Біля Тернополя буде ще три “міста”-супутники

Біля Тернополя буде ще три “міста”-супутники
Перспективний план формування територій громад підготувала Тернопільська обласна державна адміністрація. 28 травня депутати Тернопільської обласної ради мають затвердити цей план на сесії.

Згідно з підготовленим проектом рішення, на Тернопільщині планують створити 30 територіальних громад.
Нагадаємо, раніше йшлося про те, що область поділять на 26 громад. Однак ця цифра була не остаточна.
У результаті доопрацювань до проекту та перемовин область планують поділити на 30 громад. Так, до за останній тиждень чиновники ОДА погодили створення ще чотирьох громад із центрами у Микулинцях Теребовлянського району, Байківцях, Великих Бірках та Мишковичах Тернопільського району.

Отож, центрами громад стануть усі 17 райцентрів області, міста Копичинці та Хоростків Гусятинського району, Скалат Підволочиського району, Почаїв Кременецького району, а також селища Залізці Зборівського районі, Вишнівець Збаразького району, Мельниця-Подільська Борщівського району, Товсте Заліщицького району, Золотий Потік Бучацького району, Микулинці Теребовлянського району та Великі Бірки, Байківці і Мишковичі Тернопільського району.
Втім і цей список іще не остаточний. Впродовж п’яти днів – від суботи, 23 травня, і до середи, 27 травня, у селах та селищах триватимуть іще громадські обговорення з приводу формування територіальних громад.

Шанси стати центрами громад іще мають такі селища – Скала-Подільська Борщівського району, Великі Дедеркали Шумського району, Гримайлів Гусятинського району та Золотники Теребовлянського району.
Проект формування територій громад є далеким від ідеалу і наразі є чимало протиріч та конфліктів довкола цього питання.

Наприклад, колишній Золотниківський район, а тепер Золотниківський кущ Теребовлянського району не формують в окрему громаду, а ділять навпіл – Золотники і всі села, що на захід від них, в тому числі і Зарваницю, приєднують до Бучацької громади.

А реiту сіл – Надрічне, Соснів, Раковець, Маловоди, Підруда, Семиківці, Бенева та Багатківці хочуть приєднати до Микулинецької громади.
Причому для більшості з цих сіл відстань до Тернополя така сама, як і до Микулинець, і до теперішнього райцентру Теребовлі. Однак з Тернополем є гарне автобусне сполучення, а з Теребовлею автобусне сполучення відсутнє і навряд чи воно буде з Микулинцями.
Оптимальним варіантом було б створення окремої громади із центром у Золотниках. Однак, чиновники в ОДА пояснюють, що на ця територія не має належного економічного забезпечення для свого функціонування та розвитку.

Цікавим також є поділ Тернопільського району. Чиновники все ж таки погодилися надати статус центрів громад Байківцям, Великим Біркам та Мишковичам. До Тернопільської громади відійде тільки обласний центр та кілька сіл у західному напрямку, що по трасі на Козову.

Заступник голови Тернопільської ОДА Леонід Бицюри каже, що у формуванні громад вирішальне слова все ж таки за мешканцями населених пунктів, однак він не в захопленні від такого поділу.
– Пов’язано це насамперед з тим, що місто не проводить достатньої роз’яснювальної роботи із мешканцями прилеглих сіл, – розповідає Леонід Бицюра. – На мою думку, при формуванні територій громад Тернополю обов’язково потрібно було б взяти до себе Івачів та Малашівці для того, щоб водозабір і сміттєзвалище були на території громади. Але, за перспективним планом, Івачів іде у Байківецьку громаду, тобто водозабір, з якого черпає воду Тернопіль, буде на території іншої громади. Так само не входитимуть до Тернополя і Малашівці.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    Європа дала кредит і на розвиток(покращення життя)сіл.Обєднавши їх,і допомогу ділити можна буде на меншу кількість"громад" І для Європи відзвітують,мовляв реформи.І вкрасти буде що.Одним пострілом-три зайці.От Сєня"молодець"  ,
  • Хома

    1.Нічого не розумію... Весь принцип ад-тер-реформи зводився до ущільнення, тобто зменшення районів і областей. А тепер "нагромадили" ще 13 районів? Хоча, чому я дивуюся? Марна справа шукати логіку в діях влади. Вже виконали все, про що билися в груди: повернули Крим, звільнили Донбас, покарали винних у подіях на майдані, провели люстрацію, зміцнили економіку, увійшли в Європу, озброїли і нагодували СВОЮ армію, зміцнили гривню і економіку, дали народу достойну зарплату і пенсію -- залишилась ще дрібничка: розкласти пасьянс з "громад". І отоді заживемо!

    2. На підставі аналізу історії США та сучасної історії України пропоную замість слова "громади" у законі вжити слово "резервації" ( щоб потім ще раз не перейменовувати).
  • Анонім

    З цього випливає що В.Березовиця обєднується з громадою м.Тернополя, а Мишковичі стануть центром іншого обєднання громад?

    Тоді до чого та вся конєтєль круг В.Березовиці і с.Мишковичі?

    Хто обігрує В.Березовицю як самостійний центр?

    Хоча з іншого боку В.Березовиця крутіша за с.Мишковичі ))))))
  • Степашка

    Нісенітниця повна...

    Не всі люди розуміють, що мається на увазі під створенням цих громад, яку функцію вони виконуватимуть: чи це побільшає територіальних одиниць (теперішніх районів), чи сільські ради 4-5 сіл об"єднають в одну так звану громаду.

    Краще б хтось компетентний пояснив ситуацію.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up