Журналіст "RIA плюс" стала двірником

Журналіст "RIA плюс" стала двірником
Незвичне перевтілення журналіста газети «RIA плюс» сталося минулого четверга. Кореспондент змінила фах і на півдня стала двірником
Незвичне перевтілення журналіста газети «RIA плюс» сталося минулого четверга. Кореспондент змінила фах і на півдня стала двірником.

Робота, яку мало хто цінує, але дуже важлива для кожного з нас. Без двірників нас би поглинули бруд і безлад. Вони - наче санітари довкілля, постійно стежать за чистотою у під’їздах, біля будинку, на дитмайданчиках і вулицях.

Не секрет, що чужу працю починаєш цінувати тільки тоді, коли на власній шкірі відчуєш всю її складність. Тож у четвер, 19 березня, вирушаю в один із жеків міста - ДП «Люкс-житло». Тут працюють 20 двірників. Лише троє з них - чоловіки. Директор у курсі, що я прийду, а тому вже заздалегідь підготував мені і мітлу, і новенький віник, і відро, навіть робочий жилет яскравого помаранчевого кольору. На вулиці дуже вітряно, а тому перед виходом на своє нове місце роботи я тепло вдягнулася.

Для всіх - місяць стажування

Відео дня

Директор Богдан Гевко зустрічає мене з посмішкою на обличчі. Мовляв, здивований, що журналіст вирішила підмітати під'їзди. Утім, радий такій інціативі. Адже, за його словами, мало хто з тернополян по-справжньому цінує зусилля двірників, які щодня стежать за порядком у нашому місті.

- Двірники починають роботу з шостої ранку, - розповідає керівник жеку. - Робочий день триває вісім годин, у суботу теж працюють. Щонайменше тричі на тиждень двірники роблять вологе прибирання в під’їздах, раз на місяць миють підлогу на поверхах. Щочетверга у нас - загальні роботи, така собі толока, під час якої всі працівники прибирають вулиці, які закріплені за підприємством. Висаджування квітів, садіння і підстригання кущів також входить у їхні обов’язки.

Юрист-статист підприємства Ольга Вінницька пропонує написати «заяву» на прийом на роботу. Оформляємо наказ «Про прийняття на роботу», де вказано, що «Наталію Бурлаку приймають на посаду двірника з місячним випробувальним терміном». Звісно, усі документи не є справжніми і потрібні лише для того, щоб зрозуміти всю процедуру влаштування на роботу комунальником. Насправді всі кандидати у двірники обов’язково проходять місячне випробування, після якого керівництво вирішує, чи зараховувати стажиста у трудовий колектив.

Пані Вінницька ознайомлює мене з посадовими інструкціями.

- Потрібно своєчасно, у встановлені години, проводити дворазове прибирання закріпленої території, - зачитує вона. - Двірник повинен стежити за справністю домового обладнання і майна (лапмочок у під'їздах, вхідних дверей, обладнання дитячих і спортмайданчиків), не допускати розклеювання афіш, плакатів; чергувати на території, закріпленій за підприємством та інше. Згідно із законом, на посаду прибиральника території приймають осіб, яким виповнилося 16 років.

Усі формальності витримані.Тож, озброївшись арсеналом інструментів, разом із майстром дільниці Зоряною Попадюк ідемо в багатоповерхівку на вул. 15 Квітня, 35. Біля будинку нас зустрічає прибиральниця Галина, за якою і закріплені кілька під’їздів за цією адресою. Під’їзд - досить доглянутий. Вологе прибирання починаю з десятого, технічного поверху.

- Сміття потрібно акуратно збирати в совок, а потім у відерце, - пояснює пані Галина. - Розводи бажано не залишати.

Замітати я умію, тому особливої проблеми для мене це не склало. Оскільки на вулиці дощу давно не було, багнюки на сходових майданчиках дуже мало. Єдина проблема – недопалки на сходах. Сумлінні мешканці будинку кидають їх у жерстяні банки, але є й такі, яким легше кинути там, де палить. У будинку є сміттєпровід. Це, як я помітила, одне з уразливих місць. Люди не завжди охайні, але замість того, аби прибрати одразу те, що розсипали, залишають непотріб на підлозі. Туалетний папір, яєчна шкаралупа, пакети - якого добра тільки не назбираєш! А ще «модно», виявляється, залишати великогабаритне сміття просто на поверхах. Старі двері, дошки, картон складують у під'їзді. Пані Галина висловлює сподівання, що мешканці таки винесуть це сміття.

Скаржаться на відсутність лампочок

- Узагалі у цьому під’їзді живуть хороші люди, вони не смітять багато, - наголошує вона. - Це приємно, коли твою працю цінують.

Втім, уже за кілька хвилин після цих слів зустрічаємо одну з мешканок. Запитую, чи задоволена порядком у будинку. Та у відповідь цілу проповідь прочитала і перерахувала всі гріхи комунальників.

- Лампочки на поверхах не міняють вчасно, невже прибиральник не бачить, що в підїзді темно? - обурюється тернополянка. - Щоправда, коли я сама зателефонувала у жек, то через двадцять хвилин світло з’явилося. А ще часто не попереджають людей про те, що відключатимуть воду через якусь аварію. Могли б пройтись по квартирах і сказати, з котрої  години точно не буде води. Вдень не всі на роботі, є родини з малими дітьми, для яких раптове зникнення води створює масу незручностей.

Майстер дільниці після десятихвилинної дискусії пообіцяла жінці, що врахують її побажання. Що стосується води, то комунальники не завжди можуть попередити про аварію.

Хвилин за сорок я впоралась із вологим прибиранням в одному під’їзді. У пані Галини на все йде півгодини.

На один під'їзд у будинку на вул. 15 Квітня, 35 стало чистіше, тому я разом зі своєю «колегою», за вказівкою майстра дільниці, вирушаємо на загальні роботи. На бульварі Куліша на нас очікують інші працівники бригади. Дорогою пані Галина детальніше розповідає мені про свою нелегку роботу.

- Найгірше в сніг і дощ, тоді доводиться вдягати дощовик і взуття, яке не промокає, - каже вона. - Узимку, коли на вулиці сильні морози, теж нелегко. Тоді ми з іншими прибиральниками йдемо у комірку, щоб випити чаю і трохи зігрітися. Деколи доводиться працювати і у свята, навіть у вихідні дні. Щоправда, потім можна взяти відгул.

Двірники з бригади, які чекали нас біля жеку, з усмішкою сказали, що приймають поповнення.

Зарплата - 1500 грн за місяць

Майстер дільниці, яка постійно була поруч із працівниками, кожному окреслює його роботу. Мені випало вигрібати сміття на тротуарах і пішохідних доріжках. Решта жінок беруться згрібати листя, а чоловіки - збирати ці купи і виносити їх до сміттєвих баків.

Двірники, які працюють уже роками, звикли, що часом перехожі затримують на них свої погляди, зазирають в обличчя. Як на мене, більшість перехожих заклопотані своїми справами і не звертають уваги на тих, хто перед ними. Але були й такі, зокрема представники чоловічої статі та люди старшого віку, які посміхалися. Проте коли я запитувала, чи не хотіли вони колись стати двірниками, всі заперечно кивали головами. Хтось казав - зарплата мала, хтось - що вже має роботу... Зрештою, це і недивно. Робота прибиральника справді складна. М'язи рук після чотиригодинного махання віником та мітлою втомлені. І так щодня - у сніг і дощ, у спеку весь рік. А зарплата двірника в середньому становить 1500 грн. Це вже «на руки». Ті, хто прибирає більше під'їздів, отримують ще сотню чи дві. Але це все одно невелика ціна за таку нелегку працю.

У приємній і дружній компанії працівників ДП «Люкс-житло» швидко промайнуло півдня. Відчувши на власній шкірі усі принади роботи двірника, можу впевнено сказати: ці люди заслуговують на повагу і наші вдячні посмішки. Ми ж маємо менше смітити, щоб двірникам було хоч трішечки легше, та й довкола нас буде чистіше і затишніше. 

Previous Next

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Василиса

    гарна спроба популяризації професії двірника. В мене питання - колись двірникам за тяжку малореспектабельну працю давали "від держави" квартиру  - чи зараз зберігається такий бонус?

    Як на мене, в роботі двірників самий неприємний момент - викочування смітників і прибирання тих смітникових комурок. Бррр...
  • Анонім

    А мені сподобався експеримент, кльово написано. Фотографії цікаві. А ви до всіх на роботу ходитимете?
  • Анонім

    Оскільки в Тернополі добрих двірників мало, а журналістів - більше ніж достатньо, пропонуємо так і залишитися, та й ще з собою взяти кілька "скандальних" писак. Користі буде реально більше.
  • Анонім

    Дуже цікава стаття, журналіст молодець. Але судячи із коментарів, тернополяни більше схвильовані лампочками, ніж труднощами роботи двірників)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up