Заробітчани з Тернопільщини кажуть, що пастор їх кинув на 34 000 євро

Заробітчани з Тернопільщини кажуть, що пастор їх кинув на 34 000 євро
Оксана Дацюк показала будинок, який пастор назвав «палацом». На стінах будівлі зовні та зсередини помітні тріщини, через це будинок скріплений металевим кріпленням. У приміщенні волого, на стінах - пліснява та грибок.

Перебуваючи на заробітках в Італії, подружжя зі Скалата передавало гроші місцевому пастору, аби він придбав їм будинок. Він хату купив, та нерухомість не сподобалась господарям. Тепер вони вимагають у служителя церкви повернути гроші 
 

 

На заробітки до Італії Оксана та Віктор Дацюки подалися, аби заробити собі на житло. На чужині подружжя провело 13 років, тим часом зароблені кошти надсилало пастору церкви Віри євангельської, якому і довірили придбати для них житло. Як стверджує Оксана Дацюк, загалом вона передала пастору Володимиру Левицькому 34 тисячі євро, які він мав витратити на придбання та ремонт будинку. Втім, очікування заробітчан не виправдалися. Люди сподівалися отримати житло з сучасними комфортними умовами, а побачили будинок, який тріщить по швах, із грибком та пліснявою на стінах. 

Previous Next


- Ми 13 років безвиїзно важко працювали на півдні Італії, у містечку неподалік Помпеїв, - каже Оксана Дацюк. - Я садила цибулю, збирала квасолю, доглядала за квітами, хапалася за будь-яку роботу, навіть у неділю. Спершу віддали людям позичені на дорогу до Італії гроші, а потім почали складати кошти на житло. Адже до того наймали квартиру у Скалаті, а мріяли про гарний будинок. До речі, удома залишили трьох дітей шкільного віку. Поки були на чужині, дві доньки вийшли заміж, а ми навіть не змогли приїхати на їхнє весілля, бо дорога тоді була дорога. А ми збирали докупи кожну копійку. 

Кому вірити, як не пастору
На заробітки Оксана Дацюк поїхала у 2000-му році, а повернулася у 2013 році. Останніх три роки воює з пастором за євро, які дала йому на будинок. 
- Ми знаємо того пастора вже 25 років. Мій чоловік ходив до нього у церкву, що у Городниці неподалік Скалата, і я туди ходила, - каже жінка. – Пастор родом із Качанівки Підволочиського району. Чоловік вирішив довіритись йому, бо він - служитель церкви. До того ж, пастор запевнив нас, що купить гарний будинок, і ми не хвилювалися. 
У 2006 році, як каже пані Дацюк, вона передала пастору під розписку 12 тисяч євро на придбання помешкання. 
- За ці гроші можна було купити хороший будинок, а не таку розвалюху, - каже жінка. – Таке враження, що той будинок він купував із закритими очима і не дивився, що будівля тріщить по швах, усе тече, немає фундаменту, підвалу, городу, літньої кухні. У Гримайлові — море будинків, є з чого обрати, а він обрав найгірший. Одна жінка, яка хотіла купити цей будинок, сказала мені, що він коштував чотири тисячі євро. До речі, пан Левицький повідомив нас про покупку вже тоді, коли придбав будинок, а перед тим не порадився з нами. У мене тут мама є, тітка, діти... Чому нікого не закликав і не показав вибраного дому?  Аж як уже коли купив, то все сказав. Після того ми висилали йому гроші на ремонт будинку. Гроші передавали бусами, я усе записувала в зошит. Загалом з тими 12-ма тисячами євро я йому вислала 34 тисячі євро. Але в 2010 році я перестала давати пастору гроші. Передавали кошти синові, і він займався ремонтами. 

Розвалюється на очах
За отримані кошти пастор придбав будинок, перекрив дах, замінив вікна і провів індопалення, яке, до речі, погано працює, розповідає Оксана Дацюк. 
- Котел, за його словами, коштує дві тисячі доларів, німецький, а згодом виявилось, що він коштує 300 євро. Вартість будинку пастор теж перебільшив, він стверджує, що заплатив дев’ять тисяч, - каже жінка. - Ми сподівалися повернутися і в’їхати у власний будинок. Звісно, щось продовжували б доробляти, але дах на головою уже був би. А тут усе розвалюється на очах. Я була на очній ставці з пастором у поліції, то він уже каже, що вартість будинку - вісім тисяч євро. А скільки витратив на ремонти, він не знає, бо чеків не має. 

Оксана Дацюк додає, що коли прийшла до пастора з проханням повернути свої гроші, він не хотів її слухати, навіть звернувся у міліцію із заявою, що та в нього вимагає кошти. Тоді жінка подала зустрічну заяву. Проте на рівні заяви все і зупинилося. Розслідування півтора року стояло на місці. Справа зрушилася лише тоді, коли на неї звернула увагу преса. 

- Мій чоловік телефонував Левицькому, просив віддати гроші, а той навіть слухати нічого не хоче, кидає слухавку, - каже пані Оксана. - Каже, що все зробив добре, що нічого собі не взяв, мовляв, це ми ще йому винні 300 євро. 

Пастора звільнили 
Подружжя скаржилося на пастора у районну церкву Віри євангельської, їздило і до тернопільського керівництва церкви. Там спершу не хотіли їх слухати, але врешті пастора  вигнали з церкви. Адже виявилося, що на нього були скарги і від інших людей. І чутки дійшли до їхніх колег по церкві та знайомих у США. 

- Мій чоловік казав: «Та то ж пастор, євангелісти читають Біблію», - каже Оксана Дацюк. - А виявляється, вони в ту Біблію і не заглядають. Я думала, вони нікого не обдурять, а навпаки, підтримають, допоможуть. Аж тепер мені відкрилися очі. Пастор казав: „Гарна хата, просто палац!”. Ми так тішилися тим „палацом”, дякували Богові. А як приїхали, а той „палац” дротом скручений. Ну як можна купувати таку хату? Бачиш, що не підходить, - йдеш далі і шукаєш інше. 

До речі, куплений будинок у Гримайлові записаний на пастора, тому Дацюки нині не можуть навіть оформити субсидії. 

Розлідуванням конфлікту між подружжям Дацюків та Володимиром Левицьким займається Підволочиський відділ поліції ГУП у Тернопільській області, зокрема старший слідчий Василь Кобаса. Як він повідомив, поліція порушила кримінальне провадження за фактом шахрайства - ст. 190 Кримінального кодексу України. Більше подробиць справи на час досудового розслідування слідчий розповісти не може. Проте запросив журналістів приїхати до нього, якщо ми хочемо дізнатися більше. 

Пастор каже, що його лякали рекетом 
Володимир Левицький підтверджує, що брав кошти у подружжя Дацюків, – 12 тисяч євро. Ці гроші витратив на придбання будинку і ремонт. Більше грошей він не брав, тому претензій не розуміє. Тепер усе має вирішити суд, каже чоловік. 

- Все буде відомо після рішення суду, - каже пан Левицький. - Тепер я нічого не можу сказати, вони мене по-різному звинувачують, але все скаже суд, Я їхнє прохання виконав, купив будинок. Ми з чоловіком пані Оксани з’ясували при свідках, куди ті гроші пішли і скільки. Все було добре. А жінка приїхала і сказала: “Мені хата не сподобалася, я відберу ті гроші». Спершу до мене прислали рекет, але нічого не вийшло. Тепер вони взялися розголошувати все. Але у них немає ніяких підстав мене звинувачувати – ті гроші витрачені на хату. Вони дали мені 12 тисяч єро, а ремонт ми разом робили. А тепер ті всі гроші вони списали на мене, що я їх взяв. Але такої суми я не мав. Усе це неправда. Як закінчиться розслідування, я подам на них до суду за розголос неправдивої інформації. Будинок коштував 8 тисяч євро, ще чотири пішли на ремонт. А 34 тисячі - це фантазія жінки, у міліції вона взагалі написала 40 тисяч євро. Кожен раз — інша сума. Вони думають, що заберуть у мене ті гроші, але вони тільки собі роблять біду, бо все це неправда. 

Володимир Левицький каже, що будинок справді записаний на нього, але так він зробив за проханням самих господарів. Адже їхній син тоді ще був неповнолітній. 
    Вони сказали: „Оформляй на себе, а ми приїдемо і переоформимо”, - додає чоловік. – Але сьогодні вони вже не хочуть переоформляти, а хочуть, щоб я собі забрав той будинок, а їм віддав гроші. Але мені той будинок не потрібен.

Відео дня


Василь КОГУТ (59 р.), адвокат:
- Якщо особи домовляються про дії, у яких фігурують гроші, потрібно скласти письмовий договір. І в ньому прописати, хто отримує гроші, скільки і що він зобов’язується за них зробити. У даному випадку - купити будинок. Якщо люди мають на увазі конкретний будинок або помешкання з певними умовами, – це все також потрібно написати у договорі. Приміром, це помешкання колишнього житлового фонду чи у новобудові, чи сире чи з євроремонтом. Усі ці домовленості необхідно обов’язково скріпити підписами обох сторін, і тоді можна про щось говорити – виконала сторона умови договору чи ні. До речі, у тому ж договорі потрібно й обговорити моменти недотримання умов домовленостей шляхи виходу з проблемної ситуації – повертати гроші чи ні. Загалом є багато варіантів вирішення неприємностей – будинок можна було сфотографувати і переслати фото електронною поштою – це в наш час не проблема. Якщо ви довіряєте гроші на щось конкретно, однозначно треба обумовити як це має виглядати. У даному випадку велику роль зіграла довіра до пастора, а також недалекоглядність людей, які передавали гроші. Якщо люди мали власне бачення купівлі будинку, потрібно було донести це до розуміння довіреної особи. Тепер це все вирішувати дуже складно. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Анонім

    Деяких людей природа обділила розумом
  • Анонім

    Нерозумію одного: 12 тисяч євро вислала під росписку! Це вже був зроблений ремонт. А 22 тисячі не підросписку навіщо? І потім почала слати синові. Здається з нею невсе впорядку з головою
  • David Starr

    Без лоха и жизнь плоха.
  • Анонім

    Бабтисти завжди так робили.. Росказували людям на квартири..  Люди віддають останнє..  Це не віра це бізнес
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up