DiscoveRIA: Скалат – Меджибіж – Летичів

DiscoveRIA: Скалат – Меджибіж – Летичів
Вся мандрівка займе цілий день, оскільки кілометраж сягне 400 кілометрів.

Замок у Скалаті звели в 1630 році, тоді він слугував оборонною спорудою, адже захищав містечко від небажаних гостей. За часів Хмельниччини замок сильно постраждав, тож у XVII столітті його новий власник Ян Фірлей відреставрував споруду, збудував усередині невеликий палац, який використовував як власне помешкання. А наприкінці XIX ст. реставрацію замку провів відомий на Галичині архітекторв Теодор-Мар'ян Тальовський. Саме з його легкої руки башти замку набули рис неоготики. Недалеко від пам'ятки він же спроектував та збудував костел для католицької громади містечка.

– Те, що не зруйнували століття, змінили дві Світові війни, – розповідає жителька Скалата пані Христина. – Бабуся розповідала, що після Другої світової тут узагалі були суцільні руїни. Але й це було не найгіршим. Бо у 1960 році, перед приїздом Миколи Хрущова, костел підірвали. Хоча руїни замку законсервували до кращих часів. А з 1990-х почали роботи над його відновленням. Костел також відбудували вже за незалежної України.

Відео дня

Далі вирушаємо на Хмельниччину. За 32 кілометри від обласного центру, дорогою на Вінницю, розташоване селище з цікавою назвою – Меджибіж. Воно постало між двома річками : Південним Бугом та його притокою Бужком – тобто, “межи Бугами”, звідси і назва.

– Заснований Меджибіж у 1126 році, – розповідає екскурсовод замку пан Ігор. – А це на рік раніше, аніж заснована Москва. Сам замок почали будувати у 1362 році. Оскільки місто наше лежало колись на так-званому “чорном ушляху”, то замок мав важливе оборонне значення: подекуди товщина стін сягає чотирьох метрів. Окрім трьох кутових веж, цікавою на території комплексу є невеличка церква Святого Миколая. Зараз вона на реконструкції, Зрештою, як і сам Меджибізький замок. Багато людей вважають, що найбільшим руйнуванням пам'ятка завдячує війнам, однак це не зовсім так: за часів Радянського Союзу частину її розібрало місцеве населення, щоб використати як будматеріали для домічвок та дорожнього покриття. Така ж доля чекала і на Троїцький костел 1600 року спорудження. У 1962 році за дозволом голови сільради його розтягли на будматеріали.

– Зараз від костелу залишилися лише хори та частина стін. Усередині ж ростуть дерева та кущі. Що приємно – сміття там майже немає. Тобто, поваги до сакральної споруди у місцевих жителів зараз більше, аніж у їх попередників.

Далі вирушаємо до Летичева. Замок у ньому почали будувати в тому ж таки 1362 році, як і меджибізьку твердиню. Перший замок був дерев'яним, однак в XVI столітті його перебудували в камені. До наших днів збереглися замкові стіни по всьому периметру та лише одна башта, яку помітно, якщо їхати трасою Хмельницький – Вінниця.

– У 1606 році на території замку збудували домініканський монастир, – розповідає екскурсовод Віталій. – Однак, після приєднання Летичева до Російської імперії в 1793 році, його закрили за наказом царя Миколи, бо він був неправославним. Летичів найвідоміший завдяки повстанню 1830-из років під проводом Устима Кармалюка. Сам народний герой похований у цьому містечку. У 1974 році біля залишків вежі замку йому поставили п'ятиметровий пам'ятник.

Після окупації міста нацистами в 1941-му в мурах замку влаштували концтабір для єврейського населення та інших полонених.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up