Рада створила електронні петиції для звернень громадян

Рада створила електронні петиції для звернень громадян
Верховна Рада ухвалила зміни до Закону "Про звернення громадян" щодо електронного звернення та електронної петиції.

Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому проект закону №2299 "Про внесення змін до закону України "Про звернення громадян" щодо електронного обігу й електронної петиції. За відповідне рішення проголосували 288 депутатів.
Ініціатором документа виступив президент України Петро Порошенко.

"Понад 70 держав використовують різні форми петицій в державні органи. Дослідження цінностей World Values Survey (2010-2014) показало, що підписували петицію близько 68% людей, які живуть у Швеції, 72,6% у Швейцарії, 70% в Австралії, 60% у США і 68,2% у Великобританії. В арсеналі демократії петиції є одним з колективних інструментів впливу громадян на прийняття рішень. Впровадження інформаційно-телекомунікаційних технологій в процесі подання петиції утворило нову форму політичної участі", - йдеться в пояснювальній записці.
У документі йдеться, що законопроект запроваджує механізм подачі звернень в електронній формі, а також такий новий інструмент звернення до президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України та органів місцевого самоврядування, як електронна петиція.

Додається, що електронні петиції подаються через офіційні веб-сайти відповідних органів або веб-сайти громадських об'єднань.

Відео дня

Громадське об'єднання при зборі підписів на підтримку електронної петиції зобов'язане забезпечити:

- безоплатність доступу і користування інформаційно-телекомунікаційною системою, за допомогою якої здійснюється збір підписів;

- електронну реєстрацію громадян для підписання петиції;

- недопущення автоматичного введення інформації, у тому числі підписання електронної петиції, без участі громадянина;

- фіксацію дати і часу оприлюднення електронної петиції та підписання її громадянами;

- відправку електронної петиції, яка набрала необхідну кількість голосів на її підтримку, на офіційний веб-сайт відповідно президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, органу місцевого самоврядування не пізніше наступного дня після закінчення строку, встановленого для збору підписів.

Електронна петиція, адресована президенту України, Верховній Раді України, Кабінету міністрів України, розглядається і на неї дається відповідь при зборі на її підтримку не менше 25 000 підписів громадян упродовж не більше 20 календарних днів з дня опублікування петиції.

Вимоги до кількості підписів громадян на підтримку електронної петиції до органу місцевого самоврядування та терміну збору підписів визначаються рішенням відповідної місцевої ради.

Розгляд електронної петиції здійснюється упродовж десяти робочих днів з дня опублікування інформації про початок її розгляду.

В електронній петиції має бути викладено суть звернення, зазначено прізвище, ім'я, по батькові автора (ініціатора) електронної петиції. На веб-сайті відповідного органу або громадського об'єднання, що здійснює збір підписів, обов’язково зазначаються дата початку збору підписів та інформація щодо загальної кількості та переліку осіб, які підписали електронну петицію.

Електронна петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    то слава Богу, а то списали купу паперу - а толку немає!
  • Анонім

    то слава Богу, а то списали купу паперу - атолку немає!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up