді було четверо  чоловіків зі зброєю. То щоб справді розслідували погрозу, невже мали б його підстрелити, цікавиться Василь Сеник.

  • Згідно з наказом про відкриття мисливського сезону, в даний час відкрите полювання на пернату дичину, - пояснив Василь Сеник. - На пушного звіра та парнокопитних заборонено. За полювання без належних документів штраф 119 грн. Якщо навіть виявимо браконьєрів, ми мусимо звертатись до суду за відшкодуванням збитків, нанесених УТМР.

За підстреленого зайця браконьєри мають заплатити – 500 грн. За козулю – 8 тис. грн., за кабана – 10 тис. грн. Це тарифи, згідно з наказом від 18.07.2007 р., №332/ 262 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування збитків наданих внаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання крім видів занесених до Червоної книги України.

  • Я повинен браконьєрів зупинити, але ніде законодавчими актами не передбачено, як я повинен це робили, - нарікає Василь Сеник. – Далі в присутності двох свідків оглянути машину, якщо на це є добровільна згода порушника, а він її ніколи не дасть. І при виявлені добутої дичини, я зобов’язаний скласти акт вилучення, другу копію якого маю вручити другу копію порушнику. В присутності працівників поліції скласти акт вилучення мисливської рушниці чи інших знарядь добування тварин. Після цього я повинен писати відношення і звернутись до суду на відшкодування збитків та притягнення до відповідальності осіб, які завдали шкоди мисливському господарству.

Браконьєрство довести практично неможливо

Однак за останні роки такої процедури не дотримувались жодного разу. Бо те, що хтось браконьєрствував – неможливо довести. І як затримувати автомобіль – не написано в жодному правовому документі, нарікає голова районного УТМР. Тому вони часто бувають у ролі мішені, ризикуючи власним життям і здоров’ям.  

  • Я оголосив війну і не дам вам браконьєрствувати. Хіба мене застрелите, - звертається до всіх порушників Василь Сеник.

Тікали, бо боялись переслідувачів

У тих, хто були в «Ниві» - інша версія і позиція щодо подій, які розгортались вночі 23 вересня. Вони категорично заперечують, що займались браконьєрством, доводять, що в авто не було ані зброї, ані підбитої дичини. Натомість звинувачують УРМР-івців в переслідуванні та пошкодженні майна. І переконують: тікали, бо боялись. Адже їх переслідували невідомі.

  • Я – мисливець, офіційно зареєстрований, маю зброю і мисливських собак. Всі документи в порядку і займаюсь лише офіційним видом полювання, - стверджує  начальник охорони «Бучачагрохлібпром» Роман Меленюк. - Зареєстрований в Монастирській УТМР. Плачу внески. Є ліцензії, коли виходимо на полювання -  все оплачуємо.

20 вересня у «Нісані» його взагалі не було, стверджує п. Роман та обіцяє скаржитись за наклепи.

  • Мене 20-го там не було і доказів вони не мають, - стверджує п. Роман. - Щодо 23… Я їхав на роботу – на полі в нас техніка працювала. Подзвонив Юра (Делявський – прим. авт.) і попросив його підвезти додому, бо його машина була в ремонті.

Звернули на польову дорогу, бо, як стверджує пан Меленюк, він хотів перевірити, чи робочі не крадуть солярку і чи селяни не ламають на приватному полі кукурудзу.

  • Коли ми їхали, нас почав доганяти жовтий «Жигуль», - згадує п. Роман. – Вони нам мигали фарами, сигналили. Я настрашився. Ми вирішили не зупинятись. Хтозна – хто і навіщо нас переслідує. Потім «підключився» ще УАЗ.

Чоловік каже, що, боячись переслідувачів, зателефонував 102. Повідомив, що за ними хтось жене і чути постріли. Потім, пригадує, до поліції дзвонили вдруге – на тому кінці дроту запевнили, що опергрупа вже виїхала.

«Здається, це був пістолет…»

  • Ми виїхали на трасу – як на Бучач, бо вони нас підрізали зліва і не пускали в Соколів, - стверджує охоронець. - Пригальмували, бо була велика яма, і УАЗ  навмисне вдарив нас в ліве крило, пошкодивши бампер, дзеркало і диск колеса. Наше авто заглохло і зупинилось. Ми закрились в машині і почали знову дзвонити на 102.

Їх було чоловік вісім, – кричали, обзивати браконьєрами, пригадує п. Роман.

  • Один виліз на бампер, махав зброєю, - каже чоловік. - Добре не бачили, бо темно, але здається це був пістолет. Кричали, що вони з УТМР, що поліція. Ми вийшли з машини, попросили людей представитись і запитали, на якій підставі нас  переслідували і стріляли. Ми почали знімати все на телефони на відео.

Коли приїхала поліція, авто все ж дали оглянути – ні зброї, ні підбитої дичини там не було.

  • Доки тривали розбірки і опитування, я почув, як Сеник, давши ключі, казав єгерю:  «Їдь в УТМР, заповнюй всі документи, бо нас підставили і ми попали конкретно».

Чоловік каже, що претензій до переслідувачів є чимало. Він вже доповів своєму керівництву, ті поскаржились листом до обласної організації УТМР та поліції. Припускає, що до цього конфлікту довела давня неприязнь, яка роками є між ним і головним районним УТМР-івцем.

  • Де прокотоколи, де зафіксовані порушення? – питає п. Меленюк. – Нехай доведе, що я браконьєр.

Мимоволі в скандал був замішаний і Юрій Делявський – завідувач бучацького районного сектору управління держміграційної служби в області. Він в ту ніч був пасажиром «Ниви». Саме на його фігурі акцентували активісти, повідомивши про інцидент до редакції. Мовляв, посадова особа, а замішаний в браконьєрстві.

Юрій Делявський все заперечує та переконує, що справді їхав додому. А до полювання не має жодного стосунку.

  • Я за своє життя курки не зарубав, - відповів шокований Юрій Делявський, почувши про звинувачення. - Я можу на детектор брехні піти і щоб привселюдно оголосили результати. Мені боятись нічого. Це нас ганяли по полю, як дичину…  

Коментар

Сергій ГАВРИЛЮК, начальник Бучацького відділення поліції:

  • 21.09.2016 р. Василь Сеник звернувся до нашого відділення поліції із заявою про те, що житель с. Золотий потік В. словесно погрожував йому о 2.15 ночі на автодорозі поблизу с. Соколів. Особа встановлена. Зараз вирішується питання щодо притягнення його до адмінвідповідальності за словесну погрозу. Йому загрожує штраф.

24.09 о 00.32 звернувся Роман Меленюк з повідомленням про те, що на полі біля с. Соколів їздять невідомі особи на автомобілі і чути постріли. Після цього туди направили слідчо-оперативну групу. На місці було встановлено, що скоєно ДТП. І туди ж було викликано працівників ДАІ. Один з них прибув, склав два протоколи - за ст. 124 і 126 Кодексу про адмінправопорушення.

27.09.2016 р. листом до нас звернувся директор «Бучачагрохлібпром» про те, що в урочищі Темний гай на орендованих ними землях автомобіль УАЗ здійснив наїзд на службовий автомобіль підприємства.

Дійсно, в ніч на 24 вересня, в автомобілі УАЗ Бучацького УТМР був присутній працівник нашого відділення поліції. Напередодні нам надійшов лист від начальника УРМР. Після того, як йому погрожували, чоловік просив на вечірнє і нічне відпрацювання надати працівника поліції для забезпечення громадського порядку та допомоги в разі виявлення фактів браконьєрства або інших порушень. Тобто, працівник поліції був там офіційно і виконував свої службові обов’язки. І завдяки його присутності конфлікт вичерпався словесною перепалкою. Ми й надалі боротимемось з браконьєрством в районі.

Від редакції.

Обидві сторони конфлікту надали редакції відео з місця події. Ми умисне не виставляємо його на сайт «20 хвилин», адже майже півгодини відеоматеріалу переповнені криками, образами та ненормативною лексикою.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Vlad Vladuk

    відстрілювати браконєрів і сімейки їхні....

    Сергій Онишко reply Vlad Vladuk

    Мусимо вчиняти по Закону. Інакше чим будемо відрізнятись від бандюків-бидлюків? Яке лице державі створемо? Навіть якщо і стріляти - то тільки за рішенням суду.
  • Сергій Онишко

    Це все браконьєрство тільки починається. Недосконала законодавча база, недостатня кількість лісової охорони і єгерської служби, вседозволеність можновладців... Де в лісі при затриманні браконьєрів в радіусі 5-7 км знайти двох свідків? Як отримати згоду від браконьєра на огляд автомобіля чи зброї? Як доставити порушника в райвідділ для вияснення даних? Як змусити зупинитися автомобіль, який підозрюється в браконьєрстві? Питань багато, а боротись треба постійно. Багато раз потрапляв у такі ситуації як п. Василь Сеник. Тримайся, друже! Пам'ятай - ти останній бар'єр між звірятами лісовими і звірами людськими, які отримують насолоду від вбивства. Браконьєрам можу порадити - хочете вбивати - їдьте на війну і там витрачайте набої за призначенням.
  • David Starr

    Да ладно, на роботу вони їхали вночі по полю і відмазки мають заготовлені. Усі ті начальники охорони, начальник відділів підераси ще ті, як правило колишні силовики, думають що вони ще чогось варті.

    Piter Savka reply David Starr

    Дати дозвіл за відстріл браконєрів і за кожного запропонувати винагороду. Так зробив якийсь шейх в арабських країнах. Там тигрів відстрелювали.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up