Тернополян не випустили за кордон (ОНОВЛЕНО)

Тернополян не випустили за кордон (ОНОВЛЕНО)
Поїхати на відпочинок та у справах не змогли тернопільські чоловіки. Прикордонники не випустили їх, мотивуючи це бойовими діями на Сході, стверджують люди. Однак є і чоловіки, які без проблем перетинали кордон. А в Держприкордонслужбі пояснюють, що жодних обмежень не вводили.

Загалом чутки про те, що чоловіків не випускають за кордон, в Тернополі ходять уже не перший місяць. Люди навіть брали з собою військові квитки в подорож, аби не було непорозумінь на кордоні. Проте є вже тернополяни, які справді не змогли виїхати за межі України. 
-    Знайомий два тижні тому їхав до дружини в Італію, - розповідає тернополянка Марія Ткач. - На кордоні з Польщею його завернули назад. Сказали, що він – військовозобов'язаний, відповідно, має залишатись у країні. 
Тернополянка Світлана додає, що її знайомі на днях не змогли поїхати в подорож. 
-    Чоловіки мали оплачені путівки на відпочинок, - каже жінка. – Проте на кордоні сказали, що вони - боєздатні і не можуть зараз виїжджати з країни. Тож у людей пропали гроші за путівки...
Водночас ми знайшли людей, яких все ж спокійно випустили за межі України.
- Мій брат 31 липня їхав у Польщу. На кордоні не пропустили, бо його запрошення на роботу в цій країні викликало підозри у прикордонників, - розповідає тернополянка Мар'яна Дохват. - Того ж дня разом із братом завернули багато інших людей. Але на вихідних брат таки поїхав у Польщу і цього разу без пригод. Про те, що він - військовозобов'язаний, ніхто на кордоні не згадував, до запрошення на роботу вже теж не чіплялись.
Також, як додає  співрозмовниця наприкінці липня її товариш їхав у Німеччину. Він теж без проблем перетнув кордон. 
Загалом, якщо людину ще не призвали в лави Збройних сил України, то заборон щодо виїзду за кордон немає, пояснював на чаті 20minut.ua координатор у зв'язках із громадськістю уповноваженого ВР із прав людини в Тернопільській області Володимир Шевченко.
- Хіба що є рішення суду. Якщо ж чоловік отримав повістку, пройшов медичний огляд, то цілеспрямований виїзд за кордон матиме певні юридичні наслідки, - каже пан Шевченко. - Адже це вже — свідоме ухилення від військової служби.

Правила перетину українцями нашого кордону останнім часом не змінювали, повідомляють у Держприкордонслужбі.

-   Нових обмежень і додаткових документів не затверджували. Тобто того ж мобілізаційного квитка прикордонники у громадян не запитують, - пояснює начальник відділу з питань взаємодії із ЗМІ, забезпечення доступу до публічної інформації та по роботі зі зверненнями громадян Держприкордонслужби Олег Слободян. - Усі ці чутки про невипускання людей за межі України спровоковані панічними настроями.

Відео дня

Водночас фахівець додає: якщо доручення не випускати певних громадян за кордон можуть видавати. Але це може бути пов’язано із рішенням суду щодо кримінальної відповідальності людини, із її кредиторською заборгованістю, невиплаченими аліментами та іншими невиконаними зобов’язаннями. Але прикордонники не знають причини невипускання людини за кордон, тому не можуть говорити такого про мобілізацію, АТО тощо.

-  Наголошу ще раз – ніяких нових обмежень щодо перетину українцями кордону немає, підсумовує пан Слободян. - Якщо люди вважають, що прикордонник неправомірно не випустив їх за межі України чи вчинив інші незаконні дії, нехай звертаються на телефон нашої гарячої лінії – 044-527-63-63. Усі звернення громадян фіксуються та щодо кожного є відповідна реакція Держприкордонслужби. 
 

А ви чи ваші знайомі потрапляли у схожі ситуації на кордоні? Як їх вирішували? 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Sammer

    Брехня це все - зателефонував 3-м знайомим - і тиждень тому, і 3 дні, і сьогодні (!) чоловіків різного віку (від 40 до 25) не затримували на кордоні. Навіть натяку на це не було. Всі їхали по туристичних візах.
  • Олег

    Знайомий виїжджав до Польщі по робочій візі наприкінці липня. Йому 25 років, в армії не служив (мав відстрочки в зв'язку з навчанням). Тепер мабуть би призвали, бо хвороби ніякої немає і скоріше за все медогляд пройшов би. Ніяких проблем з перетином кордону він не мав. Я думаю що це роздута проблема. Не мають вони право затримувати на кордону посилаючись на АТО. Військовий стан не оголошений, юридично війни немає, а в АТО мають брати участь спецпідрозділи СБУ і міліції, армія також може допомагати але не є основною структурою. Не випустити мають право тільки дійсно того що вже пройшов усю процедуру призову, це вже ухиляння від служби.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up