Партнер рубрики Події

Євген Положій - про "Іловайськ"

Євген Положій - про "Іловайськ"
Книгу "Іловайськ" презентував нещодавно у Тернополі сумський письменник та журналіст Євген Положій. Праця написана на основі реальних історій. Прізвища героїв змінені. Та, як каже автор, майже всі вони живі, воюють або вже завершили воювати.

Євген Положій каже, що Іловайськ – це тема, до якої влада не хоче повертатися. Про неї просто забули.
– Я хотів дати посил суспільству, щоби тих хлопців почули – і живих, і мертвих, і тих, кого розшукують, – каже він. – Місцями книжка складна психологічно, але таке було. Я чесно записав усі історії і намагався, наскільки можу, талановито донести це до людей. Я розповідаю історії хлопців, які були в Іловайську, вони запитують: "Чому так сталося? Навіщо нас запхали в це місто?".

Усі історії невигадані
Книга складається з новел та історій. В її основі – події 1 серпня-3 вересня 2014 року, коли тривала Іловайська операція.
– Як заходили, коли, як проходили коридор, як розстріляли, кому пощастило, кому – ні, хто врятувався, хто потрапив у полон, хто був поранений, хто лежав і чекав своєї долі. На тлі цих подій під час зустрічей із бійцями я зрозумів, що в декого є надзвичайно цікаві історії. Тоді написав окремі новели, – каже письменник. 
Євген Положій розповідає історію написання новели  "Життя та смерть Серйоги Кабана". Це історія прикордонника, який жив в Авмросіївці – пересувному прикордонному загоні.
– 23 серпня вони розбили колону, яка заходила. Куля прошила йому живіт, – розповідає пан Положій. – Багато крові втратив, приїхала швидка, було одне лежаче місце, туди поклали бійця з Нацгвардії, а інакше, як лежачи, Кабана не можна було транспортувати. Одним словом він залишився у лікарні і сказав: "Я зі своїм загоном". А його загін буквально за годину покинув місто. Він заснув, прокинувся, і медсестра йому каже, що в місті сепаратисти і, певно, що вони будуть його шукати. Бо знають, що там лежали поранені українські військові. Так воно і сталося. Наступного ранку медсестра його ховала в лікарні, у морзі. А морг там був у вагоні, закопаному в землю. Кондиціонер поламався, бо хлопчина, який його обслуговував, пішов воювати за сепаратистів. Людину, яка прибирала морг і розкладала покійників по поличках, довелося звільнити, бо немає фінансування. Небіжчиків там складали просто купою. І от Кабана заховали під покійними. Він лежав, приходили сепаратисти, дивилися, рахували і не могли його знайти. Вдень він навіть виходив на процедури і так врятувався. Це абсолютно реальна історія, єдине, що я трохи змінив його думки, слова, діалоги, стосунки з місцевим населенням. 
Ці історії, які є в новелах, абсолютно реальні, але в деталях це – художній текст, додає письменник.
– Слава Богу, всі герої живі, – каже Євген Положій. — Вони живуть, воюють, дехто вже повернувся додому. Вони стали героями новел, але під іншими прізвищами. 

Про Дядю Ваню
Євген Положій розповідає історію про дівчинку і її родину, яку розстріляли. 
– Мені вже закидали, мовляв, навіщо ти вигадав цю історію, – каже він. – Я кажу: „Ми можемо подзвонити цьому хлопцеві, Івану Погорілому із Запоріжжя, і він все підтвердить. Його поранило в ногу, він не міг навіть повзти, була контузія, лежав добу і нікого не було, а тут – перший автомобіль, який їхав. Синя шістка з білими простирадлами на дзеркалі – так маркували авто мирні жителі. На його очах цю машину розстріляли з крупнокаліберного кулемета. Вибіг з-за керма батько, його добили. Випала мама з маленькою дочкою, п’ять рочків. А всередині була ще старша 17-річна сестра Діана і бабуся. Мама ще жила годину і за  цю годину вона змогла передати маленьку доньку отому Івану та вмовити її, щоб вона з ним пішла. А він уже помирав. І що йому робити? Вона сказала: "Ти не маєш права померти. Ти мусиш врятувати Яну". І вони дві чи три доби рятуються, слава Богу, живі залишилися. Важко придумати таку історію.
На цю історію письменник натрапив на сепаратистському ресурсі. Там показали цю машину і написали, що укропи розстріляли мирних жителів під Новокатеринівкою і спалили їх, щоб прибрати сліди злочину.
– Я знав, що наші люди не можуть такого зробити, – каже письменник. – Я почав читати коментарі і побачив коментар, де чоловік пише, що він бачив, як це було. І так я вийшов на Івана, який мені все розповів від початку до кінця. З цього вийшла новела "Дядя Ваня".

Слухав історії солдатів 

На написання книги Євгена Положія надихнула зустріч із представниками місії "Чорний тюльпан", яка шукає тіла загиблих у боях. Письменник каже, що фото цих тіл і спонукало його взятись за роботу.

Відео дня

Письменник розповідає, що якось був у Глухові на зустрічі зі студентами і зайшов до свого товариша – пошуковця Юрія Коваленка.

– Є такі люди – фанати своєї справи. Він піднімає солдатів Другої світової війни, – каже Євген. – Мене особисто завжди дратувало, коли держава викидає мільярди на святкування Дня перемоги, а солдати, які цю перемогу здобули, лежать непоховані. Так не може бути. З'ясувалося, що Юра Коваленко два тижні був під Іловайськом у складі місії "Чорний тюльпан". Вони підняли наших 150 солдатів, які там загинули. Це при тому, що генерал Гелетей тоді казав, що загинули 107. Я дивився ті фото. А пошуковці - як патологоанатоми, вони фотографують усе. Рука з татуюванням, записочка, розірваний бронежилет. Може, хтось когось впізнає? Там є страшні кадри... І мене це дуже вразило. Бо, як  виявилося, ставлення до загиблих солдатів в Україні таке ж, як у Радянському Союзі. Я потім з'ясовував, що немає жодної структури в Міноборони, яка займалася б пошуком загиблих. Це роблять виключно волонтери. Чому? Це неправильно. Я почав шукати в Інтернеті і побачив у різних джерелах, що багато чого приховують, багато чого ми не знаємо. Почав зустрічатися з солдатами і слухати їхні історії. Такі історії слухати важко. Місцями книжка складна психологічно, бо слабо віриться, що таке могло бути, але це було насправді.

Найскладніше було відтворювати події в Іловайську, продовжує Євген Положій. Адже багато різних людей, багато різних поглядів на цю подію, багато хто по-різному переказував той чи інший епізод.

– Я не міг зрозуміти, як усе було, бо в різних джерелах різні цифри, – ділиться спогадами  письменник. – Скільки підбили танків? Хтось каже два, хтост - чотири? Ніхто не може сказати, немає офіційного переліку. Як же це написати? Напишеш три, скажуть, було чотири. Напишеш два, скажуть, було три. Але я розповідаю у книзі те, що чув. Я нічого не видумую, ні про Семенченка, ні про інших командирів. Наприклад, як генерал Хомчак, який дав команду колонам йти на прорив, сам утік у протилежний бік. Це факт. І коли кажуть: “Яка  вина командирів? Можливо, це правильно, коли командир рятує свою шкуру”. А його підлеглі гинуть... Я не знаю. Можливо, так і має бути за сучасними військовими канонами? Я не даю оцінок. Але командири кинули поранених бійців, журналістів. Я нічого не придумав. Хомчак живий-здоровий і далі командує. А тоді близько 1000 солдатів загинуло. Чому так сталося, ніхто не знає. Муженко, який керує АТО, каже, що на вищому рівні була домовленість про вихід по коридору. А на нижчому прийняли рішення про прорив. То хто буде відповідати за те, що люди загинули? Вони йшли не в бойовому порядку, багато хто був без бронежилетів, майже ніхто не був готовий до бою. І тут їх кидають просто на укріплені райони, де їх чекають уже три дні, як потім самі росіяни зізнавалися.

Як кажуть люди, в Іловайському котлі сепаратисти не воювали взагалі, зауважує письменник.

– Вони там десь сиділи в Іловайську, тримали якісь рубежі, а оточення та розстріл української армії здійснювали виключно російські кадрові військові, – додає він. – А сепаратисти з'явилися тоді, коли брали в полон.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up