У Язловець – за відпочинком та спокоєм

У Язловець – за відпочинком та спокоєм

Дорогою до Язловця ми також відвідали Бучач, відпочили на Русилівських водоспадах та побачили скельний монастир у Рукомиші

Помилуватися неймовірними краєвидами та чудово відпочити на природі можна у Язловці Бучацького району. Туди варто їхати на декілька днів, адже побачивши Язловець, вам просто не захочеться їхати додому! Наша подорож тривала два дні з ночівлею у Язловецькому монастирі, двері якого завжди відкриті для туристів та паломників.

Територія Язловецького монастиря – надзвичайно умиротворене місце з чудовим парком, який є пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення. Територія парку дуже чиста та облагороджена, тут росте багато дерев, кущів та квітів, всюди є лавочки.

Язловецький парк розташований одразу біля римо-католицького монастиря – колишнього Нижнього замку. В ньому проводять зустрічі численних вірних, зупиняються туристи. Дорога до парку веде також повз мальовничі руїни Верхнього замку XIV-XVII ст., що на пагорбі. Сам монастир сестер непорочного зачаття Пречистої Діви Марії у 1862 році заснувала сестра Марцеліна Даровська. Померла вона в Язловці у 1911 році, тут і похована у склепі разом з іншими сестрами. У 1996 році папа Йоан Пало ІІ проголосив матір Марцеліну Блаженною.

Відео дня

– Адже за її заступництва сталося чудо – оздоровлення дитини, – розповідає сестра Тетяна. – Хлопчик народився з вадами мозку, був паралізований і його мама звернулася до сестер нашого згромадження з проханням про молитву. На дев’ятий день дитина була цілком здоровою, без жодних слідів хвороби. Цей хлопець вже дорослий, працює адвокатом.

До речі, для всіх охочих сестра Юлія проводить екскурсію, розповідаючи детальніше про історію монастиря та життя його засновниці – Марцеліни Даровської.

Дають нічліг і харчування

Загалом двері Язловецького монастиря відкриті для туристів та вірян різних конфесій. Тут можна просто відпочивати та надихатися природою, можна молитися та відвідувати реколекції, – все, що душа забажає! Якихось обмежень сестри не ставлять. У стінах монастиря вони облаштували кімнати для туристів та паломників на кшталт сучасних хостелів. Тут є всі умови для комфортної ночівлі – ліжка, постільна білизна, душ, гаряча вода. Також сестри можуть нагодувати вас смачним обідом, сніданком та вечерею. Нічліг та харчування платні, ці кошти йдуть на існування монастиря. Ціна, як кажуть сестри, договірна. Адже все залежить від того, яка кількість людей приїде. Та можна сказати, що ціни тут цілком демократичні. Приміром, для групи з 20 людей нічліг з вечерею та сніданком обійшовся у 150 грн з особи. А готують тут, до речі, дуже смачно. На вечерю – молода картопля з м’ясом, салат зі свіжих овочів, борщ, чай, печиво. На сніданок – чай, джем, яєшня, хліб, масло, шинка, печиво.

– Приїжджати до нас можна круглорічно, – каже сестра Тетяна. – Можна їхати самому, можна групами або сім’єю, але треба заздалегідь зателефонувати. Адже зараз літні канікули, приїжджають багато груп з дітьми, і бувають такі заїзди, що немає вільних місць. Тому краще телефонувати. Якщо їдете індивідуально, то пожертва добровільна, якщо групою – слід домовлятися з сестрою. Адже все залежить від потреб відвідувачів. Можна у нас і розташуватися з наметами.

Одні люди приїжджають у Язловецький монастир просто відпочити на природі та оглянути мальовничі околиці, інші моляться в різних наміреннях, – за зцілення хворих, звільнення від шкідливих звичок. А подружжя, які не можуть мати дітей, просять Бога про них.

– У Тернополі вже 12 таких дітей є випрошених в Бога за заступництвом матері Марцеліни, – каже сестра Тетяна. – Близько місяця тому приїжджали дві родини, які привезли сюди двох синочків, показати матері Марцеліні і нашим сестрам. До нас можуть приїжджати віряни, які хочуть помолитися, зблизитися з Богом. Є спільноти, які приїжджають на один день на реколекції, є такі, що на три дні, є – на тиждень. Вони приїжджають зі своїми священиками, мають свої програми, ми даємо їм нічліг і харчування. Також молодь приїжджає до нас на літні табори. Є подружні зустрічі на які приїжджають цілими родинами. Є реколекції для сестер різних згромаджень.

Мають свою господарку

Зараз у монастирі є лише три сестри. Вони стараються допомагати людям з різними потребами.

– Якийсь час у нас проживали одинокі матері з дітьми, поки не знайшли собі постійного проживання. Були діти з родин, які перебувають у складних обставинах, – каже сестра Юлія. – Останнім часом у нас було три сестрички – одна вже вийшла заміж, інша вже закінчила училище, а зараз в нас перебуває найменша сестричка, якою ми опікуємося.

До речі, сестри вирощують городину і мають навіть невеличку господарку. Тож на території монастиря буде цікаво дітям. Адже можна подивитися на різних домашніх тварин.

– Ми не самі, нам на добровільних засадах допомагають мешканці Язловця та ближніх сіл – це і жінки, і чоловіки, – каже сестра Тетяна. – Вони допомагають і на кухні, і у прибиранні. Живе монастир на пожертви. Це чудо, що все тут тримається, бо в останні складні для країни роки у нас і паломників менше. Тому ми завели невелику господарку. Орендуємо землю у людей і наша сестра Юлія садить все, що росте на землі. Ми маємо – і гречку, і пшеницю. Також розводимо в’єтнамських свиней, курей, кроликів. Є вівці, які пасуться на схилах, також були індики та качки.

Довідка

Якщо плануєте відпочивати на території Язловецького монастиря, заздалегідь телефонуйте сестрам та домовтесь про нічліг та харчування за номером 0-67-84-96-400: сестра Юлія.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up