Що тернополяни розповідають про своє місто туристам

Що тернополяни розповідають про своє місто туристам
Наскільки добре тернополяни знають своє місто і як ставляться до туристів, вирішив перевірити вінницький журналіст 20minut.ua . Як результат - кілька номерів телефонів із пропозицією безкоштовно поводити по місту ввечері, розповідь священика, художника та купа нових знайомств і посилань на Вікіпедію.

Зазвичай знайомство з новим містом починається з вокзалу. Зранку тернопільський вокзал видався не метушливим. Біля входу – всього кілька людей. Запитуємо в них, куди піти, щоб побачити якісь цікавинки та пам’ятники архітектури. Перші двоє зізнаються, що самі не місцеві і нічого розповісти не можуть. 
- Сину, я тобі такого не скажу, бо займаюсь зовсім іншим, - розповідає на вокзалі бабуся, яка продає горіхи. – Ти запитай в когось молодшого, вони зараз все знають.
Майже одразу підходить жінка в квітчастому фартуху, що торгує по сусідству.
- Вам треба до озера, дорогою все побачите, - каже вона. – Нікуди не звертайте.
Показана жінкою дорога виводить до пам’ятника Пушкіну. Неподалік нього сидять двоє дівчат. На запитання, яке відношення Пушкін має до Тернополя сміються. 
- Треба глянути у Вікіпедії, може там щось є, - говорить дівчина з рудим волоссям. – Ми студентки, ще не зовсім освоїлись в місті. Навчаємось на другому курсі. Зараз поспішаємо, але можемо провести вам екскурсію після занять. Тут неподалік - театр гарний.
Театральний фасад з барельєфом, який виходить на площу, обсіли голуби.

- Театр - старий, але в якому році побудований не знаю, - розповідає молодий хлопець в спортивній куртці. – Я таким не цікавлюсь. Взагалі в молоді краще про таке не питати, запитуйте в когось старшого, або ще краще зайдіть всередину. Там вам точно скажуть, або подивіться у Вікіпедії.
Біля театру натрапляємо на ще один пам’ятник.

- Це пам’ятник Незалежності, відкритий до 21-річниці, - розповідає жінка, яка відпочиває на лавці з чоловіком. –  Підіть ще подивитись на замок. Він тут неподалік.
Слухаючи нашу розмову, чоловік відкрив сумку і дістав ганчірку для окулярів.
- У вас на об’єктиві фотоапарату відбиток пальця, - каже він подаючи ганчірку. – Візьміть, будь ласка, протріть, щоб він вам не зіпсував фото.
Вздовж алеї стоять вимкнені, заповнені водою фонтани.

- Вони працюють, просто зараз чомусь вимкнені, - розповідає чоловік, який палить на лавці. – Не знаю, може зараз їх включають лише на вихідних. Влітку працювали кожного дня.
Далі на алеї – пам’ятник Соломії Крушельницькій.

- Вона ніби письменниця була, щось більше до музики, можливо акторка, - розповідає тернополянка, яка приглядає за малою донькою біля пам’ятника. – Гляньте на Вікіпедії.
Жінка направляє на дорогу до озера, яка проходить біля церкви. На табличці - напис «Українська православна церква».
- Їй близько 400 років, - каже жінка, яка виносить з церкви вазу з квітами, щоб змінити воду. – Вона в нас одна з найстаріших. В якому році побудована не знаю. Трохи далі по дорозі до озера є ще одна церква. Вона ще старіша.
Біля Надставної церкви, на якій висить табличка «Пам’ятка архітектури», розмовляють кілька чоловіків. На запитання про історію храму кажуть, що зараз покличуть настоятеля. Говорять, що нічого страшного, про церкву він розповість.
Отець Дмитро виходить одягнений у костюм. Цікавиться, що привело туриста до храму.
- Церква збудовану у 1540 році - відколи існує місто Тернопіль, - розповідає отець Дмитро. - В храмі тричі побував Богдан Хмельницький. А загалом за свою історію церкву разів шість руйнували. То є оборонна церква, фортифікаційна. Вона займала таке саме місце, як і замок – на валах. У вікнах ставили гармати і коли нападали турки чи татари, люди відстрілювались.  Дзвіницю турки знищили, коли був розстріляний паша. Відбудовав її князь Острозький у 1627 році. Освятили у 1929 році. Церква існувала до війни. Після війни вона була знищена та закрита. 50 років тут були склади. У 1987 році на свято Івана ми відправили тут молебень і з того часу потихеньку почали її відновлювати. Зробили огорожу, каплицю для набору води, спроектували дзвіницю. 
За церквою видніється озеро. Близько 13.00 біля нього багато рибалок.

- Це - штучний став і ніяк він не називається, - розповідає один з рибаків, намагаючись відкрутити банку з приманкою. – Тут річечка раніше текла, забув, як вона називається. В свій час її розрили і загатили. 
Чоловік розповідає, що він - художник і радить сходити до краєзнавчого музею.
- Я колись працював у ньому над однією з експозицій, - каже він. – Музей в Центрі знаходиться. Ви його ні з чим не переплутаєте. Він без вікон – без дверей, як млин.
На озері видніється острівець.

- «Острів закоханих» збудований дуже давно, - каже один з рибаків. – Так назвали його, бо сюди приходить молодята фотографуватись. Для них тут навіть місце спеціальне зробили. У багатьох одружених тернополян є такі фото у сімейному альбомі.
Далі прямую до Тернопільського замку.

- Цей замок знаменитий, він пережив війну, - каже тернополянин, який відпочиває на лавочці неподалік. – У війну тут ховались люди і від нього у різних напрямках є підземні ходи. Під час війни німці мали тут підземний госпіталь. Після того, як їх прогнали, люди звідти витягали нержавіючі ліжка і з того починали жити. Бо Тернопіль був серйозно знищений радянськими військами.
Загалом, журналіст зміг знайти більшість туристичних цікавинок  із допомогою місцевих жителів. Тернопіль виявився містом привітних і чесних людей, які хоч іноді і не знають всього про рідне місто, але завжди підкажуть, до кого звернутись, або де шукати. Хоча б порекомендують посилання на Вікіпедію.
На наступний день журналісту зателефонувала тернополянка, з якою він обмінявся номерами телефонів. Жінка розповіла, що знайшла в себе карту Тернополя і якщо потрібно, вона може її віддати, «щоб не блудив».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Коли вже Ленона замість Пушкіна поставлять!?
  • Василиса

    а це вже для міської влади завдання  - на кожному памятнику, пам*ятці архітектури, цікавій споруді  ТАБЛИЧКУ -  з описом, хто це, що це, історія людини, об*єкта
  • тойво

    таке враження шо на одних тлумаків попадав..
  • Анонім

    Соломія Крушельницька "може письменниця,може акторка".Печально...((((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up