Як журналіст «RIA плюс» пошту розносила

Як журналіст «RIA плюс» пошту розносила
Редакція газети «RIA плюс» продовжує проект «Журналіст міняє професію». У його рамках медійники спробують себе у ролі працівників різних сфер діяльності
Професія працівника пошти нині не належить до категорї найпрестижніших, втім, без неї важко уявити наше життя. Листоноші з важкими сумками, наповненими листами та газетами, незважаючи на негоду, пішки обходять міста та села, аби донести людям повідомлення.

Колись листоноші ще й розповідали новини. Хоч у глобальну еру Інтернету преси та листів поменшало, листоноші продовжують виконувати важливу функцію. На їхніх плечах також - грошові перекази, бандеролі та інші цінні відправлення. Щоб детальніше дізнатися всі тонкощі цієї нелегкої, але вкрай необхідної професії, наш журналіст минулого тижня «влаштувалася» на роботу листоношею.

Експеримент стартував уранці у Тернопільській дирекції УДППЗ «Укрпошта» (вул. Чорновола, 1). Директор установи Василь Юрчишин представив мені начальника відділу обліку, підготовки, аналізу та руху кадрів Ярославу Юськів. Та відвела у відділ кадрів, аби пояснили всі правила прийому на роботу.

Заповнила купу паперів

Відео дня

- Якщо людина без досвіду роботи, то ми спочатку беремо її на посаду учня листоноші, - пояснює провідний інженер з підготовки кадрів Стефанія Мартинюк. - Загалом стажування триває близько місяця, щоб людина визначилася, чи підходить їй ця робота, а ми могли з’ясувати, чи влаштовує нас такий працівник. За період навчання учень листоноші 3-го класу отримує 75% окладу листоноші 3-го класу. Це десь 1248 гривень (без вирахувань). Листоноша першого класу знає роботу не менше ніж чотирьох доставних дільниць у місті. Відповідно, і зарплата вища.

Після цього пані Стефанія почала процедуру ознайомлення з пакетом документів. Зізнаюся, що за півдня, поки я пробувала себе у ролі листоноші, поставила стільки підписів на документах, скільки за все своє життя не ставила. Тяганина з паперами на «Укрпошті» - ще й яка!

Previous Next

- Спочатку пишете заяву про прийом на роботу, - розповідає кадровик. - Але при цьому хочу глянути у вашу трудову книжку, чи немає записів про звільнення за статтями. Ще в ідеалі я мала б глянути у паспорт та ідентифікаційний код. Даю направлення на медичний огляд. Потрібно пройти ряд спеціалістів: терапевт, гінеколог, хірург, окуліст, ендокринолог, кардіолог, невропатолог та інших. Також попереджаю, що потрібна ще й довідка про несудимість. Оскільки робота листоноші пов’язана із фінансами і вона працює з людьми, ми мусимо бути впевненими в тому, що особа не мала проблем із законом. Ми дбаємо про безпеку нашого колективу та клієнтів. Працівник відділу кадрів створює електронну картку, а також заповнює дані працівника на друкованому примірнику. Після цього уже формується наказ про прийом на роботу.

Вчили користуватись вогнегасником

Ознайомившись із посадовими інструкціями, перечитую та заповнюю ще низку паперів. Даю письмову згоду на включення інформації про мене до бази персональних даних, а також - зобов’язання про збереження комерційної таємниці та конфіденційної інформації підприємства (йдеться про розмір пенсій, листи, посилки і так далі - прим. авт.). У разі порушення цих вимог, як попереджає інженер з підготовки кадрів, працівника притягують до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності. Але це далеко не весь перелік того, що потрібно зробити охочому влаштуватися на роботу працівником «Укрпошти». Стефанія Мартинюк вручає контрольний лист проходження навчання безпечних методів праці. Саме так, перед тим, як стати учнем листоноші, мушу пройти три вступні інструктажі - з охорони праці, з пожежної безпеки та цивільного захисту населення. Зізнаюсь, багато чого чула раніше ще в школі. Із задоволенням послухала ще раз інформацію, яка, безперечно, важлива для кожного з нас.

Начальник служби охорони праці Руслан Метохір розповідає, як потрібно ходити під час ожеледиці, як правильно переходити дорогу, що потрібно робити, якщо на листоношу почнуть нападати безпритульні пси.

- Якщо собаки поводяться агресивно, потрібно завмерти, у жодному разі не бігти, не кричати, не дивитися тварині в очі, бо вона може сприйняти це як виклик, - каже він. - Заходячи на подвір’я, переконайтесь, що собака прив’язаний, дивіться під ноги, щоб не було відкритих погребів, люків і такого іншого. Працівники мають газові баланчики, які можна використати у разі нападу зловмисників. Листоноша рухається тільки за схемою доставної дільниці, тобто має чіткий маршрут, якого й дотримується. Крок вправо, крок вліво - «розстріл». Ніякого алкоголю. Робота і тільки робота.

Начальник відділу цивільного захисту, надзвичайних ситуацій та мобілізаційної підготовки Валерій Остовський розповів, що потрібно робити у разі ведення бойових дій, виникненні надзвичайних ситуацій тощо.

Не зайвим було ще раз нагадати правила з техніки пожежної безпеки. Начальник служби пожежної безпеки Володимир Мельничук пояснив, як діяти у разі займання приміщення, і  продемонстрував, як правильно користуватися вогнегасником.

Після проходження всіх інструктажів нарешті вирушаю у друге відділення, де маю пропрацювати кілька годин. Там мене люб’язно зустрічає начальник Оксана Ясінська. Жінка представляє всіх працівників. У цьому відділенні, яке розташовується за адресою: вул. Паркова, 4, працюють три листоноші. Усі вони - з досвідом роботи. Оксана Ясінська працює тут уже більше 30 років і стверджує, що любить свою роботу.

Рухатися можна тільки за маршрутом

Мені випало бути учнем листоноші першого класу Світлани Здеб. Жінка працює на пошті 16 років. Уже за кілька секунд знайомства мій наставник показує мені фронт робіт - треба відрахувати вказану кількість газет та розкласти їх на купки, а потім зав’язати ниткою та передати водієві, який робить доставку.

-  Листоноші дозволено носити не більше восьми кілограмів, - зауважує вона. - Тож решту водій відвозить в опорні пункти, залишає їх у скринях, а ми потім відчиняємо і відносимо, куди потрібно.

Газети порахували і відклали. Після цього пані Світлана починає їх сортувати. Відкладає одну за іншою за адресами, куди за схемою доставної дільниці має їх розносити.

Тим часом начальник відділення проводить для мене ще один інструктаж. Наголошує, що рухатися потрібно тільки за визначеним маршрутом, остерігатися неприємностей.

- Від зловмисників є газовий балончик, від собак листоноша має свисток, - говорить Оксана Ясінська. - Щоб уникнути отруєнь, не погоджуйтесь на пригощання. Будьте обережною при несприятливих погодних умовах. Якщо під час руху доставною дільницею помітили підозрілих осіб, повідомте начальника відділення або зверніться до міліції.

Повертаюся до Світлани Здеб - своєї напарниці на половину робочого дня. Та продовжує розкладати газети і листи.

- Щодня ми отримуємо мішки з кореспонденцією, ділимо все на три дільниці відповідно до сортувальної таблиці, - каже вона. - Пенсія і грошові перекази - це перша доставка. Зранку приїжджає машина з грішми, листоноші їх розносять, а те, що не віддали, здають. Потім продовжують працювати з листами та газетами.

Третя дільниця, де я працювала, переважно працює з листами. За словами пані Світлани, буває, що за день приходить і 200, і 250 листів, які потрібно розділити та рознести людям. Окрім того, є ще бандеролі та інші доставки.

Звіривши усі листи відповідно до реєстру форми №8, разом із пані Світланою ми йдемо розносити кореспондекнцію. Перед цим мені видали куртку, яку до речі, видають кожній листоноші раз на три роки. Також листоноша має спеціальну сумку для газет і листів та окрему - для грошей. Окрім того, кожен працівник отримує зимове взуття, яке має антиковзаючого «краба». На осінь і весну -  дощовик. На літо - тапочки. Навіть мило дають раз на місяць. На свята, за словами жінок, давали і чай, і креми для рук та ніг, інші засоби особистої гігієни. Щоправда, тепер, коли у країні криза, подарунків стало менше.

У скриньках - використані шприци

Спорядившись усім необхідним, виходимо надвір. Йдемо вулицею Тютюнника, маємо розкласти газети у поштові скриньки. На цій вулиці - лише приватні будинки. Більшість господарів обладнали собі індивідуальні скриньки «під замок». Є такі, що стоять на вулиці, ніби у багатоквартирних будинках. Щоправда, їхній стан - просто жалюгідний. Туди нереально вкинути кореспонденцію, а витягнути, певне, ще складніше, або ж вона просто вивалиться на землю.

За маршрутом, який знає пані Світлана, обходимо різних адресатів - заходимо навіть в аптеки, державні та приватні підприємства. До під'їздів багатоквартирних будинків листоноша має ключі. На кожному вказана адреса. Інакше в тій зв’язці можна заплутатись.

Поштові скриньки у будинках – окрема тема. Якщо листоноша зачинить за собою двері, то номерів на ящичках взагалі не видно. Тому ногою треба обов’язково притримувати двері. В окремих скриньках валяються використані шприци, ще щось замотане у целофанові пакети. Деякі номери написані коректором, десь їх узагалі немає. Здогадайся сам, куди кидати! Кореспонденцію листоноша обов'язково розносить тільки пішки. Користуватися громадським транспортом не дозволяють. Рухатися слід чітко за маршрутом. Третину з того, що пані Світлана мала рознести за день, ми рознесли хвилин за сорок.

На підборах листоноші не ходять. Кажуть, що рух - це життя. Дай Боже, листоношам і справді довгого життя. Адже находяться вони протягом дня у снігопад і негоду й справді чимало. Зарплата у листоноші невелика - від 1664 до 1871 грн. Але це нарахування, на руки ж вони отримують у середньому 1300 грн. Окрім газет і журналів, повинні ще пропонувати людям поштові марки, конверти, пресу, вологі серветки, лотереї, навіть туалетний папір та інше. Виконують роботу сумлінно. Кажуть - хтось мусить це робити. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up