DiscoveRIA: до моря – на Гіркий Кут

DiscoveRIA: до моря – на Гіркий Кут
Хорли пляж 2016
  • Якщо прагнете відпочити на морі з дітьми так, щоб це не перетворилося у біганину між атракціонами або в лежання на пляжі, де годі перейти між туристами, то вам у Хорли.
  • Хорли – село на півострові Гіркий Кут посеред Чорного моря на Херсонщині. Його розміри – 2х3 км і його, як кажуть, можна обійти за день. Одначе неймовірні краєвиди, неочікувані пам'ятки і теплі хвилі мілководдя не дозволять цього зробити

Якщо прагнете відпочити на морі з дітьми так, щоб це не перетворилося у біганину між атракціонами або в лежання на пляжі, де годі перейти між туристами, то вам у Хорли.

Це місце у Каланчацькому районі, на півострові, з'єднаному із сушею вузьким перешийком. Дехто порівнює Хорли із Кримом. Мовляв, подібні обриси. Але це невиправдано, бо Гіркий Кут є особливим місцем із притаманною тільки йому атмосферою.

На в'їзді

Відео дня

Під'їжджаючи до Хорлів від Каланчака ви спершу бачите по праву сторону зарослі диких оливок, що здалеку видаються вербами

– Їх невеликі плоди достигають у середині серпня і стають їстівними, – розповів згодом місцевий водій Олексій, який возить туристів на замовлення до Асканії, на Рожеве озеро, Олешківські піски та інші визначні місця Херсонщини. – Ці маслини чорні.

Але вони терпкі, пояснила ще пізніше працівниця нашої бази відпочинку Ольга Іванівна.

Тож херсонських оливок кореспонденту «RIA плюс» скуштувати не довелося. Зате про них забуваєш, як тільки у поле зору потрапляє струмінь води, що б'є із артезіанської свердловини на початку перешийку від материка до півострова. Це – одна з місцевих родзинок. На межі ХІХ-ХХ ст. їх створили на замовлення Софії Фальц-Фейн, матері засновника Асканії Нової Фрідріха Фальц-Фейна, яка сама заснувала на Гіркому Куті Порт-Хорли. Підприємлива жінка замовила дослідження місцевої Каркінітської затоки і виявила зручні морські шляхи для майбутньої торгівлі. Так вона спростувала слова офіційного військово-статистичного опису Таврійської губернії, що «у глибину Каркінітської затоки далі Сарибулатського мису, розташованого за 40 верст від Акмечеті та Джарилгацької коси, заходити не треба через мілководдя і дурні ґрунти; а якщо вітри будуть туди заносити, то краще кинути якір». Після поглиблення каналів Хорли почали торгувати із багатьма країнами Європи і в них навіть запланували провести залізницю. У містечку жило 1600 осіб. Але бюрократія, Перша світова і захоплення більшовиками влади звели все нанівець. Софію Фальц-Фейн убили у 1919-му будівники «світлого майбутнього». А зразкове колись містечко стало селом.

Перешийок, парк, срібло…

Тим часом ми в'їжджаємо на перешийок. Зліва і справа – вода. Хорли – одне з чудових місць України, де Сонце, Місяць та зорі сходять з моря і сідають у нього. А ще зліва удалині біля Хорлів видніють Устричні острови – на них Софія Фальц-Фейн дійсно мала устричну ферму.

– Але головне тут – повітря. Крим із ним не порівняти. Тут затока й водорості насичують повітря так, що в ньому – практично вся таблиця Мендєлєєва, – говорить літній чоловік, якого зустрічаю, уже блукаючи морем біля Ближнього Устричного острова. – Тут робили аналізи медики. Це унікальне місце.

У Хорлах – найвища концентрація йоду в повітрі в Україні. У воді місцевих джерел багато срібла, тож вона особливо корисна для здоров'я. Найбільше срібла розчинено у джерелі, що в парку у північно-східній частині села. Також тут можна побачити блакитно-сірих людей – тих, хто натерся косметичною блакитною глиною і походжає собі пляжем. Дехто, у кого болять, суглоби, змащується чорними грязями, видобуваючи їх у невеликій затоці на заході Гіркого Кута. І, звісно, Херсонщина – це кавуни, дині, персики, абрикоси та вибір морської й прісноводної риби на всяк смак.

 

Розваги у Хорлах

Очевидно, що екзотичний і напівдикий півострів – має свої пляжі. Два із них: біля порту та біля бази «Чорноморець», обгороджені від медуз сіткою, які із середини липня дуже розмножуються і жалять, як кропива. Пляж біля порту – громадський і вхід туди безплатний, другий – для клієнтів бази. Але загалом у Хорлах купатися можна всюди на південному узбережжі і частково на західному. Сезон розпочинається у середині травня і завершується у середині вересня. Слід бути готовими, що для досягнення глибини понад 1,5 м тут треба відійти від берега 30-50 м.

Зате у воді, якщо прихопити маску, можна поганятися за бичками, упіймати краба-водолюба чи рака-самітника, а подалі від берега – ще й ската-хвостокола.

На пляжі є водяна гірка, лежаки, накриття від сонця, волейбольний майданчик. Водний мотоцикл розганяє популярний надувний «банан», діє прокат катамаранів.

Охочих відвідати Каланчацькі або, як кажуть місцеві, Пташині, острови за 7 км на пд.-зх. від півострова туди доставлять два судна (див. колонку збоку сторінки – ред.). На Пташиних островах вода чистіша і медуз менше. Моторним човном або пішки можна дістатися до Устричних островів, на яких живуть від 1,5 до 5 тис. пар розмаїтих птахів. Водяться тут і білосніжні лебеді та чаплі.

Зберігся у Хорлах навіть свій монумент із білого мармуру – фонтан «Купальниця». Він розташований у парку, як і пам'ятник Софії Фальц-Фейн.

– Є легенда, що син засновниці Порту Хорли закохався у просту дівчину з Полтавщини Одарку. Батьки були проти того, щоб вони були разом і постійно відправляли сина за кордон, а тим часом дівчині давали важку роботу. Одного разу Одарка вилила на себе кип'яток із важкого казана і померла. Її коханий довго не міг допитатися, куди поділася дівчина, коли повернувся. А коли довідався, мати замовила оцей пам'ятник-фонтан, що відтворює образ дівчини-купальниці, – розповідає завідувачка місцевої бібліотеки Євгенія Юдіна.

Узагалі туристи часто ходять до бібліотеки в Хорлах, аби дізнатися, де ж відпочивають.

Поради туристу

  • У Хорлах є як бази відпочинку, так і звичайні господарства, які здають кімнати. Ціни – від 50 грн за людину або від 200 грн за тримісний номер без кондиціонера. Номери на базах краще бронювати наперед, господарі охоче дають знижки.
  • Із Тернополя до Хорлів можна дістатися через Херсон. До Херсона – потягом, а звідти – автобусом із приміської автостанції. Квитки можна купити на bus.com.ua. Їхати автобусом – 2,5 год.
  • Пляж у Хорлах – місце, де не обійтися без парасольки, адже тут 300 днів у році безхмарні. На обід туристи взагалі масово йдуть із узбережжя у кафе чи свої номери, бо можна отримати тепловий удар. Але не варто одразу іти до кондиціонерів, щоб не отримати застуду. Якщо що, то із 9.00 до 14.00 діє ФАП.
  • У селі немає банкоматів, але частина магазинів і кафе приймають оплату картками. Також картками можна оплатити за номери на базах.
  • Ціни у Хорлах прийнятні, а крім магазинів тут можна закуповуватися на ринку, який діє неподалік сільради і зупинки автобусів. Найбільший базар – по понеділках.
  • Улітку 2016-го за доплив на Каланчацькі (Пташині) острови катер брав з дорослого по 150 грн з дитини від 2-х років – по 75 грн. Час перебування на островах – 2,5 год. Моторний човен на чотирьох осіб за це бере 600 грн. За екскурсію до Устричних островів останнє судно бере 300 грн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up